Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност

Проектозаконът засега няма одобрение на коалиционните партньори
26 май 2022 18:15, Анисия Иванова
138
Проект: Асен Василев ще оглави нов орган за национална сигурност
Снимка: БГНЕС

Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

БНР разполага с този проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Тъкмо той ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.

Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става, без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Науката физиономистика може да разкаже много за един човек само като му види физиономията веждите, суратя. Това на снимката е тотален *** с умствени отклонения и физически увреждания. Непълноценен и злобен човек понеже е с напълно посредствен ум крайно безличен с ниски възможности и незначителни умения. Такива социопати във властта са много опасни,щото имат фундаменталистки профил да се доказват през купища с трупове.Списъци щял да прави! А комисарията дето ще ги разстрелва кога Асане.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо, тези списъчета от Гугъл ли ще ги правите с изрезки от жълтите сайтове???
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този проект искат да отстранят другите партии. Като набедят някой от опозицията, че е направил нещо - докато се докаже истината хората ще получат инфаркт. Само стойте и гледайте как ще се гърми скоро по тях.
59
0
 
6
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
преди години на един му викаха стратега , след тези години си имаме проектант :)
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В проекта е посочено: "На политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния списък на лицата или в Националния списък на свързаните лица, не се предоставя държавна субсидия по чл. 25 от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на държавна субсидия)." Това е голямо падение. Тези двамата тарикати млатенето им е малко.
57
2
 
10
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
Ще им конфискува и субсидията-тотално психясал психопат може да съчини това в държава членка на Ес претендираща за демократична.
56
0
 
12
 
! Отговори
ДО 68 преди 1 година
ОВЦЕ- НАРОДА Е СТАДО ОВЦЕ
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно ли разбирам, че ококорената жаба иска да си направи службица, която без съд и влязла в сила присъда да запорира и конфискува имущество на политически конкуренти?
54
2
 
14
 
! Отговори
има ли отговор преди 1 година
народ дето търпи сега управляващите какъв народ е ???
53
2
 
6
 
! Отговори
ДО 65 преди 1 година
СТАЛИН
52
1
 
7
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
а проекта асенчо и кирчо кой е оглавил, кой го е създал , кой е собственика ?
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простокиро и Кокорчо ще правят наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос. Доносниците от ОФ се завръщат. ОФ е Отечествен Фронт за по- младите да поясня. Ще ви дебнат зад всеки ъгъл какво купувате, от къде имате пари за дъвка, колко плащате за телефонни разходи, къде ходите и с кого на вечеря и недай си Боже някой случайно седнал на съседната маса да е сгазил лука на Киро и Асен-като нищо ще ви конфискуват имотите. ТЕЗИ ДВАМАТА МОШЕНИЦИ ВРЪЩАТ БЪЛГАРИЯ НАЗАД.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв си ти , че ще правиш списъци с хората бе престъпник некомпетентен нагъл и безоччлив . Теб те чака строг тъмничен затвор в момента в който те изрине народа от власт няма дори да можеш а си обършел лигите и да стигнеш до до КПП- то Хасане.
49
3
 
17
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Те конституцията я газят с ботушите си и се бършат с нея след дюнерите, които плющят. Конституцията я нямат за нищо. Нарушават я ежедневно. Не им пука, че КС изрезе с решение, че Киро никога не е бил министър. Трите заплати и половина дори не е върнал.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асене, от Гугъл ли ще вадите тези списъци, бе? Това да не е като с кошаревските свидетели? Вие сте тотално откачени типове. Хората много ви търпяха. Кой ще ви позволи да правите тези НАЦИОНАЛНИ СПИСЪЦИ? ТОВА ДА НЕ ВИ Е КОРЕЯ? МАЛКО ВИ Е СЪД И ЗАТВОР. С КАМЪНИ ТРЯБВА ДА МИ МЛАТИМ.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този лондонски тиквен фенер чел ли е Конституцията на България ?
46
0
 
17
 
! Отговори
Цв преди 1 година
Ще оглави оная си работа! Мазна празгя! Господ ли си бе или живеем в Северна Корея?
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопатите без съд и присъда ще присвояват имущество. Представяте ли си какъв фашизъм е това????
44
1
 
17
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Зад всички благовидни мерки на осъденото за грабеж импотентче от Лондон се крие комунистическият червен терор с опит за възобновяване на червената диктатура и концлагерите. Списъци на лица шял да Прави. . .Алооо Мунчоооо бавно развиващ крайнотъп.Къде се намираш ти П.Р.А.С.Е комунистическо силнонеграмотно. Като ти води човек физиономията и повръща
43
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Асан е дърт ерген като Славуца без орган :)))