Софиянски: Бих свалил ветото за РСМ

Горивата трябва да останат на пазарни принципи, заяви бившият служебен премиер
87
Софиянски: Бих свалил ветото за РСМ

"Сега се тръшкаме за Македония. ГЕРБ си избраха темата за присъединяване на РСМ, ти беше 6 месеца председател на този процес. Борисов търча по Балканите, обединява ги, присъединява ги. Каракачанов - с твърда позиция. И само след още 6 месеца наложи вето на собственото си председателство". Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на "Денят ON AIR".

"Бих свалил ветото. Те имат право на членство в ЕС. Не можем да спрем историята", отсече Софиянски.

Той коментира и действията на правителството в борбата с кризата и инфлацията.

"Усилията са безспорни, но ефективността не се усеща. Това, което липса, е обща цел и комплексност на мерките. Работи се на парче, като започнем от ДДС-то и стигнем до другите. Мярката за увеличаването на пенсиите е изключително правилна. Това ще има и вторичен ефект, той ще се отрази положително на икономиката, защото ще се увеличи потреблението", каза бившият служебен премиер и бивш кмет на София.

"Самото диференциране на ДДС е предпоставка за спекулации, като нулевата ставка за хляба. Не става ясно кое е хляб. Козунакът става хляб, кифлата с мармалад и тя. Диференциацията на ДДС е грешна, защото в този сектор, в който я вкараш, започва търсене на различни начини да се присъединиш към ниското ДДС. Усложнява живота на данъчните. За мен радикалният подход е свалянето на ДДС общо на всичко, без да се диференцира", допълни Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан как да ограничим инфлацията, той отговори: "С по-комплексни мерки, не одобрявам тези 25 ст., които ще се опрощават. Горивата трябва да останат на пазарни принципи. Големият недостатък е, че ние нямаме трайна енергийна политика и добри договори. И днес сме зависими изцяло. Тръгна един процес, който имаше възможност да се развие, но и при Станишев, и при Борисов беше спрян. Сега отново тръгва такъв процес. Ние всички имаме природни условия - вятър, слънце", посочи бившият кмет на София.

Той припомни, че инфлацията през 1998 година февруари месец е била 240%, но е била овладявана с увеличаване на доходите и потреблението.

"Имаше зърнена, бензинова криза, но успяхме да ги овладеем. Резервът е много важен, тогава го увеличихме. БНБ също може да играе много важна роля. Това, което ме притеснява, е липсата на ясна обща визия. Самата коалиция е построена на грешен принцип. Правителството е парцелирано на сектори, всяка партия дърпа за своя сектор, затова и мерките са половинчати. Няма го общия поглед", добави Стефан Софиянски.

По думите му ние сме трайно най-бедната държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
9
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 година
И ти ли Бруте?
13
2
 
18
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Мафиянски;)))
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога провалени бивши управници ще се разхождат като манекенки из студията и ще ни дават акъл как да се оправяме?1
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....Кръстьо,не давай повече интервюта...хваща те деменцията....бавно но сигурно...
10
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилно, че трябва да махнете ветото. Слънцето не признава вето и граници, а си грее навсякъде. Където грее слънце, навсякъде е Македония! Да живее слънцето и империята на Александър!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ще свалиш ветото но няма как да го свалиш защото никой няма да те избере. 1998 г. доколко си спомням цените си останаха и нямаше никакво намаление на цените при Софиянски. СДС просто заметоха всичко под килима и продължиха грабежа на запада и МВФ с минимални заплати и безработица от 90 % в провинцията.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па ти и дъщерите си даваше на мутрите да се забавляват с тях, та едно вето ли няма да свалиш...
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Содиянски...Софиянски...добре че ти мина мандата рано,рано...в наши дни щеше да ядеш бой за тези думи.Никой не иска да спира историята..Ама ти нямаш История...щом така казваш...И ти си като макетата безродник....Боже колко келяв народ ни е управлявал....Да мислиш за българите които живеят в РСМ...
6
7
 
2
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Ако се чудите защо допреди ПП нямаше истинска дясна партия в бълг. Полит живот? Отг е горе на снимката!
5
1
 
14
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Естествено че ще го свалиш. Едно време се прегърна с комунистите заедно с Богомил Бонев и Грашнов и затрихте Костов и СДС. Една от многото "звезди" на прехода която мина за антикомунист....
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че никой не те пита, Софиянски-Бжжков черепа.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един за друг са със Слави.Македония да не се излага и да спре с тази омраза.
2
4
 
15
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Поредния евроатлантически предател готов да загърби род, народ, родина, история, културна и нравствена идентичност.Господин никой - евроатлантика.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сваляне на ветото само след общ концерт на Слави Трифонов и Ламбе Алабаковски,в който пеят за общо минало.