Министър Божанов: Есента отпадат сините талони и стикерите за ГО

Според него липсата на проверки в пощите е законодателен пропуск
Обновена: 13 май 2022 10:24 | 13 май 2022 10:01, Красимир Ангелов
49

Кибератаката срещу "Български пощи" предизвика сериозни дискусии в последните дни. Какви мерки ще се предприемат за повишаване на сигурността в българските институции и какво ще представлява новата стратегия за киберсигурност?

"Структурата на държавата плюс мерки за бъдещо развитие като инвестиции са обект на новата стратегия. Настоящата е от 2016 г. и е само козметично променяна през 2019 г. Съобразявайки се и с идващото ново европейско законодателство, да обновим тази стратегия", обясни министър Божанов пред "България сутрин".

По думите му "Български пощи" ще влезе в обхвата на новата стратегия за киберсигурност. Министърът на електронното управление определи липсата на проверки в пощите като законодателен пропуск. "Отделно от това пощите не са били в списъка със стратегическите обекти, които се проверяват от ДАНС регулярно", изтъкна още той.

Още по темата
"Не чакахме да се случи нещо, за да открием, че киберсигурността в администрацията е зле. В самото начало изпратихме писма до институциите в обхвата на министерството с инструкции какво да направят, какви дупки на затворят", посочи министър Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID, ще е готово до края на годината, а нови лични карти ще се издават през 2023 г.

"Обществената поръчка за изцяло нова система за издаване на лични карти е забила в Съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществени поръчки. МВР планира тя да бъде спряна, да бъде пусната наново с разширен обхват и по този начин да се постигне в срок", каза електронният министър.

Есента отпадат и сините талони за шофьорите, стана ясно от думите му.

"Работната група в МВР, която изменя Закона за движение по пътищата, представителите ни там настояха за редица промени и консенсусът беше абсолютен. На обществено обсъждане беше качен Проекта за Закона за движение по пътищата, като срокът на обсъждането изтича тази или другата седмица. Текстът, с който отпада синият талон, вече е качен", обяви той.

Освен отпадане на синия талон в новия Закон за движение по пътищата се предвижда и отпадане на стикера за гражданска отговорност. Според Божанов приемането му ще се случи през септември предвид работата на депутатите по актуализацията на бюджета през юли и почивката им през август.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БравоЗапочва се с това, което не работи. Решава се по спешност. И тогава се правят планове за подобрения. Това с талоните е подобрение, което му е в заложения план. В кризисни ситуации явно не става. Два месеца България е без пощи. Прилягя на 21 век, нали?
23
4
 
9
 
! Отговори
Браво преди 2 години
най - накрая да се върши нещо, което да приляга на 21 век, вие тъои роби си лайте
22
2
 
13
 
! Отговори
Дайте да си говорим преди 2 години
честно. Колко от българите могат да си позволят нова кола евро 6. Да рече 20 % макар, че ми се срува множко. Нашата държава още не е доживяла до това да има категории. Много сме далеч от всякакви изисквания на световната екология и то не само при автомобилите а и в другите сфери.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5То се видя колко е специалист. Цяло министерство му спретнаха, бабите не може да оправи да не им раздават пенсиите по картони като по времето на дивия соц. Един срив в системата не може да оправи цялото му министерство. Срам.
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пощите не работят, пенсии се плащат по картони като в 1980година, колети само на частво, а на него проблемът му "електронна идентификация и електронно подписване BGID". Страхотни приоритети. Само електронен контрол им е в главите.
19
3
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Абе кво е проектирано, какво ми сравняваш Ню Йорк със София. Там се движат 5 мил автомобили в София 100000 хил. Нямало замърсяване пълни глупости.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкото хубаво "ще". А защо от 2 месеца Български пощи не работят. Добре, не е имало проверки и прочее. Правилно се решават промени за в бъдеще. Но как супер спец като него ще обясни защо 2 месеца не могат да възстановят работата на пощите? Къде им са специалистите, които да поправят срива? Недопустимо е в 21 век в Европейска страна, пък била тя и балканска България. Ситуацията е по-зле и от Тамбукту. Така че на какво му ръкопляскате на празните приказки как ще това и онова?
17
13
 
3
 
! Отговори
do 17 преди 2 години
Не съм съгласен. В редица европейски градове изобщо не можеш да влезеш без Евро 6 автомобил. В други само в дни с прекомерно замърсяване. Относно САЩ- това е държавата с най-чисто производство и големите им градове са така проектирани, че замърсяването на въздуха е доста ниско.
16
16
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Нещо си в грешка как нямало забрани по света. Карай си бракмата, никой не го интересува какво кара някакъв аутсайдер с 3к заплата в склада. Но в града се съобразяваш- взимаш незамърсяваща кола за там (дори аутсайдер като тебе може да си го позволи) или не караш. Скоро ще стане, спокойно. Бракмите- на село и в прованса.
15
8
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Екокатегориите са повече от адекватни. И аз имам хибриден автомобил чисто нов. Че дори два (единият не е хибриден). Какво общо има казаното от теб с екокатегориите? Екокатегориите би следвало да казват, че в замърсени дни в града нямат право да влизат коли с под 4та такава. В сума замърсени градове в ЕС е така. Аз твърдо подкрепям.
14
11
 
18
 
! Отговори
do 10 преди 2 години
Абе що не си гледаш работата. Омръзна ми някой да ми казвам да не си карам колата в големия град. В цял свят няма забрани за коли в САЩ карат 5 литрови мотори къде си щат, аз в България ще им се кланям да не си карам готината 20 годишна колица. Ще си я карам и тва е, който иска зелено да оди на запад или на изток че там също е много зелено. В голевия град не замърсяват леките коли а хилядите строежи и камиони дето разпрашяват всичко. Другия гоплям проблем е че не се мият улиците.
13
5
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Такива като теб сами обричат децата си на цифров терор. Справка Китай, където господарите си тестват системата за тотален контрол и терор над населението. Разрешение за излизане от къщи и контрол с дронове. Пресичаш на червено - ооп, червена точка в цифровата идентификация. Три червени точки, опп олекна със сто цифрови импулса. Мислиш против властта, ооп изключване от системата. А ти си говори за омраза!
12
3
 
4
 
! Отговори
Велик! преди 2 години
Поклон!
11
8
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Момченце неадекватно, аз карам нов хибриден автомобил. Хибридния автомобил не се интересува кой ден е замърсен и кой не е. Докато съм в определени граници на скоростта се движи на ток и не замърсява нищо, защото ДВГ е изключен и не работи. Работи хибридната система, която се захранва от ток. И заради ограниченията на скоростта, целия център го минавам на ток. Сега пак ми кажи, че еко категориите са адекватни. Аман от неграмотни либерасти имащи мнение всичко. Включително по теми, които идея нямат
10
3
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кибератаката 3 саботаж на Еконта!А сините талони санай малкият проблем!Кога ще отпадне законовото ограбване от мутрите с таканаречената Задължителна застраховка Гражданска отговорност и МВР да участва в тая схема за рекет и грабеж?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че няма да похарчи 2 милиарда.
8
11
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Еко категориите са повече от адекватни. В замърсени дни не би следвало изобщо коли под 4та категория да е позволено да се движат в големия град. Свиквайте- това е бъдещето. В големия град заплатите са адекватни. Достатъчно адекватни да се кара малка градска кола Евро 6, а не немска 15-20-годишна дизелова барака. Тя не пречи да се кара на село или в малък град.
7
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 години
За Божо ИО-то ли става въпрос?
6
0
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Онзи ден бях на ГТП за 1ви път. И двете коли станаха на 3 години, та това им е първи ГТП след този в КАТ. Наговориха ми същите небивалици как са със завишени емисии. Изсмях се и си тръгнах. На друго място се изсмяха какво са ми казали на предното- всичко беше в нормите. Разказах и в дилътството на автомобилите. Не е като да не го бяха чували.
5
4
 
19
 
! Отговори
Ицо, Маджо те търси преди 2 години
Синия талон не ме нтересува, нито стикера за ГО. Интересува ме грозния стикер за ГТП и неадекватните му еко категории? Него, кога?