БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна

Гюров: Чужди сили дори в НС ни плашат, че ще бъдем въвлечени във война
257
БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

БСП поиска да се проведе национален референдум по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Не на войната. Най-демократично, честно и почтено е страната ни да проведе референдум „за“ или „против“ подобно действие и българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши, когото политиците сме на кръстопът, сигурен съм, че нашите сънародници винаги биха избрали пътя на мира", коментира Борислав Гуцанов по време на дебата в НС за отпускането на военно-техническа помощ за Киев.

Още по темата
Той припомни позицията на левицата, която категорично се противопоставя на искането на ПП, ДБ и ГЕРБ България да помогне за въоръжаването на Украйна.

"Като славяни, братя ние бихме могли да поправим стореното и да залепим счупеното, именно ние можем да сме мястото за преговори. Това е една ужасна война, тя заличава градове, семейства и традиции, тя е много близо и не може да не си даваме сметка колко близо сме до този огън. Това е война на великите сили на територията на Украйна за господство. Нека да бъдем лоялен партньор, но и да не преминаваме граници, които биха ни вкарали в други конфликти“, призова Гуцанов.

Андрей Гюров от ПП коментира, че коварно и вероломно беше нападната една суверенна страна, която показа какво означава вярата в собствения народ.

"Днес чужди сили и веропоклоници, включително в НС, ни плашат, че ще бъдем въведени във войната, но първо те да отговорят на няколко въпроса - кой нападна страната, избива жени и деца, унищожава инфраструктурата, кой направи 5 милиона души бежанци, кой вероломства и краде перални, телевизори и миксери, кой ни обяви за неприятелска страна, кой спря газа? Да кажат от кого се страхуваме, коя е тази държава, която ни плаши с война - братска Русия ли е това? И ако е така, на нас какво ни остава, да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне, нали чакахме, чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни нарече врагове, дали ще ни спре газа, какво още да чакаме", скочи той.

"Нека да кажем ясно - България може да спре всяка заплаха, защото България е НАТО и е ЕС, защото не е малка държава, която трябва да се държи покорно, България е част от съюзи, с които всеки се съобразява и които никой не смее да нападне", посочи Гюров.

Според него задачата на България сега е да покаже позицията си като сигурен партньор в НАТО и ЕС, защото само те са гарант за нашата сигурност.

Христо Гаджев от ГЕРБ отбеляза, че Украйна защитава не само себе си, но и свободата на всички нас.

"Подпомагането на жертвата не означава въвличането ни в конфликта, в момента почти всички страни от ЕС подпомагат с оръжие Украйна да се защити и нито една от тях не е въвлечена в конфликта“, каза той.

Според него няма как да се извършва ремонт на украинска военна техника у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП начело с Нинова и това ръководство вече си изпя лебедовата песен. Вчерашното гласуване в парламента от БСП си беше позор.
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да се харчат пари за референдум, просто БСП за напусне властта.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем даваме военна помощ хем ..не даваме оръжия...! УЧАСТВУВАМЕ...С НЕУЧАСТИЕ
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казваш, че са 20милиона пенсионера руснаци в Украйна, а защо спечели Зеленски, а не кремълски кандидат?
187
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те украинците всъщност са руснаци. Бащите им, бабите им, майки и дядовци са Руснаци. По-скоро една малка част от Украйна се разбонтува заради западни интереси. 20 Милиона пенсионери в Украйна подкрепят Русия, 7 милиона про-западни напуснаха. Остана едно управление там което продаде държавата и народа си на Западни интереси и това е. Да си срещу този чрез когото получи свободата си е просто...
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Днес, не е ли по правилно за Украйна, вместо НА Украйна, питам просто :)))))
185
4
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ ЛИ! преди 1 година
"ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ИСТИНАТА, ЗАЩОТО МНОЗИНСТВОТО ОТ ХОРАТА СА НЕВЕЖИ." Аменхатеп IV /Ехнатон/, велик фараон и реформатор на Древния Египет /1419 - 1400 г. пр. Христа/. Българските комунисти предлагат референдум за предоставяне на оръжия на Украйна, като се надяват да го спечелят с гласовете на полу.грамо.тните селските комунисти, турците и ***, с надеждата, че така ще спасят от предстоящия военен крах на прими.тивна Русия.
184
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП И ГЕРБ ПРЕКАЛЕНО МНОГО СВИКНАХА ХОРАТА ДА ИМ УГАЖДАТ.
183
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И един за забрана на проруски партии и лустрация. Така всички ще са доволни.
182
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не направим и един референдум за еврозоната и един референдум за излизане от НАТО и ЕС.
181
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АРЕСТУВАЙ 5 АТА КОЛОНА БСП! В ЗАТВОРА! ИЛИ ПО- ЗЛЕ - ЕКСТРАДИРАНЕ В РУСИЯ!
180
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИПОМНЯМ КАК ЗАВЪРШИ РЕФЕРЕНДУМА ВИ ЗА АЕЦА, ТЪЪПИ СОЦЯЛИСТИ... ДА НЕ РЕВЕТЕ ПАК...
179
3
 
7
 
! Отговори
Пич преди 1 година
*** как ще давате право на народа да се изказва по подобни въпроси? Ще вземе да отговори с "не" и цялата евро-атлантическа солидарност ще рухне! Ролята на народа е винаги да бъде подлъган да избере "правилните" политици, които после да взимат "правилните" решения наложени отвън. И после самият народ да се тюхка "защо избрахме тези" и "как стигнахме до тук".
178
0
 
2
 
! Отговори
Васко Трола преди 1 година
Кака и Калоян Методиев хубаво си командват коалицията, щом са казали, че ще я пребъде, ще я пребъде. Изчезчезвам, че президента пак ще ме привиква да ми се кара.
177
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нема нужда да предоставяме ОФИЦИАЛНО оръжия на Украйна, така и така досега чрез трети страни им доставяхме съветска техника, поне за това съм съгласен :))) Не сме съгласни с Путин, ама сме обвързани до некаква степен с рашките, щем или нещем :))) Не е работа да те нарочат като народ, само заради болните амбиции на едно дребно диктаторче, не слагаме в графата всички руснаци, въпреки, че си го заслужават :)))
176
7
 
9
 
! Отговори
Айде нема нужда! преди 1 година
Нищо не зависи от българските оръжия, нито от напъните на руските шпиони да попречат на изпращането на военна помощ за Украйна. Примитивна Русия е бита карта и тепърва предстои нейния позор. Логично е краят на войната да бъде постигнат от Америка, а това означава не само изчезването на кремълските убийци, но и на всички ват..ници. Да му мислят кремълските под.логи къде ще се скрият в дните на разгрома над мужиците.
175
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум, нека народа да си даде думата за такъв изключително важен за страната въпрос.
174
5
 
12
 
! Отговори
i преди 1 година
Евреите са мошеници!...Лъжат ви, че Хитлер не е евреин!... Евреин е и затова е излъгал германците и руснаците да се утрепят едни-други!..Точно както сега ви лъжат вас да се трепете едни-други за евреина Зеленски!.. Цялата война е еврейско мошеничество!..Нинова също е еврейка и се опитва да разбие единствe(HATO ) на България.
173
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз съм за референдум. За по-ефективно и да добавим още два въпроса - дали да се забранят конституционно анти-българските партии БСП (БКП) и ДПС. С един куршум три заека и веднъж завинаги да стъпим на правия път.
172
2
 
2
 
! Отговори
БZП преди 1 година
До Анонимен 203 - теб няма нужда никой да те обръща, тр/оле. Ти винаги си си бил такъв. Абсурдно е привърженик на идеята за ЕС и НАТО да "прогледне" и да стане привърженик на Азиатската Губерния. Не се прави, никой не можеш да заблудиш!