БСП: 467 лв. минимална пенсия, увеличени данъчни отстъпки за дете с 1500 лв.

Проектобюджетът е с много силен социален пакет, заяви проф. Румен Гечев
4 юни 2022 13:05, Петя Славова
105
БСП: 467 лв. минимална пенсия, увеличени данъчни отстъпки за дете с 1500 лв.
Снимка: БГНЕС


"Проектобюджетът има много силен социален пакет. Ние продължаваме социалния пакет от 20 милиарда лева, който беше приет в началото на годината, и сега добавяме още почти 2 милиарда към него за компенсации." Това заяви пред БНТ народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия проф. Румен Гечев.

Той разясни част от мерките: "По отношение на работещите млади семейства с деца, увеличаваме данъчните отстъпки с 1500 лв. на дете. Правим и една първа и значителна стъпка в промяна на несправедливата пенсионна система – първо, увеличаваме минималната пенсия на 467 лв., и второ, разбиваме хармониката към справедливост към по-висока средна и по-висока максимална пенсия, която отива на 2000 лв. месечно, а от първи октомври ще стане 3400 лв."

Още по темата

По неговите думи бюджетът е разумен, като по отношение на държавен дълг и дефицит е значително по-добре от средноевропейските показатели. Проф. Гечев обясни, че заложената инфлация на годишна база е 10%, при средна за Европейския съюз 8-9%, като има членки на Еврозоната като балтийските страни, които са с много по-висока инфлация.

"Политиката на компенсации на правителството е удачна. Без никакво изключение, всички страни членки на ЕС провеждат такава политика. Даже частта от БВП, която отива за компенсации в България е малко по-ниска от средните показатели на ЕС. А френското правителство реши да отдели 40 млрд. евро и да постави таван на цените на природния газ и електричеството. Казвам го, защото имаше критици, които обясняваха как идеята на БСП за таван на някои цени ще доведе до дефицит и е неразумна. А ние предлагахме, и нашата идея бе подкрепена от част от партньорите ни, това, което правят Франция и други европейски страни", коментира социалистът.

Според него е правилно решението на министъра на финансите да изтегли нов дълг от 3 милиарда лв. сега, докато лихвите са все още ниски, и няма нищо притеснително в това.

"Конгресът на БСП е решил да влезем в Еврозоната, но въпросът е кога и при какви условия. В този смисъл сега ние дърпаме спирачката и казваме: "Момчета, дайте да се спрем малко и да направим сметките". Въпросът е кога ние влизаме в Еврозоната и какви са последиците за България. Дръпнали са спирачките за Еврозоната Унгария, Полша и Чехия, които са доста по-развити от България. Техните правителства и неправителствени организации са категорично против и казват, че влизането в Еврозоната е тема, която ще обсъдят след 20-30 години, когато достигнат поне 90% от средните доходи на Европа. Дръпнали са спирачката и Швеция и Дания, които не са членове на Еврозоната, но техните икономики са по-добре. Казвам всичко това не, за да давам аргументи против еврото, а за да покажа, че има страни, и източноевропейски, и високо развити, които сериозно се замислят върху това", каза проф. Румен Гечев по отношение на приемане на еврото.

Той подчерта, че БСП иска детайлни разчети на професионално ниво, както правят в другите страни, за да сме сигурни кога трябва да влезем в Еврозоната.

Докладът на ЕК, според който България не покрива изискванията на Еврозоната, проф. Гечев коментира така: "Този доклад е циничен. Страните, които ни размахват пръст имат по-висок дълг от нас, имат висока инфлация, имат по-голям бюджетен дефицит. На какво основание на нас ни размахват пръст, при положение че те не си изпълняват собствените критерии?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53- Хе хе! Кажи МУ ГО БЕЕЕЕ! КАжи му да знае на тоя ЗАГУБЕН НИКАКВЕЦ И КРАДЕЦ, БЕЕЕ!
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма работещи нито Социална, Здравна, Пенсионна и т.н. системи. Нито пък разделение на властите, пълна пародия.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалситите, дето наложиха равен ДОД за всяка фирма, човке и прочие ... е разлиакта е, че ако си фирма, мжоеш да си пазаруваш диванче и телевизор с ДДС, а после да ги пишеш брак ;) ...
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е, хората а нулев стаж, да НЕ взимат пенсия, а хората, дето примерно не им стигат 2-3% стаж, за да си вемат редовна пенсия, не да ми взиамт соттинки, ами да получат с 2-3% по-ниска пенсия!!!
51
2
 
7
 
! Отговори
ДО 49 преди 1 година
Социална Система и Пенсионна Система са Две Противоположни Системи .Социалната Система е за Хора които не са Работили .Пенсионна Система е за Хора които са работили и имат право на Достойни Старини .Така е по Света - само такива като теб се опитват да смесят двете системи - за има какво да ядеш без да си плащал - като украински бежанец в Хотел на Първа Линия в Слънчев Бряг .
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз и ако махнем максималния осигурителен праг, кво правим? Ми пич - аз да минавам на честно напарво! За кво да храня пapaзитите!
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве БСП не разбрахте ли, че пенсионерите искат преизчисляване на пенсиите им според средният осигурителен доход за 2021г. Защо ги заблуждавате един път казвате увеличение на пенсиите с 21 % , после станаха 20% сега са 10% и защо увеличение на тавана на пенсиите 3400лв. Това за кого е? За вас депутатите и министрите ли? Прага за осигуряване беше 3000 лв. от къде тогава пенсии 3400лв. Оставка и на вас.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз - Глупости! И какво - аз съм внасял върху 3400 лева, а оксъаният ти зaдник е внася върху половин МРП 30 години и сега, ти ще взима 1/3 от това, моето, нищо, че си внасял 1/10 от осигуровките ... хеййй, ***! В Дания имат пения от 1900 лева, но имат и от 19000. А са, де!
47
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Дали е добра социалната система зависи от съотношенията между отделни нейни елементи. Например минимална и максимална пенсия. В развитите европейски държави това съотношение е 1 към 3 или към 4, а не както предлагат в България - минимална 467, а максимална 3400. Съотношение 1 към 7, което означава, че социалната среда е много зле.
46
3
 
4
 
! Отговори
Българи юнаци преди 1 година
БСП подкрепи кабинета за НЕ увеличение на МР заплата! Със нетна заплата от 590 лева никой няма да работи при тези цени!Колкото по-бързо това правителство си отиде толкова по-малко починали от глад и студ в България...
45
1
 
1
 
! Отговори
ПОПРАВКА преди 1 година
ПО ВРЕМЕ НА ГЕРБ
44
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
гечев , румене , другарю , благо приказвате , големи лозунги издигате , само остава и някой да ви вярва !
43
1
 
3
 
! Отговори
ПО ВРЕМЕ НА БСП преди 1 година
НА ЕДИН НЕЗРЯЩ МУ ВЗЕХА ТЕЛКА, А НЕ ДРУГ ЗДРАВ МУ ДАДОХА ТЕЛК И ПЕНСИЯ, АМА ВСЕ ДОКТОРИ БСП-ари - ШЕФОВЕ НА ТЕЛК КОМИСИИ НАЗНАЧЕНИ ОТ ПРЕДИ СТАНИШЕВ ДОРИ?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пропуснаитте пари от данъци, откъде ще дойдат? От моя джоб?
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дръпнали са спирачката и Швеция и Дания, които не са членове на Еврозоната, но техните икономики са по-добре"Дания е на 1/3 от Бъглария, а икономиката и е 10 пъти по-голяма. Спокойно мога да твърдя, че са 30 пъти по-добре от нас. Те са в борд с еврото, като много лесно може да се откачат от него. В Бъглария нямаме и една компания за милиард ЛЕВА, а те имат десетки за десетки милиарди ЕВРА. Сравняваме кон с кокошка.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АБЕ ГРАДСКИ - Не знам за какво говориш, но не ми харесва тонът ти. Явно не знаеш, каков е да дойде някой и най-нагло да ти отнеме всичко, а хората покрай теб просто да вдигнат рамене и да каже, че това е Бъглария, все пак ... Злорадствай си ... няма да те спирам. Но онези няма да са защитени винаги. Нито те, нито децата им ... ще си получа отмъщението!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, също така ще искат и 5 годишно майнчинство и работодателя да плаща 5 години пълни зпалати, с повишенията, нали?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АБЕ ГРАДСКИ 39 - Две, но не ги взе лично той, а първата я взе областен управител от Пловдив, като уж му прехвърлихме само 25%, но после се оказа, че ако не "слушкаме", ще му прехвърлим всичко друго. Втората я продадохме за 30% от реалнат и стойност, на него роднина. Няма да кажа повече, защото вече преживях една адкса вечер, в която бях в ареста, без да съм направил нищо, като не знаех къде са ми децата....
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо има пак привилегии за пенсионери които са "служили" и другите които са "работили". Работещ и служещ не са синоними. И тук има голяма измама с пенсиите на пенсионерите.
36
4
 
1
 
! Отговори
АБЕ ГРАДСКИ 39 преди 1 година
КОЛКО ФИРМИ ТИ ПРИСВОИ БОЙКО?