Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ

На първо време ще загубим, каза бившият финансов министър
Обновена: 3 май 2022 08:53 | 3 май 2022 08:40, Елка Василева
118
Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ
Снимка: архив, БГНЕС

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”.

Още по темата
Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г., газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта бившият финансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйнаq трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
3
 
! Отговори
БеКаПе преди 1 година
С течение на времето тук е заприличало на змиярник. Имаше свестни коментари, а сега процентово лъха на потни каскети.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство с този некадърен и емоционален премиер и дваж по-некадърен министър на енергетиката трябва да падне преди Киро да обяви война на Русия.Това означава в рамките на 1-2 месеци.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Украйна - абсолютно нищо, освен хуманитарна помощ и помощ на бежанците.
98
3
 
3
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
Симо Пицата пак ръси "мъдрости".Що не се сети що за постжения имаше,докато беше финансов?
97
3
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
И Дянков като Петков, и Василев, не си разбираше от работата и сътвори хиляди гафове... общото между тях е, че и тримата са лансирани във властта от олигархът Иво Прокопиев!
96
2
 
6
 
! Отговори
Благотворителност?? преди 1 година
Ами не само сиренето, а и газът е с пари. Като не получаваш пари за стоката си от даден клиент, не му я продаваш и търсиш купувачи за нея.
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си колко стоки ще изчезнат от рафтовете и живота ни въобще. Вероятно ще започне спекула, мисля че Киро точно там е най-големия, като типичен Остап.
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на "умните и красивите" за това, че всичко ще ви скочи двойно съвсем скоро. Когато комунисти са на власт, така става
93
6
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
До Анонимен. Голуем умник се извъди. Купуваме от Гърция втечнен газ, а не руски. Самата Гърция скоро ще бъде отрязана от руски газ. В края на май трябва да го платят в рубли. Пак си слушал Р. Овч, ортака на Пеевски, с когото източиха Топлофикация едно време. Тоя лъже със ставането още - сутрин казва лека нощ, а вечер добро утро.
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакво много странно интервю чух по тв-то от някакъв германски министър: Ние направихме всичко възможно да редуцираме потреблението на руския газ до 12% и успяхме, сега 2 месеца по-късно пак ще искаме руска газ. Това какво значи? Ми значи признание, че не могат без руска газ, но така го извъртя завалията, че да прозвучи, че сякаш това е по тяхно желание. Искат руска газ-имат, не искат-нямат. Хитри, ве.
91
3
 
10
 
! Отговори
а в ЕС колко е преди 1 година
Сърбия ще получава газ от Русия на цена от 270 USD за 1000 куб.м. метра до 1 юни. На 1 юни ще бъде подписан 10-годишен договор за доставката на газ, съобщи генералният директор на компанията "Сърбиагаз" Душан Баятович.
90
2
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Постната пица да ходи до Катар, Египет и където още се сети и да носи газ в кофи, касетки, кашони и в каквото друго се сети.Договорът ни с Газпром изтича. Ако сключим нов дългосрочен договор, като Сърбия и Унгария, няма ли да е на по-изгодна цена от тези на борсите? Катарци казаха същото като руснаците, че искат дългосрочни договори. Така си правят сметка какво и колко да разработват. А не да вложат пари днес и утре да се окаже, че няма пазар за този газ.
89
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народното събрание ще наруши Конституцията, ако гласува военно-техническа помощ за Украйна, предупредиха юристи. В основния закон на държавата е записано, че НС разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея (чл.84 ал.11). За оръжие, бойна техника и други видове въоръжение отговорност носи Министерски съвет (МС).
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това престъпление на харвардските тапири срещу бг народ и бизнес ще им се размине ли? Всички ние сме заложници на тези мошиници,и ако им се размине ще извъшат още престъпления. Всички партии са в играта. Прокуратурата не може ли да се заеме с тези измамници? Това е брутално престъпление срещу народа.
87
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E те тва е. Ще купуваме руски газ ама през Гърция защото сме големи тарикати. Европейският съюз няма ли да помогне на най-бедната страна от същия съюз или една страна която не е част от него е по-важна? Честито на печелившите
86
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
АКО бяхме към Русия,, щяхме да имаме заводи, работа, много добро здравеопазване---а не сега като всички БИЗНЕС ЛЕКАРИ.... Газта щеше да е по евтина, хляба на 0.50 ст, олио 1 лв. ниски цени на горивата... На ви сега ДЕМОКРАЦИЯ- САЩ, НАТО И ЕС... и по лошо ще става вече.
85
5
 
11
 
! Отговори
Брацигов преди 1 година
Гробарските екперти ги знаем, намалиха газта с 30%, сметките с 2%, а после вдигнаха газта с 40% и сметките с 30%.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пицата стана с 40% по-постна. Путин изяде шунката и кашкавала от нея и му прилоша.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде се появи хер Флик? Скривай се бе безродник!
82
5
 
6
 
! Отговори
AXE преди 1 година
Тая руска изтривалка кдй я слуша? От минфин отизе в една руска банчица да цоцка, а сега дава и акъл???