БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна

Гюров: Чужди сили дори в НС ни плашат, че ще бъдем въвлечени във война
257
БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

БСП поиска да се проведе национален референдум по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Не на войната. Най-демократично, честно и почтено е страната ни да проведе референдум „за“ или „против“ подобно действие и българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши, когото политиците сме на кръстопът, сигурен съм, че нашите сънародници винаги биха избрали пътя на мира", коментира Борислав Гуцанов по време на дебата в НС за отпускането на военно-техническа помощ за Киев.

Още по темата
Той припомни позицията на левицата, която категорично се противопоставя на искането на ПП, ДБ и ГЕРБ България да помогне за въоръжаването на Украйна.

"Като славяни, братя ние бихме могли да поправим стореното и да залепим счупеното, именно ние можем да сме мястото за преговори. Това е една ужасна война, тя заличава градове, семейства и традиции, тя е много близо и не може да не си даваме сметка колко близо сме до този огън. Това е война на великите сили на територията на Украйна за господство. Нека да бъдем лоялен партньор, но и да не преминаваме граници, които биха ни вкарали в други конфликти“, призова Гуцанов.

Андрей Гюров от ПП коментира, че коварно и вероломно беше нападната една суверенна страна, която показа какво означава вярата в собствения народ.

"Днес чужди сили и веропоклоници, включително в НС, ни плашат, че ще бъдем въведени във войната, но първо те да отговорят на няколко въпроса - кой нападна страната, избива жени и деца, унищожава инфраструктурата, кой направи 5 милиона души бежанци, кой вероломства и краде перални, телевизори и миксери, кой ни обяви за неприятелска страна, кой спря газа? Да кажат от кого се страхуваме, коя е тази държава, която ни плаши с война - братска Русия ли е това? И ако е така, на нас какво ни остава, да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне, нали чакахме, чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни нарече врагове, дали ще ни спре газа, какво още да чакаме", скочи той.

"Нека да кажем ясно - България може да спре всяка заплаха, защото България е НАТО и е ЕС, защото не е малка държава, която трябва да се държи покорно, България е част от съюзи, с които всеки се съобразява и които никой не смее да нападне", посочи Гюров.

Според него задачата на България сега е да покаже позицията си като сигурен партньор в НАТО и ЕС, защото само те са гарант за нашата сигурност.

Христо Гаджев от ГЕРБ отбеляза, че Украйна защитава не само себе си, но и свободата на всички нас.

"Подпомагането на жертвата не означава въвличането ни в конфликта, в момента почти всички страни от ЕС подпомагат с оръжие Украйна да се защити и нито една от тях не е въвлечена в конфликта“, каза той.

Според него няма как да се извършва ремонт на украинска военна техника у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък зова за референдум за забраняване на БСП
150
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане като гелдам ще е с над 60% подкрепа на следващите избори!
149
2
 
17
 
! Отговори
до хохо преди 2 години
Войната е битка между Щатите и Русия. Украина е фронта, а украинците са оръжието на Щатите срещу Русия. В тази война Щатите намесиха и Европа, а това означава и нас!
148
4
 
4
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 2 години
Най-глупавото нещо,което БСП реши е реферндум,за да избяга от отговорност.Цялата ни история показва,че когато не сме заставали на позицията на свободата сме губели.А и да не забравяме как се изказват за Русия нашите възрожденци-Каравелов,Раковски и др.,които иначе много обичаме да тачим.Поради клекналата или никаква позиция България ще продължава да бъде най-бедна,най-корумпирана,най-изостанала и най-необразована в ЕС.После да не се сърдим,че никой за нищо не ни зачита.Видяхме ги "патриотите"
147
0
 
1
 
! Отговори
А на теб преди 2 години
До Анонимендо 173Правителство от кои партии ти се нрави.
146
4
 
3
 
! Отговори
до Хахото преди 2 години
Не те знам къде живееш, а.мебо едноклетъчна, но да пожелаваш на сънародниците си в Бг да изпитат що е война означава, че не си българин! Между другото, ако се стигне дотам, значи е започнала 3 Световна, това означава, че в която и дупка да си се сврял, войната ще дойде и при тебе!
145
11
 
20
 
! Отговори
ама преди 2 години
Тоя народ изперка тотално Може ли в 21 век да се чудиш дали да дадеш оръжие на държава която воюва срещу диктатор нападател
144
13
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
референдум за нато ес 3 морета оръжие за украина не си играите на дребнодокато не се решат тези фатални за българия неща обществото няма да мирясанапуснете коалицията отиваме на нови избори
143
10
 
3
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#168Който иска-да се бие,който не иска-да се предава!Боят е между Украйна и Русия,нека се бият,нека преговарят.Проблемът е техен.Подкрепата на украинските бежанци е достатъчна помощ.
142
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 161 - не ми обяснявай, щото немам никви деца, а съм на 32 и от 15 години вкарвам пари от чужбина за разлика от имигрантите дето от чужбина гласуваха правителство на ДПС, ГЕРБ, ПП, ИТН. И на укрите се смеят всичките ми познати дори и украинци и тука по форумите сте някви насъбрали се 15 келешa и крякате като кукумявки повтаряйки мантрите на Кики имигранта, Тиквун мафиотчето и Слави навъсения wanna be чалгар.
141
2
 
6
 
! Отговори
Rado преди 2 години
Оттеглете се от кабинета, както обещахте и това е!
140
8
 
5
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Абсолютно подкрепям!Референдум и да се види волята на народа.***,които искат да пращат оръжия,направо да се запишат в украинската армия,няма да ги върнат.
139
6
 
16
 
! Отговори
Haha преди 2 години
Спрете се бе комунисти!. Какво искате, и бесарабските българи в Украйна да спрат да се защитават от руснаците и да се оставят да ги избият, за да останете да служите на Путин и комунизма? Пожелавам ви да изпитате болката от войната, или пардон Специалната операция
138
1
 
4
 
! Отговори
а, ся де! преди 2 години
Първо: Доставката на българско оръже???, за окраина няма да промени абсолютно нищо! Второ: Какво въоръжение може да им доставим? Та ние самите не разполагаме с Оръжие!!!! Нямаме Танкове, САУ, БТР-и, БМП-та, Хеликоптери, за ПВО да не говорм! Единственото нещо което може да им предоставим са - Боеприпаси! Много е г.упава демонстрация на подкрепа за укрите, и съотвтна негативна реакция от страна на РФ.
137
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бсп, докажете, че сте българи и напуснете тази сороска коалиция. Това наведено, продажно антибългарско правителство трябва час по скоро да се омита
136
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно нека има референдум. Но се съмнявам резултатите да са реални. Ще ги нагласят и пак ще изпратят оръжие.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гюров ли е новото плашило в НС?
134
2
 
6
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Войната няма да свърши скоро време по Американски стандарт руснаците ще "воюват" с месеци и години докато не опоскат всичко!Пък за референдума тро,.ловете много ги е страх,че няма да правим метани на байдън ами ще речем като сърби и унгарци еб.е си майката достатъчно лошо живеем и без вашите интриги!Я идете поразбъзикайте пак малко Латинска Америка,че тамошното население тъкмо видя малко светлина!А да и в Бургас където паркирам 2 тесли и богати с украйнска регистрация са ни на местата!Юху 40 лв!
133
1
 
4
 
! Отговори
до 158 преди 2 години
До АнонименТези емигранти са вашите деца,които изгонихте на запад ,за да ви хрантутят тук.
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема нужда! Просто излизайте от коалицията и това е!