Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ

Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ
24 май 2022 10:17, Елка Василева
113
Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

Още по темата
„В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия“, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

„Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват“, допълни той.

Според него България не е направила грешка, като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени, по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТошоТо само това да беше ))) В къщите резервуари имаше. Направо се поръчваше по 1 тон нафта за зимата ))) и след това цяла зима наливаш в печката. ))) Те май полски бяха... не си спомням вече
10
18
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да гладувам и да студувам отколкото да бъда роб на Путин. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна!
9
5
 
9
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
А си спомнял 1980-та, резервоарът - винаги догоре!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има цензура, значи има диктатура.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненни трябва. Трябва да се мъчим да имаме независимост. Другото е зле. До другия път.
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можете ли да карате колело? Ако не се научете защото 170лв за резервоар и това е сега, още малко ще стане 200лв, а след това и 250лв. Нищо не може да направите когато сте управлявани от западни продацници и кукли на конци като Кирчоу.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доктор Сър ПичукАзерски газ има, но той е малко. Руснаците мисля, че лятото купуват азерски, а зимата азерите руски. Това е държавна тайна и кой как купува, колко и на какви условия, не се знае. Каквото обаче и да става Алиев си е дружка с Путин и Ердо. Азерите няма да го играят сечено на руснаците, заради това, че българите вече 2 месеца, не могат даже да сметнат кое им е по-изгодно и от кой!
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, заради глупави политици плаща най-скъпия газ и горива в Европа. Гордейте се простии робии, гордейте се.
3
12
 
3
 
! Отговори
Без стелка с дявола! преди 1 година
България да не предлага нови преговори за руски газ. Never. Ever!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Че нямат и решетки вече
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния наведен експерт.