Кирил Петков: В момента сме в безпрецедентна криза

Чакаме добри новини за азерския газ
13 май 2022 10:43, Нели Христова
143

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Това заяви премиерът Кирил Петков на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС. Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ, също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков.

Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака, а преди това разговарях с различни хора. Те вместо да се оплакват, казаха: "Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.

Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.

Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.

Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков.

Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказва се факта че вноса на руски суровини са пречили на българската икономика да се развива
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички да се обединим и да дадем по една заплата за Украйна...Дали не предлага на опозицията да работят заедно. Заедно да са в усвояванията
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махай се! Неспособен харвардски възпитаник! Тебе с двойка ли те взеха у Харвард?
55
4
 
20
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 38Да, ама с ония 50 лв по времето на Борисов хората можеха да си купят стоки за близо 2 седмици, а сега и 100 лв не стигат за същите продукти, а апък не съм чул и сегашните да ги дават. Отделно, че кризата с газа е породена от Кирчо, който отказва а плаща в рубли, както правят много от страните в ЕС... т.е той създава проблем и сам си му търси решение.. Даже си мисля, че това е част от слугинажа му към САЩ и просто използва ситуацията. в Унгария горивото е 2.50 ЛВ..колко е тука ?
54
0
 
15
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 49-"Лудите" са по кабинетите на властта навързани по роднинска, кумова, баджанакова връзка, а вече "уморените" са всички ние т. нар. от тях" електорат"!
53
9
 
6
 
! Отговори
Евала на украинците! преди 1 година
"Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков." Гледам новини от Киев. Ракети летят, бомби падат, разрушават се жилищни сгради. Обаче... е чисто! Магия! Имат си транспортни средства и екипи за разделно събиране на отпадъците, отделни за събиране и извозване на строителните отпадъци от бомбардировките! Топлофикация не им спира топлата вода за "профилактика", а се случва да спре тока но аварийни екипи го възстановяват за минути!!!
52
2
 
16
 
! Отговори
Спирай ни ТОКА бее преди 1 година
Кирца!! Спри и водата!! Така ще се обединим най-после по твоята желЕзна логика!!
51
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството, че Киро е герой от някой (научно)фантастичен филм по дискавъри, който говори за света след 2100 година. Спешно трябва да се върне в наши дни и да говори реални неща.
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно това е сценария за държавата ни. Когато по случайност се стабилизираме или частично обедим, определени сили раздухва разединение през медии и ограбват наработното. За целта се използват измеркяри лишени от национално достойнство като прос Киро Харвардски.Липсата на национален елит, който да се противопостави на това е очевидно. Всичките елити в последните години търсят външен слугинаж за да се утвърждават. В западната система, винаги ще сме изоставащи. Това е целта.
49
2
 
6
 
! Отговори
Има още преди 1 година
Днес се очаква Нинова да изкаже подкрепа за правителството.
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В криза сме, разбира се - ти и апатите ти я докарахте насила у нас! Орязахте доставките на суравина, която не произвеждаме и която посмъртно няма откъде на набавим за тези цени. Заслужавате съд задържавна измяна, предатели такива!
47
2
 
19
 
! Отговори
Morski преди 1 година
"В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза"! КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ***, ЧЕ ДА, СЕ САМОНАКИСВАШ? КОЙ БЕШЕ НА ВЛАСТ МИНАЛОТО ЛЯТО? РЕЗИДЕНТА И КИРЧО С КОКОРЧО! dnesкаджии, не ме трите отново като не ви харесва! Пак ще го напиша!
46
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберугите пак са налазили форума.Еййй,луд умора нема!
45
1
 
8
 
! Отговори
Добре е преди 1 година
Сега 800 000 души ще започнат работа дето 3 години мързелуваха
44
3
 
20
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Довижданееее, гадни измекярчета
43
9
 
6
 
! Отговори
Всичко е на шест преди 1 година
Жито и боб има, евтин ток за народа също. Пенсиите се вдигат с 10% през юни. САЩ доставят газ по евтин от руския и по калоричен. Путин губи в Украйна. Финландия и Швеция утре влизат в НАТО. Износа за март е на рекордни нива.
42
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризите са навсякъде. Спахте миналото лято. Спахте до скоро. Сега се сетихте да действате, но кое по-напред. Още през март 2021 г. Борисов ви каза, че се задават кризИ. Никой не му обърна внимание. Натискахте се да управлявате. Много ви ср управляваше България. Оказа се, че не знаете как. ПП= Пълен Провал !
41
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека бъдем солидарни с Украйна , до последният българин !Хитринките на Кире Либерало ,...продължават !
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има някаква друга газ ( а то има, около 25 милиарда кубически метра от САЩ и Азербайджан, при условие че ЕС има нужда от около 200, толкова внася от Русия) те няма да бъдат дадени на България, а ако бъдат датени ще бъдат на убийствени ценим те не го и крият, цената е проблем. Цената не е проблем, цената е огромен проблем.
39
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака :)))