Министър Божанов: Есента отпадат сините талони и стикерите за ГО

Според него липсата на проверки в пощите е законодателен пропуск
Обновена: 13 май 2022 10:24 | 13 май 2022 10:01, Красимир Ангелов
49

Кибератаката срещу "Български пощи" предизвика сериозни дискусии в последните дни. Какви мерки ще се предприемат за повишаване на сигурността в българските институции и какво ще представлява новата стратегия за киберсигурност?

"Структурата на държавата плюс мерки за бъдещо развитие като инвестиции са обект на новата стратегия. Настоящата е от 2016 г. и е само козметично променяна през 2019 г. Съобразявайки се и с идващото ново европейско законодателство, да обновим тази стратегия", обясни министър Божанов пред "България сутрин".

По думите му "Български пощи" ще влезе в обхвата на новата стратегия за киберсигурност. Министърът на електронното управление определи липсата на проверки в пощите като законодателен пропуск. "Отделно от това пощите не са били в списъка със стратегическите обекти, които се проверяват от ДАНС регулярно", изтъкна още той.

Още по темата
"Не чакахме да се случи нещо, за да открием, че киберсигурността в администрацията е зле. В самото начало изпратихме писма до институциите в обхвата на министерството с инструкции какво да направят, какви дупки на затворят", посочи министър Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID, ще е готово до края на годината, а нови лични карти ще се издават през 2023 г.

"Обществената поръчка за изцяло нова система за издаване на лични карти е забила в Съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществени поръчки. МВР планира тя да бъде спряна, да бъде пусната наново с разширен обхват и по този начин да се постигне в срок", каза електронният министър.

Есента отпадат и сините талони за шофьорите, стана ясно от думите му.

"Работната група в МВР, която изменя Закона за движение по пътищата, представителите ни там настояха за редица промени и консенсусът беше абсолютен. На обществено обсъждане беше качен Проекта за Закона за движение по пътищата, като срокът на обсъждането изтича тази или другата седмица. Текстът, с който отпада синият талон, вече е качен", обяви той.

Освен отпадане на синия талон в новия Закон за движение по пътищата се предвижда и отпадане на стикера за гражданска отговорност. Според Божанов приемането му ще се случи през септември предвид работата на депутатите по актуализацията на бюджета през юли и почивката им през август.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Друг шофьор преди 1 година
От 10 ГОДИНИ не съм сменял крушки за дълги,ама за къси - през 2 МЕСЕЦА!!
43
0
 
4
 
! Отговори
Шофьор преди 1 година
Най голямата тъпотия е задължителното каране на къси светлини през деня!! Ало, крушковото лоби в Парламента!! Тук да не е Скандинавия,където 6 месеца в годината е полумрак?? Щото една крушка за къси светлини е 10 лева,а за дълги- 60 СТОТИНКИ!! Къде е Киро на кирия???
42
2
 
4
 
! Отговори
до Ано преди 1 година
И ако се случи нещо с телефона ти, оставаш И без кола? Евентуално и без самоличност, и без пари (последното само ако си чак толкова глупав, че да си активирал плащане през телефона).
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се занимаваме с документите, ане с безопасността на улицата? Снощи един мина с около 180км./час покрай мен в центъра на София, масово се кара с ярко бели, заслепяващи светлини, същите са и светлините на светофарите, само дето не са бели, полицейските лампи ако светнат пред колата вечер, шофьорът отзад е сляп поне около секунда, полицаите (по-страшно - катаджиите) масово не знаят закона и правилата за пътно движение, нито пък ги спазват, мигачите станаха неофициално незадължителни...
40
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 година
Вжно е да се уточни, за 3К бруто ли става въпрос или за нето!Има доста разлика!Но и в двата случая това не е средна заплата за София!
39
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Този Ано, пише неверни неща. Това - да закрият КАТ, едва ли ще съм жив да го видя. Това значи да няма: сега к''во прайме, или .....ужас. КАТ да се надигнат на протести.
38
8
 
6
 
! Отговори
Ано преди 1 година
Време е да се направи електронна книжка - на телефона. Вижте в Европа колко държави вече имат подобни. Най-голямо ще е улеснението за КАТ- като не си платил глобата си книжката ти става в сиво, все едно че я няма и всеки на който я покажеш ще му е ясно, че имаш задължения. Още нещо, интелегентните коли ще "знаят" кой управлява колата и ще съобщават на първата срещната камера. Като караш с превишена скорост, колата съобщава и на телефона ти се появава глобата моментално. И ТОГАВА ЩЕ ЗАКРИЯТ КАТ!
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха,ха,отпадат картинките а цените двойни.Идиотията е във вихара си.Просто киртаци.С тия алябализми нищо добро няма да се случи.
36
1
 
12
 
! Отговори
До автора преди 1 година
Направих си труда да сваля и прочета проекта за закон. Там си го има и синия талон и стикера за ГО (чл. 26, ал. 1 и 2). Не знам с какви али-бали ви облъчват на пресконференциите, но истинските журналисти трябва да проверяват фактите!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу в темата .екотролове Гретки заработват кинти.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А моят е жълт от Карлуково.
33
1
 
14
 
! Отговори
3к заплата преди 1 година
За сивия сектор съм по-склонен да се съглася, там нещата са неясни и всичко е възможно. За останалото съм скептичен. Касиерка в голяма верига е възможно да стигне до 1.7 до 1.9 к лв, но това е бруто и далеч не е стандарт в бранша. Същото за складовите работници. Но може и да греша, не работя в нито една от тези две сфери. И все пак мисля, че е грешно всичко да се концентрира в София. Накрая обществото ще се срине под собствената си тежест.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако махнем и ниските заплати в администрацията" ами то 200 000 хиляди човека са само администрация в София. И в такъв случай къде отива рседната заплата.
31
1
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Човече ти явно живееш в някой друг свят. 3к за София средна. Мислиш ли, я се огледай ама излез извън твоята среда.
30
6
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Тъй като около 40% от работещите са в София-област, спокойно можем да кажем, че София си е сериозен хъб. 3к средна, разбира се. Не в определена сфера. Според НСИ е 2.3к, но на всички е ясно, че всеки втори е в сивия сектор и уж взима минимална, а реално доста повече. Ако махнем и ниските заплати в администрацията, то реалната СРЗ в София доста скача. Например- касиерка в голяма верига гони 2к вече. Складов работник наистина, ако работи повечко, ще изкара и над 3к, както е казал човекът долу.
29
2
 
7
 
! Отговори
3к заплата преди 1 година
Средна за София в една определена сфера, или като цяло? Понеже няма как всички да се натъпчат в една определена сфера в София. А и София не е България.
28
10
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Никой не е казал, че 3к заплата е малка. Това си е около средната за София. По-скоро човекът набляга на мисленето на хората с такива заплати. Иначе за мен 3к е заплата за студент. Като за начало на кариерата е ок. Като за човек без амбиции в живота също е ок. Като за лекар и учител, за жалост, хич не е ок, въпреки че доста лекари взимат около 3к..
27
6
 
15
 
! Отговори
3к заплата преди 1 година
Откога 3к лв. заплата е малко? Тука някакъв форумен анонс редовно пише за "3к заплата в склад".
26
2
 
1
 
! Отговори
втори мост но Дунав преди 1 година
Цвета на моя е червен. За тях казват ли нещо,или въобще в Канада не са чували за такива.
25
7
 
4
 
! Отговори
Шофьоро преди 1 година
А къф е тоя син талон бе, моят като е оранжев како праим?