Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията

ПП ще води политика за диалог между ДБ и БСП
21 апр 2022 14:23, Нели Христова
229
Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват.

Чрез публикация във Фейсбук премиерът и съпредседател на ПП казва, че партията му ще бъде отговорен политически партньор и смята, че освен че страната има нужда от стабилно правителство, Украйна също има полза от такава България.

Ето какво пише Петков:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети,  сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.
По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна,  имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:
-          В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
-          В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
-          Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
-          От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.
-          Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.
-          Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.
-          Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
1
 
! Отговори
Веднага оръжие преди 2 години
Трябва веднага да изпратим оръжие на Украйна. Колкото можем повече. Джуджето се е възпалило днес и вече споменава Молдова, после сме ние и Румъния. Затова трябва да помогнем сега и веднага, както направиха всички.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станахте за резел бе Кире. Тая работа не е за теб. Май в Канада беше по добре. Чемодан , вокзал, Торонто.
188
4
 
1
 
! Отговори
Никакво оръжие. преди 2 години
Ако изпратим оръжие на Украйна, това означава че искаме войната да продължи. А това не ни е нужно, нито на нас, нито на украинците. Русия отдавна е сложила на масата условията за мир: неутрален статут, отказ от разполагане на чужди оръжия, признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, признаване на статута на Крим като част от Руската федерация. Украйна не може да спечели тази война. Всяко продължаване само означава още жертви. Затова не трябва да им се изпраща оръжие. Да преговарят за мир.
187
0
 
3
 
! Отговори
Фсдфс преди 2 години
Да трябва да махнем минималната заплата а да сложим заплащане на час с минимум 10 лева на час
186
0
 
0
 
! Отговори
Бнннмн преди 2 години
Започвай да контролираш работодателите дали наемат хора в неравностойно положение по нормален начин дали им търсят кусури като им се казва че не могат да изпълняват определената работа
185
1
 
2
 
! Отговори
Хйклкк преди 2 години
Кириле направи промяна премахни минималната заплата а сложи заплащане на час с минимум 10 лева на час
184
0
 
1
 
! Отговори
Бннн преди 2 години
Кириле нали говорим да преобщим хората в неравностойно положение тогава да спрем да използваме хора в неравностойно положение и да започнем да ги наемат по нормалният начин на работа а не да им се казва че не могат да правят нищо
183
1
 
5
 
! Отговори
съучастници Б(Z)П преди 2 години
Б(Z)П, Тази антибългарска партия трябва да се забрани, готова е да продаде България! Б(Z)П, долните Руски агенти и предатели, съучастници и наблюдатели на геноцид над мирни човеци...
182
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Слави ти си "тъпо"***...няма да е лесно...но е време да се вземем в ръце...ти я напусни коалицията...ти си по решетелен...Избори...какво ли не преживя клетият ни Народ...този позор ни идва в повече,да сме съучастници и наблюдатели на геноцид над мирни човеци...да ни презира Свободният Свят...само защото нинова се хранела от парите на путин с костя...Избори!!!
181
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Срам ни е да споделим...че сме от България,заради нинова,копейкин...нерешителният Петков ...Оставка и Избори!!!децата ни няма да носят позора на платени и зависими от путин ниновици и копейкиновци!!!Избори!!!постъпете почтенно...или пратете на убиваните в Украйна и наредете България в достойните...или оставки и избори...децата ни няма да носят вашият срам...Избори...ДБ...напуснете коалицията...ако сте Българи!!!
180
2
 
3
 
! Отговори
Християна преди 2 години
Има само една наистина червена линия и тя е между добрия Бог и злия Дявол и всеки човек носи лична отговорност пред Бога да постъпва праведно т.е според Божия морален закон написан в Библията и да отхвърля всички дела на дявола-лъжи,клевети, кражби,убийства,терор,войни.Явно Руският агресорски режим върши нео-нацистки дела на дявола срещу много хора, дори от собствения си народ и др. народи - Украйна Грузия,Армения,Молдова,Сирия,а Бог е на страната на правдата с Украйна. Избери Рая с Бог,не Ада
179
2
 
3
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Голям срам и горко за България която е единствена от ЕС не даде парична помощ на бежанците и заедно с Унгария не и помогна досега с военна сила на Украйна, и явно управлявана от про-руски про-терористичен про-ислямски анти-християнски антисемитско правителство което все прави сметки и се опитва да угоди на престъпни диктатори като Хитлер,Сталин Путин,Ердоган,погазващи международното право,човешките права на християни и евреи,погубват животи, ограбват чужди земи и притежания,лъжат и чрез бг медии
178
2
 
3
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Няма нужда и няма начин да има единство между всички партии, но трябва обаче всички да действат по съвест и със страх от Бога,, Който е заповядал да отхвърляме злото(да осъдим престъпленията на Руския диктаторски режим и подкрепяме доброто(да защитим невинните жертви(Украински народ )и постъпваме с другите,както искаме с нас да постъпват( да помогнем възможно най-спешно и по всички възможни начини за да спасим човешки животи,дори в навечерието на Възкресение Христово бг власти не показаха съвест
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 173Обществото има право и да е разделено по някои въпроси. Това не означава, че е към един или друг. Защо има толкова натиск след като няма нужда реална от помощ според Вас? Натриването на носа точно от една държава ли зависи?
176
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кире,стягай редиците за предсрочни избори.
175
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте оръжие на Украйна веднага, десет дни ще умират повече хора, защото сте *** управляващи. Как спите бре, гонете Нинова, давайте всичко, защото следващите сме ние.
174
3
 
3
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Хубавецо стига с тази Украйна ,виж народа как страда и едвам оцелява Продажник.
173
4
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Някой и да се опитва да разделя нашето общество, не ще успее Да се проведе референдум, ще видите дребосъците и кресливите от зловещата държавна сигурност как ще клекнат. Има една подходяща българска поговорка: -Не се пъхай между ритниците, защото сам ще пострадаш...А България е СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА, СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА И КАТО ТАКАВА ЩЕ СИ ОТСТОЯВА СУВЕРЕНИТЕТА. На когото му трябват оръжия, производители и търговци по Света - дал Господ. Да си го купят.
172
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би правилната позиция следва да е: България подкрепя доставките на оръжие за Украйна, но същевременно няма възможности да поддържа собствената си боеготовност. а нататък да се оправят.
171
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Украйна са две различни държави. Ние обаче сме една и трябва да избягваме внесените отвън въпросит които ни разделят.