Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, каза Кулеба
20 апр 2022 10:35, Александър Попов
183
Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците
Снимка: БГНЕС

"Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат". С тези думи започна обръщението си към българския президент украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси", подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. "Затова трябва да продължим със санкциите", каза Кулеба.

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Още по темата
Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

"Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия", допълни украинският външен министър.

"Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани", заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

"Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна", каза още украинският първи дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ТОЗИ КАКВО СЕ ЗАЯЛ С НАС . ХРАНИМ БОГАТАШИТЕ МУ С КОЛИ НАД 500000 ХИЛЯДИ . ОТДЕЛЯМЕ ОТ ЗАЛЪКА СИ БЕ НЕБЛАГОДАРНИК . *** В УНГАРИЯ ,ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ.
116
2
 
0
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Според радев българите отвориха домовете и сърцата си за бежанците от Украйна, и почти обеща още дъвки,захарни петлета и балончета за "щастливите" деца в Украйна.Браво,президент(че).Като теб и оБран няма други в ЕС.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви сърца и домове сме отворили за тия мър ши, бе? Намърдахте ги по хотелите. Не знам как ще ги изкарвате. Барикадирали са се като ония азовци в бункерите на мариопол.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев попита ли за Брендо нещо или се прави на ударен с чук?
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън!!!
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България освободи Украйна през 1918 година. Воювали сме за свободна Украйна.
111
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски какъв да е.
110
5
 
29
 
! Отговори
тя преди 2 години
Да ,,ама както се вижда благодарност няма, иска се още и още! Срама няма !
109
19
 
19
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 2 години
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
108
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев обяснил ли е на Кулеба чий е Крим
107
2
 
28
 
! Отговори
мак преди 2 години
За сърцата и домовете не е сигурно, но за частните хотели и държавна кесия - да.
106
6
 
22
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Историята ще запомни предателите, тези които се здрависваха и покровителстваха НАЦИЗМА! Запомнете ги до един !Политиката която водят е против държавата ни и в конституцията пише ,че нацизма и фашизма се води за държавна измяна!Изводите ги оставам на вас !
105
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А този как се изтърси в България без никой да го е канил.
104
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нема такъв надут лицемер!!!
103
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пу_тлеропитеци, сменете си опорката "избити бесарабски българи от укрофашистите през 2014 г.", щото много издиша - защо тогава бесарабските българи са в украинската армия и защитават Украйна от "асвабадителите". Най-малкото - "тормозените" бесарабски българи щяха да действат на партизански принцип срещу "укрофашистите" в полза руснаците. И как така от 2014 г.никога не чухме за тия зверства и убийства над бесарабски блгари, при все че руската пропаганда е обсебила всичкото медийно пространство?
102
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левски е извърнал поглед от предателите, тези нямат срам от , неверници
101
8
 
32
 
! Отговори
абе преди 2 години
фигуранта що говори от името на целия народ ? аз не съм гласувал за него .
100
17
 
30
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Защо не му потърсиш сметка за избитите от Азовци бесарабски българи през 2014г. Живи ги изгориха! Предател си Радев, предател!
99
10
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Каракачанов хубаво на писа в един вестник: Дадем ли оръжие на Украйна оставаме бе армия.
98
14
 
30
 
! Отговори
Предател преди 2 години
Българският народ не иска да приютява укро-фашисти!Моряците ви провалиха замисъла да помогнете на Азовци да отплават с техния кораб. Ние няма да ви позволим да приемате Азовци на бълграска територия. Радев и Киро сте пътници и народът ви прокле, няма по-лошо наказание от това.