Кукушева: Цената на хляба може скоро да падне

Хлебопроизводители смятат, че това може да стане до месеци
31 май 2022 13:19, Росен Стойчев
36
Кукушева: Цената на хляба може скоро да падне
Снимка: БГНЕС/EPA

„Цената на хляба ще падне с 20%, ако нулевата ставка на ДДС за хляб влезе в законопроекта. Тази мярка не подпомага по никакъв начин хлебопроизводителите. Тя е изцяло в полза на потребителите, защото крайният потребител плаща  20-те процента  ДДС, не производителят по веригата”.

Още по темата
Това заяви в студиото на Нова тв Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Нулевото ДДС ще важи за всички хлебни изделия – закуски и хлябове, сладкарските изделия  не са част от тази мярка, поясни Кукушева.

Според управителят на цех за хлебни изделия Росен Иванов, обаче, потребителите ще усетят облекчение от най-рано 2 месеца след нейното въвеждане. Иванов обаче не е сигурен как нулевата ставка на ДДС за хляб ще бъде въведена и използвана от производителите. „Не виждам как ще продадем хлебно изделие без ДДС. Нашите крайни продукти  са 50% хлебно изделие. Как ще разделим хлебното изделие от другите суровини, не ми е ясно, нито как ще продаваме само хлебното изделие без ДДС. Например, баничката е 60% хлебно изделие. Нещо много сложно и почти непостижимо е да ги разделим”, заяви Иванов.

Хлебопроизводителят обаче усеща стабилизиране на цените на тока през последните 2 месеца. Той добави, че ако цените на тока се задържат така, ще можем да прогнозираме цените на крайните продукти за следващите 3 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като с бензина направете го 4 лв и отстъпка 25 стотинки
28
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Хлябовете се произвеждатпредимно от брашна. Те пък от своя страна се правят от пшеница или различни видове жито. Когато паднат политическите лидери в България, тогава ще падна и цените на хлебните продукти. Честито на журналистите от Днес.бг.
27
0
 
3
 
! Отговори
перко преди 1 година
А ДАНО, АМА НАДАЛИ !
26
0
 
4
 
! Отговори
Бакалин преди 1 година
Грамажа пада. Цената не.
25
0
 
4
 
! Отговори
Че преди 1 година
КАТО Я ГЛЕДАМ ТАЗИ КАКВА Е ЛЕЛКА - КОГА ГО ВИДИ НА ЖИВО И ГО ПОЧУВСТВА СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ БЕЗ ДА СИ ПЛАЩА....Е ТОГАВА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА ЩЕ ПАДНЕ!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Rosen преди 1 година
Изключително неграмотна дама. В БТВ обясняваше, как хлябът от 2,00 лева ще стане на 1,60 лева. Идея си няма как се изчислява ДДС. И Ризова горката не знаеше. Цена от 2,00 лева с ДДС, като не се начисли ДДС, става 1,6666. Лошото е, че и Мика Зайкова така смяташе преди дни по Нова. И тези хора ни управляват и са финансисти, които канят постоянно по телевизиите.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига с тоя смешен популизъм бе, дреме ми за цената на хляба, тва е е смешен разход в сравнение с всичко останало което е над 50% увеличено! А после ще ми отчитате 14% инфлация, мошеници !
22
1
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Няма да падне госпожа,разликата ще отиде н джоба на търговците,и цената пак ще бъде същата.Защото сме просто българи-крадливи,мързеливи,невежи и елементарни.Това сме 80%от населението.Затова сме на това ДЕРЕДЖЕ.ВСЕ ДРУГИ СА НИ ВИНОВНИ,ВСЕ НАС НИ МИНАМАТ.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Халеевата комета може скоро да мине .. някъде към 2062 примерно
20
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тази Кукушева си е куку по рождение. Знае ли, че хляба се прави от зърно. Като види каква ще е цената от новата реколта не знам как ще се оправдава.
19
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Цената на хляба няма да падне с 20 % при нулева ставка на ДДС, защото в цената на хляба предварително е калкулирано ДДС на брашното, превозите,ток, газ, вода, мая и сол.От един тип брашно се произвеждат различни храни, и не е възможно ДДС да се отдели само за един продукт. Извода е че при нулева ставка на един вид хляб е НУЛЕВ. А ни облъчваха че Асенчо е голямата работа.
18
2
 
1
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 1 година
До Анонимен Спрете да ядете хляб и без това е вреден. Откакто го спрях свалих 10кг заедно със сладки тестени ***!
17
0
 
5
 
! Отговори
ехооо преди 1 година
кво ше пада бе ? в била симид 2.40
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, но няма да падне.
15
5
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
Дано да се върне Бойко,че иначе няма оправия!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как като брашното е 1.40 лв ,мошеници
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство само на вероятности и спекулативни изказвания кара мандата!! Измишльотини и всякакви твърдения във всяка посока, както им дойде според случая!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава и ДДС-то да отпадне след месеци:)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, но няма.
10
2
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Я по-добре да не пада, че ще настане смут. По-добре да не се вдига ... за малко.