Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ

Целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ
24 май 2022 10:17, Елка Василева
113
Енергиен експерт: България да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

Още по темата
„В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия“, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

„Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват“, допълни той.

Според него България не е направила грешка, като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака, преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени, по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
22
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Конфискация на цялото имущество на Газпром и на Лукойл в България ИНАЧЕ НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ ТИЯ
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много експерти, много нещо бре. Както се казва Г.ан.ьо експерт във всичко. А чудно все винаги на последната дупка на кавала във всичко, други отзад просто няма. Аре малко по-скромно...
29
4
 
3
 
! Отговори
До Тошо преди 1 година
Мии Тоше, то и сега си пълня винаги догоре. А края на 70те и началото на 80те имаше купони за бензин. Ама или не знаеш, или криеш. Затова и по онова време бензините бяха с различен цвят, не се крадеше грам, че се и обезцветяваше
28
0
 
10
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Анонимен 27 питай германците,конфискуваха и умряха.останаха им едни офис столове,умньо,ти какво мислиш,че като конфискуваш и ще ти пуснат газ,боже много про...тия
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27Минусите на този коментар показват, че има мислещи българи. Какво означава конфискация? Нали утре никой и 2 лева няма да вкара в тази държава... Всеки ще каже, бе мани ги тея ***, утре всичко могат да ти вземат. Лозунгите са хубаво нещо, но последствията са важни. Я си представи, че държавата почне на принципа, бе конфискация на имуществото на 27-ми щото не знае химна на ЕС. Слез малко на земята.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме двата кораба на Киро. Ако го разтовари в Турция, Турция трябва да го купи да го преработи и да ни го продаде - такъв им е законът. В Гърция - газът трябва да се преработи и с новата цена да се пусне към България. Както се казва иде денят на истината!
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция си е платила така, както искат руснаците, друга медия съобщи преди малко.
24
1
 
13
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Ние не знаем как ще бъде ама ще е по добре? Браво бе Хинков, браво за експертизата!!!!!
23
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфискация на цялото имущество на Газпром в България и привеждането му за българските нужди.25Анонимен>>>>минусите на този коментар ясно показват, че има много родоотстъпници в България, много руски матрьошки.
22
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфискация на цялото имущество на Газпром в България и привеждането му за българските нужди.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18Как да нямаше автомобили? :) 80-та година, март, жигулка имахме вече.Нафтата миришеше, това и беше минуса на печката. Иначе кой на дърва, кой на калорифер. Тогава тези неща се ползваха, не се смятаха.
20
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
съгласна съм! идвай
19
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Усукваме, въртим, ама ако си бяхме платили, нямаше сега да се въртим като мухи без глави откъде да вземаме помалко. Цените през тези месеци нямаше да се качат толкова, бизнеса, производството поне по тази точка щеше да е спокоен . Стяха да се спестят бюджетни пари..............
18
7
 
23
 
! Отговори
За какво говорим преди 1 година
За какво говорим, като Бтлгария в момента продължава да купува 100% руски газ, но го плаща на Гърция, която го плаща в рубли. Какви са тия пожелания и желания в статията? Какви са тия смешни статии? Иска ни се нещо, но си продължаваме по старому. И аз искам да чу...кам комшийката и многи други неща ми се искат.
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция, въпреки че има два тръбопровода към русия, предпочита да купува азерски газ.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Лена докара корабите, друга песен ще запеете
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Тогава автомобили нямаше - даже и камионите бяха на червен бензин. Т.е. нафтата беше отпадъчен продукт единствено за отопление. А и тогавашната нафта беше със сяра - т.е. много по-евтино производство. И въпреки това у нас нафтовата печка се палеше в 6 часа, когато дядо ми се прибираше от работа, а в 10 се гасеше и на нощна тарифа се включваше акумулиращата. Та явно не е било чак толкова евтино.Пък за пълните резервоари на колите - спомням си как имаше опашки по бензиностанциите.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вариант за газта, корабите и ***. От бяло море газта на камили, дето да купи евтино от арабите. Екологично и чисто. Камилите пасат по пътя и пият вода. Лена, водач на първата камила. Ще утрепе рибата. Дано се е сетила.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя експерт под тръбен газ какво разбира? понеже и азерският газ идва по тръби. И откъде е сигурен, че този, който доставя "тръбен" газ ще иска да ни продава? За доставчика на "тръбен" газ ние сме идеални като назидателен пример. Така че предполагам, ще си останем дълго време само с храбростта на Просто Киро и скъпия газ от Америка. Щем или не щем.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, *** каза, че идва четири пъти по-евтин газ с кораби. Тя сега разглежда в мапа как да ги прекара от Солун до Перник по Струма. Разглежда вариант, ако не може с корабите по реката, да прекара газта в гуми, надути с газ.