Кирил Петков: В момента сме в безпрецедентна криза

Чакаме добри новини за азерския газ
13 май 2022 10:43, Нели Христова
143

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Това заяви премиерът Кирил Петков на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС. Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ, също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков.

Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака, а преди това разговарях с различни хора. Те вместо да се оплакват, казаха: "Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.

Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.

Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.

Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков.

Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро тия совалки до фащ ще те вкарат в затвора ОСТАВКА
97
7
 
35
 
! Отговори
Не се обяснявай преди 1 година
Изчезвай!
96
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо бре Кире, каква е тази промяна дето парите на държавата потъват в нищото и резултати само от лошо към по-лошо. Недоучилия Боко май се стараеше повече от теб в управлението на държавата.
95
7
 
38
 
! Отговори
Сиси преди 1 година
И за тая криза ти не си допринесъл малко
94
2
 
38
 
! Отговори
селския идиот преди 1 година
не случайно поломихте ПАВЕЦ "Чаира" за да си пробутате отречените от цял свят "батерии".Енергетика на батерии- и това доживяхме! Пладнешки айдуци!
93
5
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не, цялата Земя трябва да е в разцвет, защото нали Русия беше крайно изостанала бедняшка държава, как пък метна света в такава криза, това на практика е невъзможно, защото би трябвало светът като се отърве от такъв бедняк, да даде само напред.....
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
98, какво е либерализмът въобще според теб. Наистина ли вярваш или си убеден, че не стават и за *** на каче за зеле? Кажи някои други (комунисти, консерватори, диктатори), които според теб стават. Добре, либералните идеи не ти харесват. А кои идеи ти харесват?
91
4
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Верно ли, бе Кире?! Чак сега ли разбра? Или може би, Линда вече реве от цените на брашното и тока, за и без това скъпите и торти! Няма вече пари за хляб, ама и пасти не можем да ядем!!!
90
6
 
40
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
язък че ракетите са пропуснали с 200 метра встрани. Тоя ден щеше да е новият национален празник на България.
89
4
 
46
 
! Отговори
Оффффф! преди 1 година
Шарлатанин
88
4
 
43
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Киро- факиро Шехерезадов ни готви нов *** ! ВНИМАНИЕ!
87
4
 
8
 
! Отговори
РАЗБИРАЧ преди 1 година
МАУ-МАААААУ
86
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добър ден! И ти ли го разбра вече? Стига си ни занимавал вече с Русия! Проблемите в държавата ни са безброй! Русия им петрола и ресурса като цяло и ще се справи! Ние обаче какво имаме,освен куража да я оплюваш???Ако продължаваш в същият дух,не ща си изкараш мандата Американофиле!!!
85
3
 
19
 
! Отговори
Оня ден преди 1 година
четох, че най голямата строителна компания в Китай не може да си обслужва кредитите. Немщо май ми намирсва на още по дълбока криза.
84
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина сме в безпрецедентна криза. И тя се нярича ККК - Кирчо, Кокорчо и Курнелка
83
5
 
38
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Махайте се! Вие ни доведохте до такава криза, каквато не сме и помисляли, че ще дойде! Вън некадърници и родоотстъпници!
82
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков." T.e. оня ден ти казаха че република СМ трябва да е в ЕС. Ти л_уд ли си къв си. Стига летя насам натам че не моим ти плащаме разходите бе КИро, Киртаков.
81
2
 
22
 
! Отговори
БZП преди 1 година
До ФАКТ - принципно рядко сме на едно мнение, но това за гласовете от чужбина е направо в десетката. Подкрепям. Аз бих казал - ако повече от 165 дни в годината си бил в чужбина - няма защо да гласуваш в България. Видяхме и екземпляри които в прав текст казаха - гласувахме така за да ви е гадно в България.
80
5
 
36
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Жалко, ракетите е трябвало да летят 200 метра по-ниско, за да ти целната празната кратуна;))) Лошото е, че там нема съпротивление и нема да избухнат;))) Та, щеше да ни донесеш в България, велик сувенир - оригинална руска ракета забита в тиква;)))
79
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ще му викаме Кирчо Кризата.