Проф. Кадинов подал оставка, защото Атанас Атанасов му я поискал

На мястото му все още няма избран заместник
18 апр 2022 21:17, Нели Христова
41
Проф. Кадинов подал оставка, защото  Атанас Атанасов му я поискал
Снимка: БГНЕС

"Не съм запознат с доводите, които проф. Кадинов е изложил. Там е пропуснато, че той си подаде оставката, защото аз му я поисках. Имахме голямо разминаване между темп за работа, конкретика, проблемите, които виждаме", каза министърът на културата Атанас Атанасов в интервю пред "Дневник".

Миналата седмица неговият заместник Бойко Кадинов подаде оставка. Това решение обаче е дошло след като така е поискал Атанасов.  

"Очаквах много по-решителни и навременни действия. Радвам се, че се съгласи и си подаде оставката, разделихме се съвсем колегиално. Благодаря му за свършената работа дотук", каза още Атанасов.

На мястото на проф. Кадинов все още няма избран заместник. Атанасов каза, че няма да поиска оставката и на другия си заместник - Весела Кондакова, за която имаше повдигнат сигнал за конфликт на интереси и корупция.   

"Подхождам винаги добронамерено и с доверие, всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен. Когато имам достатъчно примери, го оттеглям. До този момент не виждам причина да се съмнявам", каза той.

Културният министър коментира и средносрочната прогноза, която предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г.

 "Бих искал да успокоя хората. Разговаряхме с министерството на финансите. Тази прогноза е базова, тригодишна, не залага никакви политики. Тя се публикува сега, защото има такова такова законово изискване, срокът е до 25 април и трябва да бъде публикувана задължително. Бюджетната процедура е разделена на 3 части. Няма място за паника, това е съвсем формално", каза Атанасов.

След искането на актьорите за увеличаване на заплатите културният министър каза, че това не зависи изцяло от Министерството на културата.  "Има браншови трудов договор, не мога с магическа пръчка, днес да подпиша и заплатите да са два пъти по-големи. Това е част от нашите приоритети. Това също ще идва с някакъв вид реформа. Възнаграждения и заплати ще идва с реформи", каза Атанасов.

Културният министър коментира и искането на неговата оставка. "Бих си подал оставката, ако наруша закона, ако премиерът ми я поиска, ако загубя доверието на нашата организация. Не съм направил нищо незаконно", каза Атанасов.  Всеки има правото да иска оставка, затова сме демокрация. Но хората поискаха промяна, в момента виждат нещо различно. Не съм искал да обидя никого, ако това е грешката ми в министерството, съм готов да я приема", допълни още културният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил спира магистралите, Наско ги пуска по три
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадинов колко сгради е проектирал,този е държи неуважително,ако така се е изказал
9
1
 
10
 
! Отговори
Ново преди 2 години
Божанов: Разработваме програма за дистанционно гласуване
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ли е най-близкия до Пинокио или е Ленчето?
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този екземпляр е Малката друсалка.
6
3
 
44
 
! Отговори
Надежда НЯМА преди 2 години
Юмрукът на Радев, чалгарят Слави, Мая общата ни доведоха до мошениците Киро, Асенчо и Лорер, а те пък доведоха жени, любовници, съученици и приятели.
5
2
 
43
 
! Отговори
Некадърник преди 2 години
Читалищния деятел се прави на министър , вече е късно бездарнико
4
0
 
37
 
! Отговори
Тираджията Z преди 2 години
Много бързо го развали власта тоя младеж.
3
2
 
39
 
! Отговори
Разни преди 2 години
Неуспели тенисисти читалищни ентусиасти колят и бесят професори по монументално изкуство. Промяната се задълбочава. Или задълбава... Културните да кажат коя е правилната дума.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, малкият, много насериозно се взе за началник. Той се кривундели и пуска клипчета с важната си персона, а от другите очаквал решителни и навременни действия. Че и оставки иска още не седнал на министерския стол.
1
1
 
26
 
! Отговори
fact преди 2 години
айде 0 лева бюджет! най-доброто.