Кабинетът обяви мерките: Как ще се възползват от тях хората?

По-евтини горива, но без добавки и само за физически лица
Обновена: 18 май 2022 11:33 | 18 май 2022 11:33, Красимир Ангелов
262

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, 0% ДДС  за хляба и отстъпки за горивата - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет от управляващата коалиция.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките.

Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев и обясни:

"Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 25 стотинки за литър гориво ще се отнасят обаче само за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица", каза вицепремиерът.

Още по темата
За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. По-думите на Асен Василев 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

"Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж", отбеляза вицепремиерът и финансов министър.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление, стана ясно още от разясняването на мерките.

Всички решения за намаляване на ДДС и акциз са ориентирани за подкрепа на икономиката и индустрията. Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага на всички граждани. Това сега се случва. 0% ДДС на хляба засяга всеки дом и ще стигне до всяко домакинство. Най-важно е в следващите седмици тази подкрепа да стане реалност, заяви от своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Този план съдържа най-малко три части и три цели. Първо - ориентиране към най-уязвимите в кризата хора – децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни.  Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за младите семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни, които могат да се използват за плащане на енергия, за посещение на културни институции, посочи вицепремиерът.

По думите й втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката – всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители са ориентирани към подкрепа на икономиката и индустрията.

На трето място, отбеляза Нинова, много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения - например нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство.

"Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог. Този пакет веднага трябва да бъде насочен към гражданите, имащи нужда от подкрепа, защото предишното правителство ни остави много тежко наследство в редица сектори", посочи от своя страна представителят на "Има такъв народ" в коалиционния брифинг Станислав Балабанов.

Ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки, заяви от своя страна Владислав Панев от "Демократична България". Антикризисните мерки гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация, каза той.

Правителството уточнява, че по-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Франция годишната инфлация била 5.4% а в България 14.4% . . .Поредната лъжа на промяната лъсна
160
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данъците трябва да се качат но само за най-богатите. Плоския данък на 90 % за заплати над 2000 лева. По-малко ДДС само е докара фалит на държавтаа и няма за пенсии. По-малко акцис и следва няма пари за асфалт. Национализация и държавен контрол на цените с купонна система за храната. Парична смяна на лева за да се избегн обесценка на спестяванията. Данък пенсия от 90 % за пенсия над 1000 лева. Транспорта се закрива защото минаха на дистанционно.
159
8
 
4
 
! Отговори
Компетентно мнение преди 1 година
К. Костадинов и пп Възраждане крякат по улиците на София, правят през седмица протести и искат оставката на Кирил Петков и новия кабинет,и показват вулгарно отношение и поведение в Парламента. Обаче за разлика от тях, Кирил Петков и Асен Василев (последният е несправедливо оплют и обвинен в хомосексуализъм от разни безработни татуирани наркоманчета и фенове на бо-клука и бивш сводник Киро Брейка) работят активно в Парламента и вземат решения за кризата.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОФИЦИАЛНАТА средна инфлация в ЕС е 8%, а в България при Кирчо 14.4% и той ви баламосва за пореден път, че била външна инфлацията и той не бил виновен.
157
6
 
10
 
! Отговори
Компетентно мнение преди 1 година
К. Костадинов и пп Възраждане крякат по улиците на София, правят през седмица протести и искат оставката на Кирил Петков и новия кабинет,и показват вулгарно отношение и поведение в Парламента. Обаче за разлика от тях, Кирил Петков и Асен Василев (последният е несправедливо оплют и обвинен в хомосексуализъм от разни безработни тауирани наркоманчета и фенове на бо-клука и бивш сводник Киро Брейка) работят активно в Парламента и вземат решения за кризата.
156
8
 
9
 
! Отговори
До 150 преди 1 година
Ти чакай тиквун да ти вдигне заплатите и пенсиите и да ти задържи инфлация от 2%.Най-много още 10 години да се оправдава с предишните.
155
2
 
10
 
! Отговори
пълна подигравка преди 1 година
бля бля , празни обяснения , празни и общи приказки , на края се оказва че тия толко рекламирани 20% няма да са 20. . вкарват 60_те лв. в пенсията и това го отчитат като увеличение . така че , честито .
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премахването на ДДС- то дали наистина ще доведе до намаляване с 20 % на цената на хляба или стотинките ще отидат за печалба на хлебарите
153
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да усетите като по-ниски цени. Докато влязат в сила мерките, цените ще са се вдигнали и ще са "изяли" отстъпката. А и след това цените ще са нагоре. Изтеглиха дълга, пари няма, живот на кредит, затъваме все повече. Накрая държавата ще стане собственост на Илон Мъск и Джеф Бизос. Всичко ще изкупят, барбар с пристанища, пътища, злато, институции.
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реални мерки иха били да хвърлите по 40 лв на ден на всеки бг,както на укрите бандеровци.
151
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шменти капели уж щяха да увеличават и заплатите от първи юли, ама днес нула информация затова. Тези умници изравниха минималната пенсия с минималната заплата.468 лева минимална пенсия и 500 лева нетна заплата, а за екскурзиантите от Украйна всеки месец по 1200 лева, че не можело с по-малко да се живее. ОСТАВКА
150
1
 
15
 
! Отговори
Убава работа ама преди 1 година
Всичко хубаво ама от къде пари? Заеми се теглят сега всяка седмица, след актуализацията на бюджета и всичките тези намаления на ставки нали ще трябват още пари, а ще постъпват по-малко. Ще се теглят нови още по-големи заеми ли? И това добре, но заема има една неприятна страна - трябва да се връща. При нас почти няма икономика, от къде ще идват тези пари, за да ги връщаме?
149
2
 
27
 
! Отговори
ОНЗИ като ТОЗИ преди 1 година
Отстъпка 25 ст??? Да, ама от 1 юли. Дооообре, ноооо до 1 юли горивата ще са се вдигнали с още поне 30 ст. - т.е. ОТСТЪПКА НЯМА. ДДс за хляба - 0%, значи 2,50 лв. - 20% значи 2.08лв, оообаче до 1 юли хлябът ще поскъпне с нови 50 ст, значи отново намаление НЯМА!!! Всичките "мерки" са вятър и мъгла, колкото да спасим правителствот още някой и друг ден. После - "всеки сам си преценя"
148
8
 
7
 
! Отговори
Компетентно мнение преди 1 година
Много грозно още от първите дни на Новия Праламент хората да обиждат Кирил Петков, Президента Радев и Новото Правителство. Костадин Костадинов и пп Възраждане само протести правят , не дават никакви предложения за работа. Другите псевдопатриоти протестират, че не са на в Парламента и на държавна хранилка. Групичка БЕЗРАБОТНИ наркомани, фенове на бо-клука и сводника Киро Брейка обиждат без основание Кирил Петков, легитимно избран от народа! Общо взето Про-ст народ, слаба държава!
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за ГАЗТА колко ще е отстъпката?!?! КОЛКО?!?!
146
1
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
147 а сега затриването на България как ти се струва малко ли е
145
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахме 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел! ОБАЧЕ! Ако имате карта за отстъпка от бензиностанцията, ако ползвате кировата отстъпка, от бензиностанцията отпада отстъпката. И да припомним, че хубаво ще надуят цените и файдата е танту за кукуригу!
144
2
 
10
 
! Отговори
киро бедствието преди 1 година
Тези мошеници от правителството и природата не ги иска. Такава суха пролет скоро не сме виждали. Оставка!
143
1
 
3
 
! Отговори
От хората преди 1 година
ТЪПО-ТИЯ,пенсии с близо 20%,ами то и 11 е близо.Стига вече с тези измишльотини.Горива с по ниска цена, как ще стане.Явно добри намерения,добра режисура но ще е лошо изпълнение.Ами тези да питат господарите си.
142
1
 
12
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Кабинетът АЗ СПЕЦИАЛНО НИКАК НИКАК НЯМА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ ВАШИТЕ СМЕШНИ МЕРКИ ОСТАВКА НЕЗАБАВНА