Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние евро не искаме!
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дрън, дрън, Василев не се офлянквай с еврото, казаха ти че не изпълняваш критериите, висок дефицит и висока инфлация, така че на този етап вместо да дрънкаш подобни глупости, кажи къде са 9 млрд и за какво са ти 10 млрд. нов кредит
74
15
 
4
 
! Отговори
Радост преди 1 година
В редиците на ГЕРБ днес цари радост и веселие. Държавата е пред колапс - целта им е изпълнена.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадлив Асан пак взе да ни обяснява за евраците и ползата от тях. Аде, бегайте всички към Америка и ги карайте да приемат еврото. Нали сте от тамошната порода, умни и красиви, що щете тука при изчезващите глупци и ***? Лъжци и крадци на едро.
72
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо хората на заплата ,ще обеднеят, като има Евро? Я обясни икономически ? Така аз мога да кажа ... хората ,ще забогатеят, когато има Евро :)
71
2
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
До 68 Интересно как националните предатели са готови да се откажат от всичко само за да изкарат пари. Ще се откажат и от родителите си само да им платят подобаващо в евро.
70
6
 
6
 
! Отговори
Топовни салюти преди 1 година
Бойко ще пуска днес фойерверки в Банкя - успя да вкара държавата в политическа криза. Днес ще празнува за големия успех.
69
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото е добре само за големия бизнес. За хората на заплата - ще обеднеят.
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един министър на финансите от ден до пладне не може да си натрапва мнението си за валута която народа масово не желае.Имаме си лев,не ни трябва никакво евро.Да миряса най-после,че ще вдигне кръвното.Нямаше референдум за влизане в ЕС така,че който се е ангажирал с договори и ги е подписал той да си отговаря.
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен, Киро и Нинова няма да си тръгнат без камъни. Запомнете го това! Те имат да разпределят много пари от газовите доставки и от оръжието за Украйна.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кокорчо ще му се карат ако не ни вкара в евро-пандиза.
65
3
 
17
 
! Отговори
Подлога преди 1 година
Ало първо оправи страната, после ми приемай Еврото. Щом не можете да довършите едно нещо защо изобщо започвате друго?
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 като ми покажеш, колко е била средната заплата през 2005 и минималната пенсия през 2005 ... тогава ще си говорим за пари и заводи.Айде покажи на всички, какъв беше стандарта на хората преди ЕС : ) Чакам да видим клоун празни приказки и аз мога да хвърлям. Давай в цифри
63
1
 
7
 
! Отговори
Голем Ташак преди 1 година
То сега като се развали кабинета, нема да има за кого да се гласува. Предполагам идните 2-3 години ще се гърчим в предсрочни избори и служебни кабинети.
62
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Том Кукуруз 64, Вие какви мислите, че са тези хубавци?!
61
0
 
4
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 1 година
мазния шупар да гълта на престъпника-култорист!!!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голяма грешка от теб и партньорката ти НЯМА
59
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво като има референдум? Ти си мислиш, че като сте се събрали тука или пред блока 10 папагали и плюете ЕС .... че ще спечелите референдума : ) Нали се шегуваш ? Да не мислиш, че младите са толкова глупави да хвърлят държавата в руска орбита или изолация .... трябва да си мн бос на втория етаж
58
4
 
2
 
! Отговори
Смехории Разни преди 1 година
Бойко се завръща на куц катър.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е с тоя бюджет точно че те пущат у еврозоната, 4,2% дефицит, 12 % инфлация...... с такъв бюджет че гледаш еврозоната през криФ макаронн