Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
10
 
! Отговори
Тоя безмозъчник преди 1 година
На Роскосмос акъл тръгнал да дава....
31
10
 
10
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Русофилията е като рака - много противна болест с метастази, болния е неадекватен, гърчи се и на финала умира като куче.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те си гледат доста добре работата продължават да потдържат немски спътници
29
6
 
11
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Шаманов,тая работа ми прилича на вица за Пешо мравката и слона.Ние сме едно мокро мазно петно на картата,което , благодарение на *** коп.иленца като теб може да се превърне в едно малко празно място .Бегай бърже на жената под полата,нямаш работа по медиите.
28
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 18"Това че му дадохме властта,не значи че сме..." - така е. Но значи единствено, че сте про'сти!
27
6
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
ама с какво Рогозин е заплашил България? С това, че ракетат Сармат няма да пита дали да ПРЕЛЕТИ над България ли? Да ПРЕЛЕТИ и да ДОЛЕТИ мисля са различни неща...но важното е лаф да става...
26
10
 
7
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Не разкараме *** хармериканска Киро най - малкият проблем ще ни е, че ще се опитва да ни скара с Русия. Направо ще изнесат държавата с хармериканските приятелчета.
25
4
 
9
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Тоа памперс и той се изпусна. Чиче, болшинството от РОСКОСМОС са военни и разработват орбитални оръжия за Министерството на Отбраната. Гледай си пенсийката и не се занимавай с т*потии.
24
4
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Днес по телевизията дадоха още един руски шпионин - посланика на Украйна в България. Научил от някъде една държавна тайна - колко гаубици и миномети имаме и публично го обяви за да знае и Путин. Как ли ще реагират нашите власти? Тази информация няма как да я е получил от НАТО щото Украйна не е член на НАТО.
23
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, ама ракетата Сармат е дълбоко свързана с творчеството на Доньо Донев - анимация :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
22
1
 
3
 
! Отговори
Ти па преди 1 година
Кой си?
21
6
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
на мен русия няма да ми прати ракета защото не я заплашвам и не говоряпрос=то=тии срещу нея аз съм за мир и дружба ние сме тук от векове за вековеда живеем в добросъседство и разбирателство търговията кои каквото има за проданна сергията искам руски газ на приемлива цена
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващата смpaд продължава да ни бута между шамарите и да ни рисува мишена на гърба с меко казано слабоумните си действия.
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се перчи с тези санкции, но Русия като отвърне се правим на ощипани моми. Смешна и позорна политика водим. Ако ще се перчим, давайте докрай. Пращайте оръжие, затваряйте пространство и обявайте Русия за враг. Ние какво правим? Хем им налагаме санкции хем се сърдим като ни спрат газа. Хем налагаме санкции хем признаваме, че без техният петрол не можем. С такава шизофрения никой не иска да се занимава.
18
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Българското Народно събрание трябва да разгледа психическия профил на Д. Рогозин и да му отправи подобаващ като на психопат отговор. Защото лицето проявява недобра симптоматика, характерна за избягали от лудницата.
17
11
 
12
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Няма по неблагодарно племе от руснаците! Дадохме им - религия, вяра, език, писменост, култура, ЗЕМЯТА НА КОЯТО ЖИВЕЯТ, а те опорочиха всичко! Закривай!
16
7
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Кой си ти вее, Бате , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
15
12
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
На мойта градина съседа ми от южна страна има едно куче, което постоянно ме лае. Ама лае, та се къса. Чаосве наред ме лае без да спира докато не изчезна. Само от време на време спира за да пие вода, защото се обезводнява и му се губи гласа. Вече съм му свикнал обаче на моменти много ме изнервя, хващам един кол и като се доближа до оградата а то е вързано на един метър от оградата и тогава спира да лае и се скрива в колибата. И мълчи докато не се отдалеча. И руснаците така правят както аз.
14
8
 
7
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Всички българи широко ще отворят усти, когато полетат Сърмите от Русия!!
13
4
 
5
 
! Отговори
Роскосмос преди 1 година
Слушаме, шефе!