Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За половин година двамата мошеници показаха какво могат -- отключени сме от сигурни доставки на газ от Русия, сега ще получаваме от посредници по-скъп газ от на майната си, трябва да бъдат съдени за нанасяне вреда на българския бюджет, чиито пари не са им бащиния, нали? Чужди пари може лесно да изразходват и не носят никаква отговорност, какъв рай за предатели! Философстването им се свежда до "ние сме скъпи на триците, а на брашното сме евтини."
135
3
 
13
 
! Отговори
Грешка на природата преди 1 година
Киро, Асен, Рашко, Корнелия
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорец- вън!!!!!
133
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' ИТН излиза от коалициятa '' ...................................... нещата са ясни и за децата ... всички искат цялата власт само за себе си, очаквайте поредните нови избори с поредния фрагментиран парламент.
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kuh debelak, само ни губиш времето с празни приказки и лъжи, всичко което е било записано подлежи на ревизия предвид на променяща се геополитическа и геоикономическа обстановка. В брюксел да са мислили какво правят, не сме длъжни безропотно да изпълняваме някакъв сценарий, в който играем роля на вечно губеща колония. Както Орбан им каза - "ами добре сложете на масата 17 милиарда евро и ще ви гласуваме ембаргото" и си защити интересите, същото ще направим и ние. Селски ***, вън от минфина.
131
2
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 година
На този половината му думи са чуждици и жаргон... Как го разбират пенсионерите например, не знам.
130
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херо Мустафа си заминава, ще и останат снимките с коремното и целият кабинет на ПП. Няма да липсва на никого.
129
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Никакво евро, както и да си въртиш езика не сме готови, а след години един господ знае.Иоще не мълчете,покрай шоуто на ИМТ не сме забравили- кой разкри боенни тайни на урката,а?
128
0
 
13
 
! Отговори
КВО ТОЛКОВА 30%? преди 1 година
ЕВРОЗОНА, ОБЕДНЯВАНЕ, НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ЗА ДА СЕ ИЗКАЖА. ДАЖЕ МИСЛЕХ, ЧЕ ЗА ТОВА СМЕ ОБЕДНЕЛИ ВЕЧЕ С 30% ЗАЩОТО СМЕ ВЛЕЗЛИ? ЗАЩО ТОГАВА НИ ОЩАВИХА? ТРЕНИРАТ НИ ЗА ДА СВИКНЕМ ЛИ?
127
5
 
14
 
! Отговори
България - бедна преди 1 година
Няма пари за пенсии и заплати....... Чака пари от еврофондовете..... Щели да плаща дълговете на Италия и Испания...... Алоооо, нещастници....... Колкото Русия ще плаща дълговете на Китай......
126
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дадоха БНТ, БНБ, не дадоха 3,9 милиарда на СЛАВИ. Не дадоха да се очалгари БНБ, БНТ. Фалиралото шоу на Слави да влезе на държавна издръжка в БНТ да сее простащина и чалга. Спряха митницата на ГЕРБ и ДПС. Пуснете една ревизия на телевизия Седем-осми и на фирмите на Чалгаря. Да го видим колко печели, кои са му спонсорите. Овергаз и Лукойл дават ли му руски пари? Да научи народа как върви бизнеса му с чалга и вулгарие.
125
13
 
8
 
! Отговори
Като не искат, преди 1 година
вържете го тогава за копейката. Наистина всичко мислещо е избягало от тази територия. Цял свят се ваксинира, но наште умници слушат путин и се дърпат. Повече от 20 години лева е с фиксиран курс към еврото, ама умниците още умуват. Трудно им е да вдянат, че единствената видима промяна ще е отпадането на едни такси за превалутиране, които сега банкерите сладко си гушкат.
124
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показателно е че трябва да ни убеждават колко убаво е еврото. (:
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма грешка си ти, Кокорчо! Но скоро ще я поправим.
122
6
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
И Бойко кадъна иска еврото, ама Севда ПР ми каза да скачам срещу ПП за същото защото иначе довечера няма да ме пуснат на авганците и ще стоя само да се облизвам отстрани. В харема си има ред и които иск да се облажи като Бойко кадъна трябва да си го заслужи.
121
1
 
11
 
! Отговори
ШОУТО СВЪРШИ. преди 1 година
ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ РЕШИ ТОЙ ИЛИ ДРУГ ЧРЕЗ НЕГО ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА, НАПРАВИ НЯКОЛКО СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА И ЕДНО РЕДОВНО, НО ДЪРЖАВАТА ФАЛИРА И НАРОДА ОБЕДНЯ? КОАЛИЦИЯТА СЕ РАЗПАДНА, ПАРТИИТЕ СЕ ИЗПОКАРАХА, НАРОДА СЕ РАЗДЕЛИ, НАМРАЗИ СЕБЕ СИ И БЛИЖНИТЕ СИ И СЕ ОШАШАВИ? НЕ ЗНАЕ КАК САМ СЕ ДОКАРА ДО ТОЗИ КРАХ И БЕЗИЗХОДИЦА.
120
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам само 500 символа и не мога да си развия мисълта в един коментар. Потърсете в Ютюб интервютата на Григор Сарийски - той обяснява много логично недостатъците от влизането в Еврозоната. Приемането на Еврото като валута НЕ Е КАКТО влизането в Еврозоната. А тази стъпка има ДВА ГОЛЕМИ НЕДОСТАТЪКА - 1. Ще станем с около 30% по-бедни като начало и 2. Косвено ще трябва да плащаме огромните държавни дългове на държави като Гърция, Италия, Ирландия и т.н.
119
3
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Аз станах куку от толкова блъскане в харем гроб, ама по пример на Бойко кадъна търпя мама за хубост. Яко се изперква в гроб, не е добре толкова да те чалстрят
118
0
 
15
 
! Отговори
Kpss преди 1 година
Няма,няма да бъде грешка,не се притеснявай,а си заминавай!!!!!!
117
5
 
1
 
! Отговори
Джингизъ Ханъ преди 1 година
До: номер 113 Прав си, Асане! Бъдещето е в монголските тугрици! АЗ КАЗАХЪ!