Поредна година без военен парад на Гергьовден

Ще има тържествен водосвет на бойните знамена
Обновена: 30 апр 2022 11:05 | 30 апр 2022 09:12, Камелия Цветанова
160
Поредна година без военен парад на Гергьовден
Снимка: Dnes.bg, архив

С традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София, но без военен парад и тази година, ще бъде отбелязан 6 май - Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Тази година няма да има военен парад на 6 май, каза за БТА Митко Димитров, директор на Дирекция „Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната.

Ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, който ще започне в 9:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

В страната по повод празника ще има демонстрации на способности на въоръжените ни сили, каза още Митко Димитров. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село“, от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча“, а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Вечерта на 5 май за жителите и гостите на София Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат празничен концерт в Борисовата градина. По-късно, в 21:00 ч., са предвидени и празнични илюминации.

На 6 май, по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията, съобщават на страницата на държавния глава във Фейсбук. В 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Ден на отворени врати и празнична програма на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.  В НВИМ по традиция за празника на армията обявяват свободен вход от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Тази година ще може да бъде разгледана и подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“.

Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния ни календар. Традицията на Гергьовден като воински празник датира още от първите следосвобожденски години. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Церемонията е включвала панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена "За храброст" - учреден  с указ 1 от 1 януари 1880 г. на княз Александър I, и ограничени военни паради.

В годините до 1919 г. страната ни има два военни празника. Освен 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната прослава на 27 ноември в чест на победата на Българската армия в Сръбско-българската война през 1885 г. Тъй като на 27 ноември 1919 г. България е принудена да подпише Ньойския мирен договор, Денят на бойната прослава не се е отбелязвал през 20-те години на 20 в. От 1926 г. Денят на храбростта и Денят на бойната прослава се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на св. Георги Победоносец - 6 май. През 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на Българската армия, който се отбелязва до 1953 г., когато с Постановление 129 на Министерския съвет от с.г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия (годишнина от началото на септемврийските бунтове през 1923 г.). С Постановление 100 на Министерския съвет от 30 май 1991 г.  23 август е определен за Празник на Българската армия в чест на победата през 1877 г. на Българското опълчение на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).  С  Постановление  15 на Министерския съвет от 27 януари 1993 г. до 1998 г. 6 май се отбелязва като Празник на Българската армия.

С промените в Кодекса на труда, приети на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 58 Забравяш и ядрената суперсила САЩ, и ядрената суперсила Франция, и ядрената суперсила Индия, и ядрената суперсила Китай (не, не подкрепят Русия, просто са неутрални), и ядрената суперсила Пакистан... А! Има и ядрена суперсила Израел, само че те са скромни и не искат да си признаят!И още ядрени суперсили има.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има мир, просто застреляйте генералите. Къде сте тръгнали да плашите ядрената суперсила Русия с тази малка фашистка армийка?
38
7
 
2
 
! Отговори
Krass преди 2 години
Само това ни липсва сега.Пари за парад
37
1
 
27
 
! Отговори
ХаХаААххх преди 2 години
Че какво ще покажем на този парад...Формация Пайнер ли
36
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим ти Европа, благодарим ти Америка за НОВИЯ ЛИБЕРАЛЕН МОРАЛ! Благодарим за *** и за НОВИТЕ ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ. Благодарим за ИЗМИСЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ! Благодарим за ДРОГАТА и за НАПУШЕНИТЕ НИ И НАДРУСАНИ ДЕЦА! Благодарим за създадената демократична възможност да СЕ САМОУБИВАМЕ и ДА УБИВАМЕ ДЕМОКРАТИЧНО! Благодарим за ПРАВОТО НИ ДА СЕ САМОЗАПАЛВАМЕ, ДА ПАЛИМ ИМУЩЕСТВОТО НА СЕБЕПОДОБНИТЕ, ДА УБИВАМЕ, ДА ИЗНАСИЛВАМЕ И ДА КРАДЕМ БЕЗНАКАЗАНО! Благодарим за БОЛЕСТИТЕ И БЕДНОТИЯТА! Благодарим за КОРУМПИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ! Благодарим за КОМЕРСИАЛНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! Благодарим за ДЕВАЛВ
35
13
 
21
 
! Отговори
БОРИС 3 преди 2 години
ВИНАГИ С РУСИЯ, НО НИКОГА СРЕЩУ НЕЯ
34
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв парад какви пет лева НАТО ни унищожи армията а оръжието което ни остана го пратихме в Украйна. Чудя се какво чакаме още и защо стоим а не излезем и да натрошим главите на цялото продажно правителство и завършим с Костов, Стоянов, Борисов да не изброявам, че списъка с тационални предатели е голям. Една шепа изедници около 20% решават съдбата на останалите и онзи Кличко и той ни размахва пръст. Събудете се бе хора докато ива още някаква надежда.
33
2
 
3
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
До Хич ги нямаще искаме помощ от украйна!
32
3
 
12
 
! Отговори
ша преди 2 години
танковете и изтребителите отидоха за украйна, за парада не останаха, хахахахаха
31
4
 
8
 
! Отговори
да питам преди 2 години
а може ли и фигуранта да не се появява и да декламира поредната си реч ?
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много жалко! Типично по еврод жен дърски! Иначе парад на голите за д ници ще има. Я какъв ни го спретват от МС и НС!
29
3
 
18
 
! Отговори
Хич ги няма преди 2 години
Един парад ако не могат да направят как ще водят военни действия ако се наложи?
28
2
 
7
 
! Отговори
антипедерас преди 2 години
До 40 Тоя Зозо носи байряка с цветовете на дъгата на последния гейпарад в софето а мъжът му за него му бъркаше с пръст в ***
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ходих на профилактични прегледи на военни, които воювали в Афганистан и Ирак. Познайте-куци, с инсулти, алкохолици-е, тва ни е армията. Тия едни 5 стълби не бяха годни да изкачат, па ша ти маршируват. И едни велики тумбаци. Горди натовски воини. И ме молеха да не им пиша заболяванията, че щели да им вземат пенсиите, нещо такова. Не схванах какво точно.
26
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за Възраждане!
25
14
 
1
 
! Отговори
рушофилските курви преди 2 години
мечтите по Рубин тв и еднаквите секции в панелките....ви къса нервите а....
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"туркинята от сащ" - не е туркиня, а кюрда. Такива като нея турците и персийците в момента ги разфасоват в родния й град Ербил.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туркинята от сащ каза че такива паради са знак на агресия и трябва да се заменят седин друг вид паради
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мила Родино!Ти си земен Рай!"
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправдание, че нямаме армия. Я вижте видеото с парада 1986-та. Войници в стройни редици. Къде сме тръгнали, къде заминаваме. Ставаме все по-жалки и зависими.