Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност

Проектозаконът засега няма одобрение на коалиционните партньори
26 май 2022 18:15, Анисия Иванова
138
Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност
Снимка: БГНЕС

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

БНР разполага с този проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Тъкмо той ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.

Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става, без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж щяха да намалят администрацията, а създават поредният орган ли, член ли е не знам, който да е на издръжка от данъкоплатците.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе вече колко станаха тия органи за национална сигурност, оргази органи и накрая нищо. Нито един осъден за корупция от високите етажи , че и по ниските нито един вкаран в пандиза пък само служби, органи и пр. Оставка нищо повече.
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените каскетни *** дойдоха и започнаха да се откриват масови гробове на хора убити пребити и заровени, заради имотите им.Сега и списъците идват.Докато и последният комунист не биде кашернозаклан у нас няма да сеоправи България.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да му направим една света инквизиция, където да е съдия и палач едновременно!
78
0
 
13
 
! Отговори
Хм... преди 1 година
Този не беше ли обещал 30% съкращение на администрацията?! Не само,че не го изпълни, ми отгоре на това ще оглави някакъв си нов орган, явно "много необходим". На ви още администрацийка! Ей така, да има!
77
0
 
4
 
! Отговори
ОРГАН преди 1 година
Къде е Асенчо? Може да се сменят и с Кичо. Разрешавам.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 87А ти моя ли си яхнал?
75
1
 
7
 
! Отговори
До В Името на Народа преди 1 година
Приватизация в полза на държавата??? Къде точно си учил? И ти ли в Харвард?
74
0
 
15
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Асен Василев фалирал фирмата си и осъден от английски съд Чудо става тук ИСТИНСКИ БКП ЖИВОТ НАСТАВА Е ЗА ЕДНИ ЛУКСОЗЕН А ЗА ДРУГИ ПРОЛЕТАРИАТСКИ ЧЕСТИТО ШАРАНИ ИСКАХТЕ ПРОМЯНА ЕТО Я ПЛАЩАЙТЕ СМЕТКИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този ЗЗД (Замон за Защита на Държавата) ашизма окончателно се завърна в България! Не знам само ще се плаща ли за отрязана глава? Това че ще се забранят и унищожат опозиционните партии е ясно, членовете и симпатизантите им - в концлагер! Дано успеят да направят концлагери за 80% от населението на България!
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалираха България и сега ще замразяват парите на хората от бизнеса понеже няма от къде да крадат. При това без съд и без присъда.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще изглежда Органа, яхнат от Асенчо?
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ФАЩ ли са го копирали този закон? Това си е национализация в модерна форма. Минаха времената на приватизацията. Сега ще почнат да национализират без присъда, без съд понеже са рекетьори и мутри. Радев, прибери си мутрите! Ти ги натресе на България.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето на моя прадядо така са прибрали мандрата и 1700 овце в родопите. Всеки ден ходили с ковчег пред къщата му. Прадядо имал 5 деца все момчета. От 6 годишни пасели овцете заедно с цялото семейство.Причаквали ги да се върнат вечер и викали Подписвай, че даваш мандрата и овцете на държавата или влизай в ковчега. Прадядо не подписвал. Така започнали да карат с колички оборски тор пред вратата.Един ден го хванали,били го и натискали ръката да подпише.Счупили му ръката-не подписал.Асен е фашист
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерски съвет като съд ли ще го играе или като концлагер?
67
1
 
16
 
! Отговори
В Името на Народа! преди 1 година
Всички почакайте още малко. Болшевишката словъчччь ви готви революция с нов Девето-Септемврийски преврат.Ще ви удави в кръв и локдауни в България. Пак както и предишните пъти приватизацията ще е в по правилните ръце- на комунистите Импексова Асан и Киръ. Какво тук значат някакви си закони. Влизат у дома ви по бели...ви вдигат и изчезвате.Бизнеса вече техен. В Името на Народа!
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки шест месеца Съветът по чл. 10 извършва преглед на Националния списък на лицата по чл. 5, ал. 1 и Националния списък на свързаните лица по чл. 5, ал. 2. Тези двамата ще загробят България. Нямат си друга работа пред 6 месеца ще допълват списъка до последния човек. Накрая в България всички ще се окажат престъпници с изключение любовниците, баджанаците, кумовете и ниско наведените хванали се за палците като Асен.Всички други ще са в списъка. Хора, трябва да ги бием с камъни.Няма друг избор.
65
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 1 година
СПИШ ЛИ БЪЛГАРИНО? СПИ! УТРЕ ПО ДОНОС МОЖЕ ДА БЪДЕШ В ТОЗИ СПИСЪК.ЧЕСТИТА ВИ ПРОМЯНА!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Физическото лице е управител, прокурист или ликвидатор на дружество, Включено в списъка;Физическото лице притежава над 1/3 от капитала на дружество, включено в списъка;Лицето е съпруга, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително, или роднина по сватовство до трета степен включително с лице, включено в списъка.Хахахахахахахаха Асен е изтрещял тотално.
63
0
 
10
 
! Отговори
Червената шапчица: преди 1 година
Асене, защо са ти така големи очите?