След спрените доставки от "Газпром" купуваме синьото гориво по-скъпо с 20%

Проблем с количеството на вноса обаче няма
Обновена: 27 апр 2022 16:38 | 27 апр 2022 16:38, Камелия Цветанова
584

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България влизат достатъчно количества газ и доставките към потребителите не са намалели след спирането на газа от страна на „Газпром“. Има достатъчно трасета, през които да се осигурят нужните количества синьо гориво, съобщи министърът на финансите Асен Василев.

Той добави, че цената, на която България сега ще купува горивото е с около 20% по-висока.
„Договорът с „Газпром“ изтича на 31 декември и при доставчик, на който не може да се разчита, няма причина да бъде подновен“, отсече Василев.  

Още по темата

Той определи спирането на газа от руската страна като едностранен акт, с който е нарушен договора, но България няма да плаща в рубли.

„Същият проблем имахме през 2009 г., през 2014 г. и сега. Като правителство очаквахме тези проблеми и започнахме подготовка още февруари, която е доста ясна и ще обясни много неща, които са се случва през последните 12 години. Незнайно защо дълги години диверсификацията  се свързваше само  гръцката връзка. Дори и в момента от южна посока от Гърция и Турция можем да доставим  20 млрд кубически метра. Потреблението ни е между 3-3,5 милиарда и  да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно“, коментира Василев.  

Той добави, че още през февруари  по съществуващите трасета е резервиран капацитет и ако спре газът в рамките на 24 часа, ще бъде реагирано и потребителите няма да бъдат засегнати.

„И въпросът е защо това не е било направено от предишни правителства. В момента, въпреки че е спряно подаването на  руски газ, няма намалено потребление от потребителите имаме кораб, който разтоварва в Гърция и газът стига без проблем до нас. Проблем с доставките на газ няма, проблем и със съществуващите трасета няма“, увери финансовият министър.

„Газът в момента, който доставяме идва на цена по-висока с около 20%, работим по общоевропейско решение, като цената да стане по-ниска от тази на „Газпром“. Говорили сме с Гърция и Италия за общи доставки на газ, така че това което може да дойде от южна посока, може да стигне до европейския пазар. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по общите покупки, защото това се налага“, обясни той.

По думите му „Газпром“ ще спре доставките на още европейски страни през следващата седмица.

Василев обвини бившия директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, че е подписал договор, с който се отказва от 60% от доставките на азерки газ, защото връзката с Гърция не е била построена, въпреки че има алтернативни трасета за доставка.  

„500 000 – 1 милион лева на ден е щетата от това. Данните са в прокуратурата, която от януари до сега не е направила нищо по въпроса“, скочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


584
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Е, не може този да убеди разумен човек, че е по-правилно да се откажеш от стока на определена цена, за да я купуваш на по-висока цена без гаранция за доставка. Не може да убеди разумен човек, че когато не преведе парите на доставчика и не получи стоката, то това е по вина на доставчика. А половинката му лансира убийства на хора в съседна държава, като съдейства с предоставяне на оръжие, закупено с пари събрани от данъци с които биха могли да се спасят детски животи в 'неговата' държава...
415
0
 
1
 
! Отговори
аз газ не преди 2 години
ползвам, само пущам
414
2
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Русия иска да си плащаме за газта. И то не в сметки, които ЕС може да блокира, когато си поиска , а по схемата на Газпром: в долари, но с конвертиране в рубли през руската фондова борса. Плащането в долари по принцип не е в нарушение на договора ни с Газпром. Плащаме ли, ще получим. Хайде сега Киро и дружинката му да обменят по една заплата в рубли и да я изпратят на Газпром за да получим по-евтина руска газ.
413
6
 
16
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Асен Василев: Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Грешна преценка, за която за съжаление ще плащаме всички. До това води Харвардското образование. Кирил Петков и Асен Василев разсъждават не като българи а като bulgarians.
412
4
 
19
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Е, искахме млади хора, завършили в Харвард, но не ни мина през ума че в САЩ са ги подготвили за да провеждат русофобска политика. И то за сметка на българският народ. И ето че затънахме в русофобството. Подкрепихме санкциите (Турция - не), забранихме влизането на руски кораби и прелитането на руски самолети (не е ясно за какво ни трябваше това) о'бругахме посланик Митрофанова за това, че не казала това, което искаме да чуем, изгонихме десет руски дипломати. И сега - по-скъпа газ за да не е руска
411
0
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Асен Василев отиде в Брюксел за указания, А Кирил Петков - в Киев за да се прегърне със Зеленски. Машаллах.
410
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай каиш плаща, какво са 20%, да бъдем солидарни с тези които ни препродават този газ, купен от самите тях с рубли!
409
1
 
11
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
*** държавата сме щом един СениленДедка и един ФашистНаркоман ни управляват чрез двата урода ПростКироИКокорчо! От най бедната държава да искаш да купува оръжие от САЩ за да го дарява на Фашисти, които от 8 години избиват безнаказано деца и майки!?
408
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте с 20% по-скъпо газта, но искаме и незабавно увеличение на заплатите с 20%! Ако не - ОСТАВКА!
407
1
 
9
 
! Отговори
ха преди 2 години
Преди имаше министър на 10 процента този пък 20 процента -О С Т А В К А
406
21
 
3
 
! Отговори
достоен кабинет преди 2 години
Достойнството си има цена.Няма вечно русняците да ни поставят на колене!
405
3
 
16
 
! Отговори
Мас и Невен преди 2 години
Който гласува за ПП да си дари заплатата и нафтовия Голф
404
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ококор мамунов, като го купуваш с 20% по-скъпо колко ще ни поскъпне още живота? Мазните се на "господин" Зеленски и на "господин" Бидон, а ние да му мислим. Поне съкратете тоя огромен държавен апарат, който издържаме с данъците си. Че и повече от половината отдавна трябва да са в пенсия. *** не можем повече да ви издържаме на прос тотиите
403
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А АКО БЯХМЕ ПЛАЩАЛИ С РУБЛИ С КОЛКО% ЩЕШЕ ДА Е ПО СКЪПО КАТО ГИ ПРЕКАРАТ РУБЛИТЕ ПРЕЗ РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НА ЕДИН ЗДРАВ КУРС
402
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББ Струва ми се, че нещата са по-прости: Бай Дън си избра сред украинците пешка, чрез която провежда военните действия в Украйна; от хохолите жертвите и разрушенията,ог САЩ президента - доларите и въоръжението. В крайна сметка Украйна жертва младите си хора.Двете USA маши в БГ изхарчиха за нула време 9 млрд.лв и дните им като управляващи са преброени, вкл.тези на Нинова. Тя показа истинското си лице-единственото,което може, е да фалира всичко,до което се докосне.БСП -службогонци и кариеристи
401
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То все някой друг е виновен. Не знам защо имаме правителство и плащаме данъци.
400
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
полша я оставете тя се ребчи на русия от векове , много и се иска да стане пак реч жесполита и да властва на белорусия латвия и украйна големи фантазии то първо американците няма да и позволят
399
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антихриста на този свят не може да анатемосва , дяволът в овча кожа със знака на звяра от ваксините ходи си в свободния свят по триуфалната арка вече пишат фашисти светът гори след избора на макрон
398
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ония американците са му оставили персонални бойци на зеленски да го пазят , че и неговите вече ще го ликвидират
397
18
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и приятели САЩ дори не са тръгнали!!!...представете си какво ще стане когато са тук!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!