Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ

Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ
24 май 2022 10:17, Елка Василева
113
Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

Още по темата
„В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия“, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

„Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват“, допълни той.

Според него България не е направила грешка, като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени, по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Толкова беше с руската газ. Един лев няма да им платим повече.
50
1
 
11
 
! Отговори
ДО 53 преди 1 година
Как ще договорят ?Пари са това , трябва да се плаща повече - Работниците в Тексас се трудят да добият Нефт и Газ , гръцки танкери пренасят товара - това е все едно да ти карат домати от Южния Полюс .Физика и География .
49
1
 
5
 
! Отговори
koko преди 1 година
Най-евтини друг път. 3лв/лт от 1500лв заплата или 2Е/лт от 1500Евро заплата.
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мдаа: "Трябва ни газ" - може но не и руска газ. Помниш ли как преди години Газпором продаваше на България най-скъпата газ в цяла Европа?? "Братската Освободителка" Раша?
47
2
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Стига с тази независимост, няма как да сме независими. Трябва ни газ, но ние нямаме. Но нали ни изтича договора, новите защо не договорят по-добри условия? Имат и козове, връзката с Гърция и терминал за втечнен газ. Освен това и газ от азерите. Договорете нещо в полза на България.
46
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Експерта е за късане на Диплома за Експерт .Народа не е глупав - тръбния газ е най-евтин .Друго е Политкоректност за Раята - Русофоб и Евроатлантик - ГЕЙ от Европа .Това е проекция на Плевнелиев и Соломон Паси , с подкрепата на Елена Поптодорова - та те са на САЩ Заплати , а Калъфите като нас ще плащат Сметки с Космически Цени .
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46: А технологията за добив на шистов газ известна ли ти е? Там където се добив шистов газ земята става пустиня.
44
1
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
България е в ситуацията на излъганото камилче,от нея абсолютно нищо не зависи и да поставя някакви условия си е абсурд)))
43
11
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Точно така, сега е момента да проявим характер и да покажем че сме европейско гражданско общество, а не евроАзиатски слугинаж ... крайно време да отхвърлим путинската газова зависимост и да дадем пример на Европа, с газовият хъб и интерконектора в Гърция можем да си осигурим газови доставки, а с турски поток от който ще прибираме транзитни такси можем ние да държим в зависимост путинова раша, с руският газ за Сърбия и Унгария и възможността да и врътнем кранчето ... бой по руското канче до откат
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа така и не си извлече поуките от драмите с руския газ през последните 10-12 години. И поуката не е да се мазниш на руснака, за да не ти спре кранчето, а да си независим от неговия газ. Ако този път се хванат в ръце, това би означавало огромни инвестиции във всякакъв вид мощности за производство на ток и водород. Кризата с изкопаемите горива само ще засили устрема към нововъведения и развитието на нови технологии. Поне аз се надявам това да се случи.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умник си ти за шистов газ, да го дадем на Америка на концесия и те да ни го продават на пазарни цени.
40
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилен ход на правителството ще бъде да се премахне мораториума за добив на шистов газ. Според много специалисти, на наша територия има солидни залежи. И 10% от газа ни да идва от собствени източници, пак ще е супер. Това, заедно с мерки за стимулиране на производството на електроенергия и намаляване до минимум на потреблението на газ, ще ни направи истински независими от руснаците.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България социален експеримент, на ЕС. Ама не ни познават, ние издържаме на всичко. Па си и траем, 10лв да направят бензина, пак ще си караме колите.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, каквото ви наредят това е. Никой не го е еня, за българите. Важното е, да се правят наколенки на менторите ни.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ъъъ-Да не би руснаците със сила да карат някого да купуват газа им, че да се отървеш от тях. Който иска-купува. Който не-чака от другаде с кофата.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога започнаха всички поплювковци да се наричат "експерти"... Сигурно и на чистачките вече ще им викаме експерти по чистота и хигиена...
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък все едно рашките насила те карат да купуваш. Казали са, който плаща-взима, като не платиш...супата. Твой си е проблема.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте газа с кофи от Америка. Кака ХЕРО, каквото каже това е. А Брюксел ни използва, за пушечно месо.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви кажа какво писаха ТАСС, че България чака инструкции от Брюксел. Николов е казал, че засега няма да се подписва договор с Газпром.
32
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не щеш руския, от задния си ауспух ще точиш газ. Смешници..