Кабинетът обяви мерките: Как ще се възползват от тях хората?

По-евтини горива, но без добавки и само за физически лица
Обновена: 18 май 2022 11:33 | 18 май 2022 11:33, Красимир Ангелов
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, 0% ДДС  за хляба и отстъпки за горивата - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет от управляващата коалиция.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките.

Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев и обясни:

"Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 25 стотинки за литър гориво ще се отнасят обаче само за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица", каза вицепремиерът.

Още по темата
За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. По-думите на Асен Василев 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

"Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж", отбеляза вицепремиерът и финансов министър.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление, стана ясно още от разясняването на мерките.

Всички решения за намаляване на ДДС и акциз са ориентирани за подкрепа на икономиката и индустрията. Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага на всички граждани. Това сега се случва. 0% ДДС на хляба засяга всеки дом и ще стигне до всяко домакинство. Най-важно е в следващите седмици тази подкрепа да стане реалност, заяви от своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Този план съдържа най-малко три части и три цели. Първо - ориентиране към най-уязвимите в кризата хора – децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни.  Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за младите семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни, които могат да се използват за плащане на енергия, за посещение на културни институции, посочи вицепремиерът.

По думите й втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката – всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители са ориентирани към подкрепа на икономиката и индустрията.

На трето място, отбеляза Нинова, много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения - например нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство.

"Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог. Този пакет веднага трябва да бъде насочен към гражданите, имащи нужда от подкрепа, защото предишното правителство ни остави много тежко наследство в редица сектори", посочи от своя страна представителят на "Има такъв народ" в коалиционния брифинг Станислав Балабанов.

Ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки, заяви от своя страна Владислав Панев от "Демократична България". Антикризисните мерки гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация, каза той.

Правителството уточнява, че по-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12.50 на месец за бензин. То май по-добре да хвана гората, така или иначе заплатата ми вече едвам стига да си платя сметките и да купя нсй-евтиното за хапване.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжците уж щяха да намаляват и пропан бутана, ама и дума за него не казаха, нищо , че го увеличиха със 100% от 80 стотинки на 1.60 за литър.
139
2
 
10
 
! Отговори
Пп -300% инфлация преди 1 година
Хляба ще удари ли -4лв как мислитеСиренето по -бдс вече е - 28лв кг
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са мерки за компенсиране, а не за овладяване на инфлацията. Има сериозна разлика. Не отиват на добре нещата
137
3
 
1
 
! Отговори
Компетентно мнение преди 1 година
Г-ца Искра Михайлова (госпожицата няма брак, има само едно дете, партньорът й не е известен на обществото, и такива като тая и разведения К. Костадинов ще тръгват да "оправят" клета майка България) от пп Възраждане показа преди няколко дни в Народното Събрание своето много ниско и бедно ниво на поведение (недойстойно за депутат) и бедни познания за план за управление на България. Хубаво е, че пп Възраждане са единствената патриотична партия в България, но такова поведение не трябва да се приема.
136
6
 
4
 
! Отговори
До 145 преди 1 година
И сега някои вземат пенсия не 1000,а 1500 лв.ама са работили престижен труд,печелили са,а не са се почесвали.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на 8600 лева.
134
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
От какво по-точно да се възползвам? От замразената си заплата и тройно по-високите цени ли? Ако продължавате така, скоро пенсиите и минималната заплата ще задминат средната!!! И кой ще ви плаща???
133
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Официалната инфлация при тиквун беше средно по 2% на година за последния мандат общо 8% за 4 години. Кирчо за година издумка 14% официална инфлация. 7 ПЪТИ по-добър в провала
132
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука един се оплаква,че нямало да му стигнат 200 000 лв.да си купел двустаен апартамент!?Абе.льольо,Петков ли ти вдигна цената на апартаментите?
131
14
 
5
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 1 година
Ееее Най-после Ни се паднаха Хора които да мислят за Народа...БРАВО.КИРО И АСЕН, ПОКЛОН!!!Иначе... ВСИЧКИ ЗНАЕМ: " ПО 40лв, от Мазнинката, за Коледа... И тва е ....И Увеличение на Пенсиите 100лв за 10 години... БЕЗСРАМНИЦИ НЕДНИ..
130
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако правителството падне идват - герб, дпс и възраждане. Представете си какво затриване и крадене ще почне.
129
2
 
5
 
! Отговори
ОРГИИ В МИН. СЪВЕТ.. преди 1 година
ДОКУМЕНТИРАНИ.........ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАЯВЕ.....
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ленка може да е безплатен бензина тя е от промяната
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят минималната пенсия 1000 лв и никой няма да иска да ги смени
126
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 119 преди 1 година
Преди няколко години работих за 1200лв, сега работя за 5600, мисля, че имам по-добра покупателна способност от тогава!
125
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мустакатото ленче получава по 13 хиляди лева заплата за да повтаря на Кирчо лъжите. Е дали и тя ще зарежда с отстъпка
124
16
 
9
 
! Отговори
Компетентно мнение преди 1 година
Първо: Кабинетът на Кирил Петков е ЛИГИТИМЕН И ЗАКОННО ИЗБРАН. Кирил Петков, за разлика от повечето в парламента, е интелигентен, умен, образован, работлив, владее език, има брак, здраво семейство, семейни ценности и морал, пак за разлика от други креслювци в същия парламент. Второ: Въпреки, че този кабинет е само от няколко месеца, при новия министър - председател Кирил Петков отпаднаха мерките против Ковид - 19 в цяла България, Кирил Петков направи това, а не К.Костадинов и пп Възраждане.
123
3
 
3
 
! Отговори
На кратко преди 1 година
НИКАК!!!
122
5
 
8
 
! Отговори
ЖИВОТ НА ЗАЕМ преди 1 година
Мерките са ок. Единствения въпрос е от къде ще дойдат парите? Ясно е - ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ, или по друг начин казано ЖИВОТ НА КРЕДИТ. Но и това е ок. И друго е ясно - правителството е НА РЪБА и прави всичко възможно за да ПРОДЪЛЖИ ПРЕДАТЕЛСТВОТО на националните интереси. Последното е най-страшното, че на карта са заложени СИГУРНОСТТА, ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ И ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА.