Поредна година без военен парад на Гергьовден

Ще има тържествен водосвет на бойните знамена
Обновена: 30 апр 2022 11:05 | 30 апр 2022 09:12, Камелия Цветанова
160
Поредна година без военен парад на Гергьовден
Снимка: Dnes.bg, архив

С традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад и тази година, ще бъде отбелязан 6 май - Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Тази година няма да има военен парад на 6 май, каза за БТА Митко Димитров, директор на Дирекция „Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната.

Ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, който ще започне в 9:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

В страната по повод празника ще има демонстрации на способности на въоръжените ни сили, каза още Митко Димитров. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село“, от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча“, а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Вечерта на 5 май за жителите и гостите на София Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат празничен концерт в Борисовата градина. По-късно, в 21:00 ч., са предвидени и празнични илюминации.

На 6 май, по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията, съобщават на страницата на държавния глава във Фейсбук. В 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Ден на отворени врати и празнична програма на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.  В НВИМ по традиция за празника на армията обявяват свободен вход от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Тази година ще може да бъде разгледана и подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“.

Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена "За храброст" - учреден  с указ 1 от 1 януари 1880 г. на княз Александър I, и ограничени военни паради.

В годините до 1919 г. страната ни има два военни празника. Освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава на 27 ноември в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война през 1885 г. Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20 в. От 1926 г. Денят на храбростта и Денят на бойната прослава се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на св. Георги Победоносец - 6 май. През 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на Българската армия, който се отбелязва до 1953 г., когато с Постановление 129 на Министерския съвет от с.г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия (годишнина от началото на септемврийските бунтове през 1923 г.). С Постановление 100 на Министерския съвет от 30 май 1991 г.  23 август е определен за Празник на Българската армия в чест на победата през 1877 г. на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).  С  Постановление  15 на Министерския съвет от 27 януари 1993 г. до 1998 г. 6 май се отбелязва като Празник на Българската армия.

С промените в Кодекса на труда, приети на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Горянин преди 1 година
Руската федерация се разпада. Руските *** в България правят каквото могат да съживят Мъртвородено . А Българите мразят всичко руско. Закривай МВР..........
119
0
 
1
 
! Отговори
чудо невиждано преди 1 година
каква трагедия,разплакахте ме.......
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме армия, но ще подаряваме оръжия насам натам по света. Продължаваме потъването така де, промяната.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има военен, но гей парад задължително по-късно тази година.Да..ба и евогейските им ценности.
116
0
 
4
 
! Отговори
Будала преди 1 година
Сигурно, защото техника която показваме на парадавече е в друга държава в реални бойни действия.Ще има демонстрация на артилерия с прашки и лъковеи бронирани конни подразделения.......
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тюююууу, няма да видим с какво ще отблъскваме агресора.
114
0
 
7
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Армия от дебели банкоматчици цял ден правещи мохабет.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми 30 години армията е пренебрегвана и недофинансирана. Съкратиха и изгониха дестки хиляди офицери и сержанти преди 10-на години. Сега не могат да намерят около 7 хиляди души за да запълнят незаетите места. Заплатата на един полковник е около 2000 лв. Сами смятайте на по-ниските чинове какви са заплатите. И за тези пари те носят отговорност за техника за стотици милиони левове и много хора. Каква армия може да имате за тези средства, които дава държавата? Аз ще ви кажа каква - никаква!
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв парад, какви пет лева. нямаме армия. Дори и да изкарат някои те са жалка пародия на това, което беше преди БНА.В момента имаме тутманици с шкембаци от плюскане и мързелуване. Отделно от това имаме армия от хрантутниците - държавни чиновници. Те са повече от българската армия и могат да се разходят по жълтите павета ако са се наспали до обяд.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкарайте всички които са на пенсия и заплата едновременно заедно със цивилните които са на заплата и пенсия и ще видите ,че са повече от редовните
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво имаме да показваме и на кого,само представления и излишни пари!А реформи нема,оставиха отново всички които са на заплата и пенсия едновременно вече седма година на тази хранилка а за останалите не може никаво кариерно развитие...........спасението е чужбина това е и няма връщане назад,защото България ЗА ЕДНИ Е МАЙКА А ЗА ДРУГИ МАЩЕХА!!!
109
2
 
6
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Украинските бежанци са виновни няма пари за армията, без увеличение на заплатата и без парад.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправдавайте се с COVID. То освен войници с калашници друго има ли нашата армия? А, забравих едни F16 ще прелетят, на чертежи сгънати на хвърчила, над София.
107
0
 
7
 
! Отговори
Мръша, не народ а.. преди 1 година
Стадо, щом търпим тази сбирщина от болни амбиции, на такива случайни посерковчета.. Всичко е покварено в тая държава.. Време е за промяна, радикална и истинска, А ПП и ИТН заедно с другите българогубци до стената!
106
0
 
7
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 1 година
Военен парад се прави от военни и въоръжение, демонстриране на боен дух, техника и т.н. Тък като, това са ни го забранили от Пърчляк разбирай ШАЩ, това няма скоро да се случи. А на всички душевадци от Парла+***/мента това не им е приоритет, а и нямат такава представа какво е армия.. Можем да бъдем спокойни, че тези средства отива в Уркаикайну. Трябва зкон, кой не е дал клетва в армията никакъв депутатски имунитет!
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно бре , КОЛКО НАБРОЯВА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА МО , И КОЛКО СА ИСТИНСКИТЕ РЕДОВИ ВОЙНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ?
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знае се , че Бг има присъствие на рейнджъри , в 16 държави , от по 20-30 рейнджъри .. Каквато армия има ЕС такава има и Бг , т.е. няма армия !Щатите умишлено не дават да има армия ЕС , за да бъде КОНТРОЛИРАНА И С АНГЛИЯ !ФАКТ !
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Бг остана и без армия , то нека администрацията на МО да излезе на парад , и без това са в ПЪТИ ПО-МНОГОБРОЙНИ , ОТ РЕДОВИТЕ ВОЙНИЦИ ... няма друга такава държава с така огромна администрация !
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме армия от *** и хрантутници, които ни съветват да даряваме заплата на украинците. Господи - прибери си вересиите.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да строева полковници и генералите и да видим, че са 1/20 или половината щат !