Кирил Петков от Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост

Досега липсваше достатъчно стратегическо мислене, смята премиерът
25 май 2022 18:00, Красимир Ангелов
247
Кирил Петков от Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост
Снимка: МС

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години, заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията "Изгубено десетилетие?" в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщават от правителствената пресслужба.

Българският премиер посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки.

По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България. Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Още по темата
"Изводът е, че трябва да действаме заедно“, изтъкна Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от "Газпром" България е успяла да намери алтернативи.

Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост. Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото "Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Киро са му обещали доживотна пенсия и вила в канадски курорт, затова на него хич не му пука за България.
103
1
 
18
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Кирето още го пекат на бавен огън западните му партьори, при това с руска газ. Льохман!
102
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е била добре когато БСП е на власт по времето на Станишев и Парванов бяхме много по добре от сега! надявам се БСП да изберат друг и добър лидер на БСП и отново да се борим за победа дано до 2025г БСП да управлява!
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютен ***. Даже и жена му не му се връзва на лакърдиите.
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо иска да измъкне България от казана на дявола . Но българите няма да му дадат .Влизай Кирчо в казана или бягай в Америка.
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 А Денков иска да обединява университети да сме стига Харвард
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"как в кратки срокове след спирането на доставките от "Газпром" България е успяла да намери алтернативи."---------- мдааааа - супер алтернативи . Отново руски газ , ама чрез посредници и с много по-висока цена . Гении са Петков и компания
97
0
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
До Анонимен ГРЕШИШ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ СРЕЩУ НАРОДИТЕ СИ. ЩЕ ГИ ЗАСТИГНЕ ВЪЗМЕЗДИЕТО.
96
2
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
ТОВА ДОБИЧЕ ГО НАРИЧАТ ПРИМИЕР? НА КОГО СИ ПРЕМИЕР?ТИ СИ СЛУГА НА С.А.Щ. И ЩЕ ЗАВЪРШИШ ТРАГИЧНО.
95
4
 
6
 
! Отговори
Anthrax преди 2 години
В интерест на истината, Тиквата е виновен за това мекотело, което сега ни е министър. Много хора ще кажат "хайде, поредния ***". Ами не :), прочетете за Теория на Хаоса, доказана , и ще разберете, че съм прав. Като имам предвид прочетете, не говоря за клишето, което гласи "когато убиеш пеперуда на копакабана, след 1 година може да има торнадо в Маями". Направете си проучване за разберете, че съм прав. Само едно ще ви кажа, ако бог Тиквун крадеше с мярка, тоя никога нямаше да дойде в България.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, заедно с другите премиери на богата Западна Европа. А народа, който те е избрал, забравяш ли го. Или ще му кажеш - излез, и затвори вратата отвън.
93
5
 
10
 
! Отговори
каква е разликата? преди 2 години
бати бойко ходеше с джипката навсякъде в българия и даваше пари на хората......а кирчо ходи по чужбина с правителствен самолет и харчи народни пари!
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харвардското образование е по-зле и от нашенското в момента.
91
5
 
3
 
! Отговори
Bob Marley преди 2 години
Oт коноп се произвеждат хиляди продукти. Хартия, платове, лекарства, козметика даже и ГОРИВО. Тия като ми се правят на големите "евроатлантици" да видят на запад как е. А ние тук гониме пушачите на това растение все едно сме началото на 20ти век
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро и стратегическо мислене? Оксиморон и половина!
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Рюте хоризонта за влизане на украйна в евро съюза е далече тоя *** какво мисли зарежи ги тея общи приказки
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков и той като Зеленски . Мислят си , че са нещо , а всъщност са най-обикновени марионетки и слуги на Вашингтон . Толкова обикновени , че ако утре си тръгнат , след 5 минути никой няма да ги помни .
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако се напънете заедно, може да произведете няколко кубика газ, с боб и зеле - повече
86
1
 
5
 
! Отговори
акуд преди 2 години
ЕС може да е не зависима от сащ и кремъл. РЕСУРСИТЕ се казват. БРАУНОВ ГАЗ и КОНОП
85
0
 
12
 
! Отговори
смях преди 2 години
ПКМ /Просто Киро Мустафа/ навсякъде си говори едно и също. Това си говореше на Шипка, по въпроса за спрения газ пак говореше същото, а сега се излага и в чужбина. Ние вече му знаем репертоара, сега нека да го послушат и в чужбина. Оставка!