БСП: 467 лв. минимална пенсия, увеличени данъчни отстъпки за дете с 1500 лв.

Проектобюджетът е с много силен социален пакет, заяви проф. Румен Гечев
4 юни 2022 13:05, Петя Славова
105
БСП: 467 лв. минимална пенсия, увеличени данъчни отстъпки за дете с 1500 лв.
Снимка: БГНЕС


"Проектобюджетът има много силен социален пакет. Ние продължаваме социалния пакет от 20 милиарда лева, който беше приет в началото на годината, и сега добавяме още почти 2 милиарда към него за компенсации." Това заяви пред БНТ народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев.

Той разясни част от мерките: "По отношение на работещите млади семейства с деца, увеличаваме данъчните отстъпки с 1500 лв. на дете. Правим и една първа и значителна стъпка в промяна на несправедливата пенсионна система – първо, увеличаваме минималната пенсия на 467 лв., и второ, разбиваме хармониката към справедливост към по-висока средна и по-висока максимална пенсия, която отива на 2000 лв. месечно, а от първи октомври ще стане 3400 лв."

Още по темата

По неговите думи бюджетът е разумен, като по отношение на държавен дълг и дефицит е значително по-добре от средноевропейските показатели. Проф. Гечев обясни, че заложената инфлация на годишна база е 10%, при средна за Европейския съюз 8-9%, като има членки на Еврозоната като балтийските страни, които са с много по-висока инфлация.

"Политиката на компенсации на правителството е удачна. Без никакво изключение, всички страни членки на ЕС провеждат такава политика. Даже частта от БВП, която отива за компенсации в България е малко по-ниска от средните показатели на ЕС. А френското правителство реши да отдели 40 млрд. евро и да постави таван на цените на природния газ и електричеството. Казвам го, защото имаше критици, които обясняваха как идеята на БСП за таван на някои цени ще доведе до дефицит и е неразумна. А ние предлагахме, и нашата идея бе подкрепена от част от партньорите ни, това, което правят Франция и други европейски страни", коментира социалистът.

Според него е правилно решението на министъра на финансите да изтегли нов дълг от 3 милиарда лв. сега, докато лихвите са все още ниски, и няма нищо притеснително в това.

"Конгресът на БСП е решил да влезем в Еврозоната, но въпросът е кога и при какви условия. В този смисъл сега ние дърпаме спирачката и казваме: "Момчета, дайте да се спрем малко и да направим сметките". Въпросът е кога ние влизаме в Еврозоната и какви са последиците за България. Дръпнали са спирачките за Еврозоната Унгария, Полша и Чехия, които са доста по-развити от България. Техните правителства и неправителствени организации са категорично против и казват, че влизането в Еврозоната е тема, която ще обсъдят след 20-30 години, когато достигнат поне 90% от средните доходи на Европа. Дръпнали са спирачката и Швеция и Дания, които не са членове на Еврозоната, но техните икономики са по-добре. Казвам всичко това не, за да давам аргументи против еврото, а за да покажа, че има страни, и източноевропейски, и високо развити, които сериозно се замислят върху това", каза проф. Румен Гечев по отношение на приемане на еврото.

Той подчерта, че БСП иска детайлни разчети на професионално ниво, както правят в другите страни, за да сме сигурни кога трябва да влезем в Еврозоната.

Докладът на ЕК, според който България не покрива изискванията на Еврозоната, проф. Гечев коментира така: "Този доклад е циничен. Страните, които ни размахват пръст имат по-висок дълг от нас, имат висока инфлация, имат по-голям бюджетен дефицит. На какво основание на нас ни размахват пръст, при положение че те не си изпълняват собствените критерии?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ ВЕЛИК НЕГОДНИК МИН НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ 1995Г/1997Г ФАЛИРА 19 БАНКИ, НАПРАВИ 2000% ИНФЛАЦИЯ, МИН ЗАПЛАТА 5500ЛВ В ДЛ 1.8ДЛ 1 ДЛ- 2965ЛВ- ХОРАТА УМИРАХА ОТ ГЛАД ПО УЛИЦИТЕ И ТОЙ СМЕЕ ДА ДАВА ОЦЕНКИ ЗА КОГОТО И ДА БИЛО Н И Щ О Ж Е С Т В О ЗАЩО ГО ПОКАЗВАТЕ,ЗАЩО МУ ДАВАТЕ ДУМАТА ДА ДРАЗНИТЕ ХОРАТА ОЦЕЛЕЛИ В ОНИЯ ГОДИНИ ВЕРНИТЕ ДРУГАРИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ОБРАХА НАРОДА СИ А С МИЛИОНИТЕ СВАЛЯТ И НАЗНАЧАВАТ ПРАВИТЕЛСТВА УДОБНИ НА УБИЙЦИТЕ ОТ КРЕМЪЛ- ЧЕРВЕНИТЕ СА ПОЗОР
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професор Гечев - пенсионер - 500 лв. пенсия увеличение 10% т.е 50 лв. - 550 лв нова пенсия. Министър заплата 5000 лв. увеличение 20% т.е 1000 лева нова заплата 6000лв.Това беше за последно когато гласувах за БСП.
93
0
 
4
 
! Отговори
БОБИ преди 1 година
Конгресът бил решил кога да влизаме в ЕврозонатаМомчета, дайте да се спрем малко.дръпнали са спирачкитеГечев от професор стана Поразяващия невежа!
92
2
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ГЕЧЕВ НОВИЯТ ОПРАВАЧ НА БЪЛГАРИЯ ЯКО ДРАПАХА БКП ТОЛКОВА ГОДИНИ БОРИСОВ ГИ БЕШЕ ИЗОЛИРАЛ НО СЕГА НЕЗНАЙНО КАК СЕ БЛАЖАТ БЛАЖАТ ГЕЧЕВ ДЕТО ФАЛИРА БАНКИТЕ 90 ГОД НИКОЙ НИКОЙ НЕ МУ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ И СЕГА СЕ ЯВЯВА НОВИЯТ ОП.РАВАЧ УЖАС УЖАС УЖАС БЕЗНАКАЗАНОСТ
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
imash greshka. ili bg zaplati, pensii, detski nadebavki stavat ravni na frenski, nemski, belgiiski dohodi ili bulgaria stopira bg chlenstvo v eu. lesno i prosto.
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пак са си игнорирани хахахаа. Демек пенсийте са им увеличени вече.
89
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И какво стана, балтийските републики като последни въвели еврото били с по-висока инфлация от нас. Нещо друго ни обяснявахте.
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Конгресът на БСП е решил да влезем в Еврозоната"Пак ги наричайте "русофили"..
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 86 и 87 Бойко раздаваше по 50 лева с цел да подкупи пенсионерите преди изборите, но болшинството от пенсионерите гласуват за БСП, затова години наред пенсионерите бяха игнорирани.
86
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям БСП, те внасят спокойствие и разум в коалицията!
85
3
 
11
 
! Отговори
До 86 и 87 преди 1 година
Така е. Борисов когато измисли Ковид добавката от 50 лева за всички пенсионери, по онова време БСП и другите, които бяха в опозиция в 44 НС ревнаха, че Борисов подкупвал пенсионерите като им хвърлял от прозореца на джипката по 50:лева. Плюха много и за другите мерки, но в момента 2 години по-късно новите управляващи продължават да дават 60 те лева Ковид добавката. Сега те купуват ли пенсионерите щом в това обвиняваха кабинета на Борисов 3? Защо тарикатите не измислиха нещо ново?
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
370 лв+10% (37 лв.)=407 лв. минимална пенсия, а не 467 лв. Добавките от 60 лв.ги получават всички пенсионери още Борисов когато управляваше.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е фалирала общо 6 пъти. Три пъти преди 1989г. от БКП и за това не сме присъединени като 16 република на Русия. Въпреки, че Русия обича всичко чуждо - тя не вижда никаква надежда в стабилизирането на България заради трите фалита от БКП. След събитията през 1989г. само за първите 15 години България под ръководството на БСП отново фалира 3 пъти България. Кажете ми как е възможно хора, които са виновни за тези фалити днес да се подвизават в Министерски съвет? Мазохиsти ли са българите?
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
370 лв.+10%=407 лв + 60 лв. добавки = 467 лв. Увеличението е 10% нали лъжеха, че ще ги увеличат с 21%.
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на БСП с Жан Виденов и Румен Гечев доведе страната до хиперинфлация, зърнена криза и банкови фалити в средата на 90-те. Сега тръгнал Румен Гечев да ви баламосва като врабчета. Едва ли изобщо някой ще му се върже на лъжите.Хората помнят и няма да забравят както няма да простят. Винаги, когато България е пред фалит Румен Гечев е на важна позиция и от него зависят решенията. Нали не сте забравили? А сега в управлението е и синът му.
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хора съучастници в шесте фалита на България в първите 15г. след 1989г. като Румен Гечев - акъл не искаме. Румен Гечев вместо да получи лустрация доживотно е назначен за народен представител. С какво очи изобщо е застанал да го снимат? Той е тотално перде. Гечев е академик по фалит на държави. Фалитът през 1996-та, при правителството на Жан Виденов, имаше за главен архитект на това грабителство, икономически вицепремиер, това беше именно г-н Румен Гечев. В цяла Европа няма по-голям фалитаджия.
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията идва от международните пазари, но и ние в България добавихме инфлация с политиката си към Русия.
78
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Поредната грешка за пенсиите. Решението е ежегодно преизчисление на всички пенсии със средния осигурителния доход от предишната година и разбира се без минимална пенсия и таван на пенсиите. Таван би могло да има, но доста по-висок, примерно колкото максималния осигурителен доход. Сегашната грешка като продължение на същата грешка вече над десет години, демотивира работещите да се осигуряват на по-високи доходи.
77
0
 
2
 
! Отговори
До 71 Габи преди 1 година
Детенце, пропусна хората с недостатъчно осигурителен стаж, за да получат пенсия. Тях какво го правим? Има примерно 30-35 години осигурителен стаж, но не му достигат няколко години, за да се пенсионира. Казваш, ще и за тях не трябва да има социална пенсия.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами вие сте си го избрали. тия, дето гласуваха за бсп и тия, дето изобщо не гласуваха и оставиха други да избират вместо тях..