Софиянски: Бих свалил ветото за РСМ

Горивата трябва да останат на пазарни принципи, заяви бившият служебен премиер
87
Софиянски: Бих свалил ветото за РСМ

"Сега се тръшкаме за Македония. ГЕРБ си избраха темата за присъединяване на РСМ, ти беше 6 месеца председател на този процес. Борисов търча по Балканите, обединява ги, присъединява ги. Каракачанов - с твърда позиция. И само след още 6 месеца наложи вето на собственото си председателство". Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

"Бих свалил ветото. Те имат право на членство в ЕС. Не можем да спрем историята", отсече Софиянски.

Той коментира и действията на правителството в борбата с кризата и инфлацията.

"Усилията са безспорни, но ефективността не се усеща. Това, което липса, е обща цел и комплексност на мерките. Работи се на парче, като започнем от ДДС-то и стигнем до другите. Мярката за увеличаването на пенсиите е изключително правилна. Това ще има и вторичен ефект, той ще се отрази положително на икономиката, защото ще се увеличи потреблението", каза бившият служебен премиер и бивш кмет на София.

"Самото диференциране на ДДС е предпоставка за спекулации, като нулевата ставка за хляба. Не става ясно кое е хляб. Козунакът става хляб, кифлата с мармалад и тя. Диференциацията на ДДС е грешна, защото в този сектор, в който я вкараш, започва търсене на различни начини да се присъединиш към ниското ДДС. Усложнява живота на данъчните. За мен радикалният подход е свалянето на ДДС общо на всичко, без да се диференцира", допълни Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан как да ограничим инфлацията, той отговори: "С по-комплексни мерки, не одобрявам тези 25 ст., които ще се опрощават. Горивата трябва да останат на пазарни принципи. Големият недостатък е, че ние нямаме трайна енергийна политика и добри договори. И днес сме зависими изцяло. Тръгна един процес, който имаше възможност да се развие, но и при Станишев, и при Борисов беше спрян. Сега отново тръгва такъв процес. Ние всички имаме природни условия - вятър, слънце", посочи бившият кмет на София.

Той припомни, че инфлацията през 1998 година февруари месец е била 240%, но е била овладявана с увеличаване на доходите и потреблението.

"Имаше зърнена, бензинова криза, но успяхме да ги овладеем. Резервът е много важен, тогава го увеличихме. БНБ също може да играе много важна роля. Това, което ме притеснява, е липсата на ясна обща визия. Самата коалиция е построена на грешен принцип. Правителството е парцелирано на сектори, всяка партия дърпа за своя сектор, затова и мерките са половинчати. Няма го общия поглед", добави Стефан Софиянски.

По думите му ние сме трайно най-бедната държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Как един политик в Македония не каза, абе дайте да признаем за историята и да се свършва. Здрасти България се изредиха предателите да опяват, как видите ли, Македония трябва да е в ЕС и да забравим историята. Такова късогледство води само до едно-много бъдещи проблеми и възможен разпад на България като единна държава.
33
0
 
11
 
! Отговори
аз пък преди 1 година
Бих те вкарал в затвора, но и тебе, както и мене никой не ни пита!
32
0
 
15
 
! Отговори
BG преди 1 година
Софиянски, за пари какво ли нямаш да направиш ?
31
1
 
18
 
! Отговори
Софиянски преди 1 година
Се изказва като сват на Черепа. Прозира нездравия комунистическо мутренски интерес на крадците от прехода. Прозира и добре прикриваната през годините топла връзка между БКП и тогавашното продажно СДС, създадено и манипулирано от комунистите. Софиянски е престъпник и като такъв трябва да е в затвора, а не във вашето студио. Какво ни казвате?
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па никой не го пита!!! Баси......и политическите трупове дават акъл!!!
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е потенциална следващата арена на бойни действия между Албания и Турция от една страна и Сърбия от друга. Македонците минаха метър през Югославската война, но етническият проблем ще ги застигне. Ако влязат в ЕС ще се претопят етнически още по-бързо, но без война. Това, което трябва да разберем всички е, че историята ВИНАГИ наказва предателите.
28
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е автентичен демократ на сън да го бутнеш е готов да предаде България.
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом зетя на Черепа иска да вдигнем ветото, то трябва да остане.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психоисторическа война. Дори се учудвам, че отстояхме историческата си идентичност толкова дълго. За този прокажен морално човек всичко е единствено пари.
25
9
 
0
 
! Отговори
Иван Георгиев Петров преди 1 година
Аз пък бих станал министър-председател на България, бих дал всичкото оръжие от Българската Армия на Украйна, бих откраднал $1 Милиард и бих избягал да си харча спокойно парите в САЩ.
24
1
 
20
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Продажник
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има подписан договор, северномакедонците го подписаха и после отказаха да го изпълняват. Ветото не трябва да се маха щом не изпълняват договора. Софиянски за пореден път доказа че няма нищо в главата и за пари би продал и семейството си.
22
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България заради нескопосаното вето все повече затъва в изолация.На днешната конференция в една от залите на Европарламента трябваше наши историци да изнесат лекция за Македония, са присъствали едва двама депутати!
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги копа тия ояли се крадци " демократи" и пак ни ги набива в очите по телевизиите??! Добре че спорът ни с Македония и ветото не зависи от тоя търговец майкопродавец. Изобщо не ме интересува на какво има право Северна Македония, интересува ме само, че правата на българите и България са прегазвани в тая изкуствено нафукана нагла държавица и също така, че нямат друга история, освен наща до 1944 и искам да признаят това официално.
20
1
 
11
 
! Отговори
А... преди 1 година
Не се и съмнявам.
19
3
 
14
 
! Отговори
смехурррко преди 1 година
се обажда от девета глухаей такива като него, будата, фънфурова, шкембетт войводи, костовци и стотици подобни хитреци хазната е изпразнена, но наивните хорица ще си гласуват за тях и подобни
18
1
 
20
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Софиянски ще си свали и гащите, ако му наредят от Козяк, но там отдавна не го броят за жив.
17
4
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
На крадци и...манипулатори на българската история,вето не трябва да се сваля. Кой си ти бе Софиянски,че си позволяваш да подлагаш под съмнение и да неглижираш и преотстъпваш хилядолетната ни история. Никой няма право на това. Комшиите т.н. македонци си имат своя...история,която започва с решенията на Коминтерна и Тито и включващо изкореняване на всичко...българско по тези земи. Да си признават тази...история и да си...влизат в ЕС,по живо,по...здраво.
16
3
 
17
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Софиянски да замълчи, да си харчи парите, например от луксозния хотел, който построи на мястото на софийската градска библиотека, от това, че продаде халите..И колко други дала вери, уж десният Софиянски, един от затривателите на България.
15
2
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе на тоя какъв му се падаше Черепахата? Пълен мошеник. След като БСП фалираха България 1997г., тоя и компанията му разпродадоха на дрътите комунисти от ДС остатъците от фалиралите предприятия на бай Тошо.