Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

Вероятно ще има поскъпване
23 май 2022 11:00, Росен Стойчев
165
Данаилов: България може да плаща газа в рубли, но рискът е огромен

"Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не приехме. Остава много важен въпросът за валутнокурсовия риск, който е огромен, и кога се счита сделката за изпълнена".
Още по темата
Това обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

В сряда в България се събира работната група, която да изработи механизъм за общи покупки на газ от целия ЕС.

"От ден едно е имало възможност да направи постъпки за плащане в рубли за руски доставки, но рисковете са много големи. Едно евро се разменяше за около 130 рубли, в момента се разменя за около 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който ЕК трябва да изследва. Цената на рублата в рамките на два месеца се е повишила повече от два пъти", обясни  Пламен Данаилов.

Той изтъкна, че в момента цената на тръбния газ е доста висока, докато по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска. Котировката в момента е близо 90 евро за мегават.

В началото на юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. След това се очаква да заработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

"Проблем би възникнал евентуално след октомври, ако няма осигурени регулярни доставки. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има прекъсвания", подчерта Данаилов.

Той очаква през септември към нашата страна да потече азерски газ в пълния му обем. Цената на азерския газ се образува по различна формула. Засега е по-ниска, което обаче не означава, че ще се запази такава.

"Като битови потребители ползваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за намаляване на високите цени за енергийните ресурси са малко над 3 млрд. лева. Продължават компенсациите за май и юни", обясни той.

След това на бизнеса ще му бъдат предложени дългосрочни договори, които да не може да бъдат прекратявани лесно.

Топлофикациите в страната поискаха значително увеличение на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково увеличение на цената за потребителите. Поскъпване обаче все пак ще има.

България ще наложи вето върху петролното ембарго срещу Русия, ако ЕК не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

"Не може толкова лесно да бъде заменен един петрол с друг, защото това ще намали  коефициента на полезно действие на централата и ще доведе до поскъпване на горивото. Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г.", заяви Данаилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рискът е като подпишат да плащат твърда цена, а с едно евро ще могат да се купят все по-малко рубли примерно. Или ще е увеселително влакче с непредсказуем курс, въпреки че всичко което ще се случи е предопределено, но не знаем всичко за да се предскаже.
53
3
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Как може евтиния руски гасз да не риск ! хо-вно са нашите експерти който *** противнародаси !защото този народ е просто стадо диви кочове
52
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не руската страна измени условията. Да е приемала тя условие, че ще дава газ безплатно? А България не може да купува газ с рубли, защото и забраниха.
51
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този суек какъв риск бълнува. Германия, Италия, Гърция, Австрия плащат и получават газ.
50
4
 
10
 
! Отговори
Льольо преди 1 година
Рано е за оставка. Да потърпят красавиците, дето ги туриха начело на държавата. Ще си изкусате до последната лъжичка каквото надробихте.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството, нито сте умни, нито красиви - нереализирали се при Борисов кадри.
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА!!!
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪДЕ Е РИСКА? КЪДЕ? само ала бала празни приказки а итлианците и германците могат да плащат но *** не може защото имало риск. хахахахаха мега прости управляващи
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инжектирали са му маймунски ген и не разбира,че няма общо цената на рублата.Плаща се в евро като за целта се правят две сметки в Газпромбанк и после банката сама обръща в рубли.Трябва да издадат на правителството специално ръководство за такива с особени гени.Трагедия...
45
2
 
21
 
! Отговори
хахахах преди 1 година
И какъв е рискът? Значи, другите могат (и вече го правят)Само ние -не.. Logic?!
44
3
 
28
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Сега нашите ще се пънат като магаре на мост. Избързаха да се вържат на краварските обещания, а както видяхме страните, които са основен пазар за руската газ ще си купуват от Русия. Сега обаче нашите как да кажат - и ние сме съгласни на тези условия? Киро не искаше да радва Путин, не че това му е задачата като премиер на България. Но ако си променят мнението ще станат още по-смешни и жалки.
43
4
 
23
 
! Отговори
Операция Z преди 1 година
С тези санкции Европа се простреля в кракът..6 пъти!! Европа все повече и повече започва да куца, а Русия просперира!
42
2
 
12
 
! Отговори
Fudjico преди 1 година
Абе от *** по *** ,сьгласниса народа да мизерства но да е на тяхното.Дьржавата с Петром и рькети знае да си защитава интереса....
41
4
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Еми сега на новите избори казвай на познати и приятели да не гласуват за ПП, ИТН, ДБ. Това са антибългарски партии даже ДПС е по българска от тях.
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как само за бегето имало риск а за Германия , Италия и другите които плдщат в рубли вече няма риск ! Кой гласува за тияНещасници ? Да се забрани веднага на тези в пужбина да гласуват за правителство и парламент. Аз съм в чужбина но никога не съм гласувал
39
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското правителство са марионетки. Заради "героите на Украйна" ни откъснаха от държавата източник на половината ресурси по земята. Сега ще сме прекупвачи. Вече и украинците в Украйна гонят украинските войски. (Citizens of Ukraine laugh at the retreating Ukrainian army... Calling them "heroes", в тубата) В цяла Европа само нашио герой Кирчо и оня Христю държат речи колко велики са поругателите на паметника на хан Кубрат и хвалят режима забранил българския език в Украйна.
38
4
 
26
 
! Отговори
Любезния лос преди 1 година
Русофобите няма ли да закрещят в едно гърло с цивилизования запад? Мълчите, мишоци.... Сега поизясни ли ви се какво означава "национален интерес"?
37
4
 
17
 
! Отговори
Само не разбрах преди 1 година
този втечнен газ как точно ще дойде до нас, ние нямаме възможност да го приемем директно
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За в бъдеше. Западно Европейска икономика ще се крепи на Руската рубла предимно..Западната Енергетика ще ще разчита на доставки плащани само в Руски рубли.
35
4
 
27
 
! Отговори
Захаров преди 1 година
Ти да видиш... Айде последно се уточнете със западните си господари, да не ви литкат лихальо. И пратете Кирил да каже на Путин смешката за бензиностанцията с ракетите. Дано го омилостиви, че туку-виж за България бензиностанцията затворила...