Василев: 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство

Комисията на МРРБ и МФ е прегледала 34 рамкови договора
Обновена: 15 юни 2022 18:59 | 15 юни 2022 17:00, Нели Христова
124
Василев: 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев обясни какво е открила междуведомствената комисия за парите за пътищата.

"Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство", обяви Василев на извънреден брифинг.

Комисията на МРРБ и МФ е прегледала 34 рамкови договора, подписвани между 2018-2020. Предмет на договорите бил текущ ремонт и поддръжка.

„Това значи отстраняване на повреди, зимно прочистване, разчистване след катастрофи. Текущ ремонт и поддръжка не изисква одобрени инвестиционни проекти, не изисква надзор, не минава през комисия. Текущ ремонт и поддръжка не се приема за строителство. А за текущ ремонт не се дава и гаранция. Около 1000 на брой са направените възлагания по тези процедури, на стойност над 3,419 милиарда”, обясни Василев.  

„От 3,419 милиарда – 1 милиард са за текущ ремонт и поддръжка, над 2,462 милиарда са прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи, без комисия, която да приеме качеството. Това строителство е без гаранция”, заяви Василев.

„Ако АПИ се беше придържала към текущ ремонт, нямаше да сме във финансовия казус, в който сме в момента. Нарушението на ЗОП се дължи изцяло на прикрито строителство. Става въпрос за почти 2,5 милиарда. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки”, каза Василев.

„79% от допълнителните извънредни задания са инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция, които изискват оценка за съответствие, инвестиционни проекти, разрешение за строежи, надзор, гаранция. Реално 80% от направените възлагания ги нямат, а би следвало да ги имат. Тези отсечки са незаконни строежи, по смисъла на ЗУТ. Те представляват неправомерна държавна помощ, тъй като са възложени на неконкурентен принцип”, каза Василев.

Някои практики са били меко казано „скандални”, продължи финансовият министър. Той даде и пример с отсечка от път край Смолян. Става въпрос за превантивен ремонт на път 31861, на стойност над 45 милиона лева.

„Строителството е възложено на 28 август 2020 г., а проектирането на 5 ноември 2020 г. Явно някой е ползвал машина на времето, след като е възложено проектирането около 2 месеца и половина по-късно и с машина на времето сме се върнали 3 месеца, за да възложим проекта с точност до стотинка”, заяви Василев.

Подобни случаи били десетки. Василев даде още 2 примера. Проектирането на път 3667 било възложено на 29 април и пак на 29 април са възложени строително–монтажните работи.

За ремонта на виадукта на „Хемус” - проектирането е възложено на 30 юни, около месец преди това – на 29 май е възложено строителството, обясни Василев.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие какво построихте? След вас руини. Жалки ***
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прикрито строителство" какво ли пък трябва да значи? Мост на Дунава, тунел под Балкана?
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков,Василев и Лорер са най-големите мошеници в тая държава.Гледат каквото могат да окрадат и ще офейкат кой от къде е.Така или иначе са пътници вече заедно с цялата измислена коалиция.
98
2
 
2
 
! Отговори
:):) преди 1 година
В България явно Строителството идва преди проектирането на пътя. Първо строим, после правим и прокета като построим, който проект е точен - точно както е построено:)КРАЖБАААА
97
4
 
3
 
! Отговори
Панчо от Попугай преди 1 година
Хвърлят трохи и лъжат та мажат, а държавата Продължава Пропадането.Всеки ден се покачва инфлацията ,а този щморц продължава да говори че всичко върви по план ,а държавата Продължава Пропадането.
96
0
 
5
 
! Отговори
похуйтливец преди 1 година
Бау...как страстно е оформила менуетният център леля Асена само....
95
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Затвор за всички , които живеят в замъци , имат болнизи, училища , хотели , скъпи коли , яхти , самолети и пр ! Корупцията "пищи" , нищо друго не е нужно за "разкриването " й
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителите и превозвачите са мафия отгледана от Тиквата, която ограбва парите на обикновения данъкоплатец и ги изнася в чували през Капъкуле под чадъра на фирмата му която уж проверява влизащите камиони с храни. Сега пак искат да ограбят народа
93
4
 
7
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
Особено младежите Бойко Рашков и дядо Еконтий. Хахахахаха
92
5
 
7
 
! Отговори
oo преди 1 година
ами съберете ги тези пари щом са дадени ей така а, и онези 1.5 милярда от капитан андреево дето държавата губела на година и няма нужда да теглите заеми. или само си дрънкате лаф да става
91
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младежите от ПП са най големите измамници и лъжци които са управлявали България, а колко пари липсват тепърва ще се установява.
90
4
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не е лесно да си срещу корупцията , много хора са в кюпа !
89
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокоре, кажи за 9те милиарда лева, това са хиляди кюлчета злато и цели палета с пари от най големите купюри, измамници и мошеници сте, ама народа не искаше да чуе че сте такива.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От времето на Костов, та до днес - ни управляват алчни и безмозъчни грабители и национални предатели. Ограбиха народното богатство и труда на няколко поколения. Остави мнозинството българи да вегетират с ниски доходи, лоши условия на труд. Унищожиха здравеопазването и превърнаха живота ни в стока. Съсипаха образованието, опростачиха поколения, убиха и прогониха българите. Европейски цени и африкански доходи, масово. Сега ще ликвидират и националната ни независимост. Ей така ни грабят, от години!
87
7
 
15
 
! Отговори
ПП = П ОРНО ПАРТИЯ преди 1 година
ОРГИЯ СЛЕД ОРГИЯ...... НИЕ НЯМА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ ОРГИИТЕ С ПАРИ ОТ ВЪНШНИ ЗАЕМИ НА НАШ ГРЪБ...!!
86
9
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Който е против ПП е за корупцията ! Почти всички в НС са корумпирани и затова са милионери и искат това да продължава вечно , а народа да е с най-ниски пенсии и заплати !
85
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеца ще продължава да лъже, мошенника ще продължава да фалира - господа не ви знам от Харвард мъжки секретарки ли сте или някакви агенти, ама това не ви е ипотека да ми теглите милиарди и после да подклаждате инфлация като ги раздавате на пенсионерите като сте абдикирали от всичко останало.
84
2
 
4
 
! Отговори
ди 88 кокорин преди 1 година
във фабриката много ли сте с взето основно? интересно, не съм предполагал.
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Царят е гол! Лъснаха ви срамотиите, само дразните с това квичене и на другите избори Костя ще ви изпревари, ако продължавате! Ако въобще ще се явите?
82
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце поне строеше нещо, колко да нее без хич. А вие една тухла не положихте. Ай марш у лево и при Лайен да и ближете таковата гнусна