Левът отива в историята

Приемаме еврото
27 май 2022 19:42, Росен Стойчев
321
Левът отива в историята

След по-малко от 2 години българският лев отива в историята, а страната поема път към еврозоната. Това е заложено в приетия от Министерския съвет оперативен план за въвеждане на еврото, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

А обществената дискусия ще започне след като анализа на БНБ и Министерството на финансите завърши.

"За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаването на цените. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса и в лева, и в евро в рамките на един месец само", поясни Василев.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точна за България и нейното развитие напред", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Според бившия финансов министър Милен Велчев, високата инфлация у нас може да забави въвеждането на европейската валута.

"Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по скоро, но съм скептичен относно способността ни да отговорим на всички маастрихтски критерии и най-вече на този за инфлацията. Ние сме в положението на прибалтийските страни, други малки икономики като Словения и Словакия и не съм чул никой от тези страни да съжалява за това, което сме направили", коментира Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
6
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 година
искаме референдум , Възраждане защо мълчат????
163
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 171: това са хора които гледат курса евро- лев, че стой един и същ, после курса евро - долар, че се мени и си мислят, че лева е стабилен, а еврото не защото неговия курс всеки ден е различен спрямо валути които не са вързани към него.
162
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ние еврото реално сме го приели откакто сме в борд. Вече поне няма да плащаме комисионни на чейнджаджии и банките ще трябва да намалят таксите.
161
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 157 и всички които са го харесали - нямате грам акъл в главата. Левът е вързан за еврото, обяснете моля технологията по която е по-стабилен от него
160
2
 
11
 
! Отговори
Ин и Ян преди 1 година
Само да попитам, като приемем еврото, означава ли това , че автоматично излизаме от валутния борд? И как ще се отрази това на цените и доходите.
159
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Така или иначе пазаруваме в евро. Зеленчуци и плодове от Гърция, Холандия, Испания. Месо, сирена, кашкавали, техника от Германия, Холандия. Повече от 80% от продуктите така или иначе ги купуваме в евро за да ги внесем в България за да платим в лева и после да обменим левовете за да купим следващата партида продукти. Само погледнете следващия път в кошницата си от пазар колко продукта са от България (в лева) и колко от Европа където са вкарали евро. После говорете дали не ползваме вече евро.
158
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази инфлация не се покриват условията. Няма да стане скоро.
157
2
 
12
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Не се заблуждавайте млад предприемчив премиер с европейско мислене, простотия след простотия прави , огромни заеми тегли за да се задържи още малко в управлението, до месец два ще му лъснат н а *** н и т е ***.
156
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички експерти казват как сега не е момента и ще доведе до по-голяма инфлация.Да не бърза.
155
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 158: какви позиции запазва лева когато е вързан за еврото? Ти въобще мислиш ли преди да пишеш или просто така си ланкаш? Няма как езито да е волатилно, а турата на същата монета да е стабилна! Ако еврото се меcти нагоре или надолу, то лева върви с него защото са скачени съдове! Няма как валутата която е във валутен борд да е по стабилна от валутата към която е вързана в същия този валутен борд.
154
2
 
0
 
! Отговори
МА ЧЕКАЙТЕ БЕ ОРА! преди 1 година
Нали Путин всеки момент, аха-аха и ше ни думне с ядрени бомби и ше ни затрие, за к'во са ни левове бе, ора? Аре спрете се бе!
153
1
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 година
този действително не е българин или няма нищо общо с българите ! Мисли си че е нещо а кръгла нула ! Не разбира , че ЕС ще без храна и без работни места! ИНДИЯ И ВИЯТНАМ НЯМА ПРОДАВАТ ОРИС ИЛИ ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ ХРАНА ! Това биржата на пшеница е в Америка не означава ТЯ Е ПЪРВИ ПРОИЗВОДИТЕЛ - СКОРО БИРЖАТА ЩЕ Е РУСИЯ ЗАЩОТО ДАВА 30%ОТ ВСИЯКАТА ПШЕНИЦА ! ПРОСТО ТАКА ПУТИН КАЗВА , ЧЕ Е ГОТОВ НА ВОЙНА С НАТО И САЩ ! И АКО НЕ БЕШЕ УВЕРЕН НЯМАШЕ ДА ПОЧНЕ ТАЗИ ВОЙНА ЗНАЯ ЧЕ Е ПРОТИВ НАТО И САЩ
152
1
 
8
 
! Отговори
хахахаахааааа...... преди 1 година
"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година.!!!!!!!!!!!!
151
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради кризата Румъния отлага въвеждането на еврото за 2029г..Дали ние сме по добре че така бързаме.
150
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ще доведе България до национална катастрофа.
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да напуснем евро съюза и да въведем цифрова валута.
148
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския лев е доста по-стабилна валута от еврото. Особено тези дни, когато еврото постояно пада на борсите. А българския лев запазва позициите си.
147
1
 
21
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Сигурен съм че и самите автори се заливат от смях като ги публикуват на Киро глупостите.
146
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото да влезе в левът, който е по-стабилна валута.
145
0
 
17
 
! Отговори
До 105 преди 1 година
Англичаните най -много ни мразят . справка Чърчил и втората световна война