Експерти: Работещите хора ще платят парното на софиянци

Коментар на Васил Велев и Юлиян Войнов
31 май 2022 12:08, Росен Стойчев
72
Експерти: Работещите хора ще платят парното на софиянци

"Най-важният проблем, който би следвало да решат тези мерки, е стопиране на инфлацията.
Още по темата
Това, което досега е на масата, не го прави. Проектът за решение на КЕВР за следващия ценови период до голяма степен изземва възможностите за това действие". Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според икономиста се прави недопустимо кръстосано субсидиране за парното и цените за бита, с което се източват 2,5 млрд. лв. от Фонда за сигурност на електроенергийната система и около 1 млрд. лв. от АЕЦ " Козлодуй" и НЕК.

"Работещите хора ще платят парното на софиянци. 1 млрд. лв. се отделят за това. Купуваме скъпа газ, но за сметка на това правим кръстосано субсидиране. 1/5 от българите се отопляват с парно. А на останалите как помагаме?", попита Велев.

Имаме два пъти по-голяма инфлация от средноевропейската. На годишна база за вътрешния пазар инфлацията е 49,8%, а за външния - 26%, уточни още той.

"Станахме жертви на геостратегическата политика на Русия, свързана с доставките на газ. България е догонваща икономика - винаги сме имали инфлационно равнище по-високо от средното за Европа". Това обяви икономистът Юлиян Войнов.

Той бе категоричен - наливането на паричен ресурс не води до намаляване на цените, а до повишаване на потреблението, което се изразява в повишаване на цените. И добави, че е най-добре мерките да бъдат таргетирани.
Според Велев в момента се прави разхищение на средства и стопиране на икономиката.

"Развитието ни не е догонващо, а изоставащо. Ние сме в последната четвъртина по растеж на БВП. Това е, защото нямаме конкурентни цени на енергоносителите", подчерта той.

Войнов изрази мнение и за нулевата ДДС ставка на хляба.

"Влиянието върху цената на определени стоки и услуги не решава почти никакви проблеми. Да не говорим, че цените не се намаляват изобщо. Хората, които потребяват малко тези стоки, ще продължат да го правят", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дъртия където обикаля да ми защитата мутрите бандитите и псевдо бизнесмени да ходи се фака. Ми дрънка че със 700лв в бг е по добре отколкто със 1500? в германия...Ще доносничин който укриват осигуровки и данаци
62
0
 
3
 
! Отговори
Има решение. преди 1 година
Най са печеливши абонатите на топлофикация Перник . Свалят устройството и маха пломбите на крана. Така няколко пъти . Докато дружеството се предаде . Нафраска загубите към софиянци.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топлофикация умишлено не разрешава с наредбата си абонатите да не могат да напускат дружеството. Министерството на Енергетиката не спазва Закона за Конкуренцията, работи на тъмно. Дружеството не зачита Закона за защита на Потребителя.
60
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Към Топлофикация за цялата страна абонатите са около 480 хил. Акционерите са около 1. 3 милиона.
59
4
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До62. Които се е отказал от централно отопление е минал на локално . И никога не се връща в централното. Първо топлата вода е от бойлер. При централното бойлера е ТЕЦ на 20 км от жилището. Загубите дружеството ги преписва на някой , а други прескача.
58
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не парното на софиянци, а за про'стотията на 95те % европеидни некадърници, чакащи да слугуват на ЕС.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах как се субсидира парното на София?! А тока и водата на село субсидира ли се от софиянци? Парното в другите градове не се ли субсидира? Колкото до това кой иска и кой не иска парно - това е повече от ясно. Събират се собствениците в сградата и решават искат или не искат парно. Ако не искат се отказват и остават без парно. След първата зима тичат в Топлофикация пак да са на парно, както направиха от съседния блок.
56
0
 
4
 
! Отговори
Калвадос преди 1 година
Работа има навсякъде. Ама в София плащат повече. Има и парно.
55
2
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Имам намерение да си плащам само парното в селската къща, което не е топлоФекация. Както си го направиш, и ние сме били " умни " , последно след сметчиците минаха 3000 се преместихме, нямаме бъбрек за парно, но това е преди 4 г. Тази зима не знам колко ще е .Колкото кажат.
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами човекът е напълно прав. Правителството действа абсолютно аматьорски и популистки. Повечето хора в държавата не ползват парно. Но и с техните данъци ще субсидираме парното. Същото е и с горивата. Държавата тегли заеми, за да субсидира определени цени. И накрая резултатът ще е, че цените ще са си същите, а ние ще плащаме милиарди заеми. Ще стане една година иху-аху, после олеле-мале. И Киро ще фалира държавата, ще хвърли кърпата и ще си бега в Канада. И пак ще кацнем на Буци.
53
6
 
7
 
! Отговори
Ной преди 1 година
Софиянци са от сой хора , не са като вас недоуки.
52
9
 
7
 
! Отговори
Призив от село преди 1 година
София е столица. Не може да остане без парно. Това е лицето на България. Да дарим за парното.
51
2
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Не те ли беше срам да напишеш тези редове?Ти доказа,че българинът е страхлив!Значи имало донори,органи за страх,нямало е кой да ти помогне да се изправиш,затова да стоиш наведен в собствената си държава е безстрашие!Нищо чудно защо сме биле 500 г. роби,трябвало е някой да ни помогне,емигрантите Ботев,Раковски затова не са успели,нямало е смели българи да им помогнат,мишките в дупките и чакат?Да стачкувате ви е омръзнало,да видим лазещи и наведени колко ще издържите,наведена глава сабя не я сече!
50
2
 
6
 
! Отговори
49 преди 1 година
Улицата е местото където демократичните народи решават съдбата си ,улицата е разумът на народа .
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарят Велев е набор на Боко и е роден в София.Щом е толкова загрижен за хората,живеещи в провинциятя и плащащи парното на софиянци-да даде пример и да им превежда половината от заплатата,която със сигурност не е малка.Затова подкрепя вдигане тавана на пенсиите на 3400 лв.
48
4
 
9
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Според експертите и заглавието на информацията, софиянците не са работещи хора. С такива експерти и журналисти нищо добро не очаква България. Кризите са политическа, депутатска и икономическа. Честито на работещите в печатницата на БНБ.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насаждат конфликт предварително,за да може утре като получим сметките и се вдигнем на протест да не ни чуе никой и Кирчо и Кокорчо да оцелеят.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48:Ако исках конфликти щях да резна тръбата и сега да ме дават по новините как са ме посинили от бой съседите.Не става така както си я мислите,а тия експерт не е никакъв експерт,а някакъв изкуфял дядо,защото софианци не стига,че не искаме парно,а и плащаме луди сметки.Аз не знам някой от вас да ми я плаща сметката...плащам си аз.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
48:С луд не мога да споря.Все ще излизаме ние на улицата...а вина ние нямаме никаква.Изкарвате ни все едно сме ние нещо виновни.Виновни са тея,които подклаждат конфликти с изказвания като тоя "екперт" и такива като теб.
44
3
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
Излизаш на улицата, това е решението експертът това ти казва, как може да се излезе срещу правителство на улицата а срещу рекетьорът топлофикация не може ? Можете, но не искате, защото след това ще трябва да работите за собственото си парно за неговото създаване...вие сте непоправимо неспособни за реалността и демокрацията...п'росто не ги разбирате...