БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна

Гюров: Чужди сили дори в НС ни плашат, че ще бъдем въвлечени във война
257
БСП зове за референдум за предоставянето на оръжия на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

БСП поиска да се проведе национален референдум по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Не на войната. Най-демократично, честно и почтено е страната ни да проведе референдум „за“ или „против“ подобно действие и българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши, когото политиците сме на кръстопът, сигурен съм, че нашите сънародници винаги биха избрали пътя на мира", коментира Борислав Гуцанов по време на дебата в НС за отпускането на военно-техническа помощ за Киев.

Още по темата
Той припомни позицията на левицата, която категорично се противопоставя на искането на ПП, ДБ и ГЕРБ България да помогне за въоръжаването на Украйна.

"Като славяни, братя ние бихме могли да поправим стореното и да залепим счупеното, именно ние можем да сме мястото за преговори. Това е една ужасна война, тя заличава градове, семейства и традиции, тя е много близо и не може да не си даваме сметка колко близо сме до този огън. Това е война на великите сили на територията на Украйна за господство. Нека да бъдем лоялен партньор, но и да не преминаваме граници, които биха ни вкарали в други конфликти“, призова Гуцанов.

Андрей Гюров от ПП коментира, че коварно и вероломно беше нападната една суверенна страна, която показа какво означава вярата в собствения народ.

"Днес чужди сили и веропоклоници, включително в НС, ни плашат, че ще бъдем въведени във войната, но първо те да отговорят на няколко въпроса - кой нападна страната, избива жени и деца, унищожава инфраструктурата, кой направи 5 милиона души бежанци, кой вероломства и краде перални, телевизори и миксери, кой ни обяви за неприятелска страна, кой спря газа? Да кажат от кого се страхуваме, коя е тази държава, която ни плаши с война - братска Русия ли е това? И ако е така, на нас какво ни остава, да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне, нали чакахме, чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни нарече врагове, дали ще ни спре газа, какво още да чакаме", скочи той.

"Нека да кажем ясно - България може да спре всяка заплаха, защото България е НАТО и е ЕС, защото не е малка държава, която трябва да се държи покорно, България е част от съюзи, с които всеки се съобразява и които никой не смее да нападне", посочи Гюров.

Според него задачата на България сега е да покаже позицията си като сигурен партньор в НАТО и ЕС, защото само те са гарант за нашата сигурност.

Христо Гаджев от ГЕРБ отбеляза, че Украйна защитава не само себе си, но и свободата на всички нас.

"Подпомагането на жертвата не означава въвличането ни в конфликта, в момента почти всички страни от ЕС подпомагат с оръжие Украйна да се защити и нито една от тях не е въвлечена в конфликта“, каза той.

Според него няма как да се извършва ремонт на украинска военна техника у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
6
 
! Отговори
Казантип Казантипов преди 2 години
до "от 2 месеца е ясно!" ; Така е , даже и по-малко от 20% са мераклиите да пращаме оръжия , ама се пънат по форуми , медии и къде ли не ,да ми дават наклон на ку.. , пардон , да ми формират мнение ! Не ми е ясно ,освен 30-те сребърника дето получават (като Юда) за дейност в "полза роду", къде им и изгодата , та се зорят толкоз ?!
130
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз искам референдум дали тежеста на гласа на хората живеещи извън България от повече от 8 години трябва да тежи колкото този на живеещите в България или стойността му трябва да е 0.5 и как така имигранти от по 20 години ще решават съдбата на живеещите в страната? Ще ни вкарват във войната партиите с вот от чужбина - ДПС, ПП, ИТН и ГЕРБ, ли? Това си е чиста външна намеса от сиирджии, които дори не са в България, за да понесат последствията от гласуването си. Страхливци. Нелепа конституция.
129
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Един референдум дали да забраним БСП що не направим? Българският народ е мъдър...
128
2
 
5
 
! Отговори
БСП ще подкрепи преди 2 години
оказване на оръжейна помощ за Украйна. Това съобщи заместник председателят на Парламента Кристиян Вигенин.
127
1
 
2
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Те докато се мотаят с решението ще дават или не оръжие войната ще свърши, няма да воюваме с Русия, ама на нас газа няма кой да ни върне
126
3
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Да, референдум. С идеята да минат поне още 2-3 месеца докато се организира-ха-ха и войната отдавна да е свършила когато гласуваме. Още едно ха-ха. Така хем да сте с Русия за смо-та-ния ми електорат, хем уж не сте за другите заблудени, които биха глаували за ва. Ама едни 3-4 милиона да са похарчени за организацията, нали БСП. Толкова сте прозрачни и жал-ки. И толкова селски сметки за следващите избори. Няма да ви излязат, обаче.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На референдумите обикновено се явяват 10% от гласувалите на последните избори. Смятай. Ще правим непредставителен референдум, тоест едно нищо.
124
0
 
3
 
! Отговори
Гледайте Какво Стана преди 2 години
в Парламента - 2пъти ПреГрасуваха и 2пъти Грешен Резултат, следва Паническа Разпускане в Почивка!
123
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Най-голямата трагедия на БСП е, че имат само един ***! Чудят се горките как да го завъртят, хем на Изток да го ползва Путин, хем и от Запад да го сайдисват, защото все пак са европейски социалисти!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА първо, после - всичко по реда си.
121
0
 
2
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Искам референдум за това дали плащащите високи данъци в България и осигурявани на реалните си заплати да имат повече права и привилегии от останалите.
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец пич нали се сещаш че и преди ЕС, хората можещи се устройваха на работа в европа и в америка и в матушка, па като си *** и с ЕС не става, е да да миеш чинии само
119
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и аз искам да спечеля шестица от тотото ама йок . Така Русия нападна ли Германия като им дадоха хиляда оръжия на Украйна . Русия нападна ли другите държави като дадоха и те оръжия . Питам се ще нападне ли България ако дадем оръжия ? какво толкова ви е ШУБЕ не знам .
118
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея искат да дадат тая помощ след 1 година хахахахаха. Гнусни руски слуги!
117
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се Путин да разбира, че народът е с Русия, а политиците са купени от Запада и САЩ и когато почнат да падат Искандерите да ударят първо парламента и американските бази.
116
4
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Четох до "българският народ е мъдър" :)
115
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм да изпратим оръжия на Украйна, но само при едно условие. Заедно с оръжията да заминат Кирчо, Кокорчо и Христо Иванов на фронта да дадат помощ като жива сила на фронта в Донбас.
114
12
 
16
 
! Отговори
рашка_чибурашка преди 2 години
Тези навремето искаха референдуми и за членството ни в ЕС и НАТО, явно са обладани от референдумите на путин със зелени човечета с който са си лика прилика, популизма и демагогията на червените кхмери от Бузлуджа не знае граници ... !!!
113
6
 
10
 
! Отговори
селско момче преди 2 години
Абе да правят вятър украйна уе, никви оръжия, от 3 месеца цел свят им помага не могат опазят една слива (и то руснаците не ги бият наред), само се перчат по телевизора! На нас някой помагал ли ни е ?! се сме у газо на края.
112
4
 
4
 
! Отговори
до 137 преди 2 години
До Анонимен- ти знаеш ли колко милиона и време струва този референдум ?