Василев: 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство

Комисията на МРРБ и МФ е прегледала 34 рамкови договора
Обновена: 15 юни 2022 18:59 | 15 юни 2022 17:00, Нели Христова
124
Василев: 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев обясни какво е открила междуведомствената комисия за парите за пътищата.

"Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство", обяви Василев на извънреден брифинг.

Комисията на МРРБ и МФ е прегледала 34 рамкови договора, подписвани между 2018-2020. Предмет на договорите бил текущ ремонт и поддръжка.

„Това значи отстраняване на повреди, зимно прочистване, разчистване след катастрофи. Текущ ремонт и поддръжка не изисква одобрени инвестиционни проекти, не изисква надзор, не минава през комисия. Текущ ремонт и поддръжка не се приема за строителство. А за текущ ремонт не се дава и гаранция. Около 1000 на брой са направените възлагания по тези процедури, на стойност над 3,419 милиарда”, обясни Василев.  

„От 3,419 милиарда – 1 милиард са за текущ ремонт и поддръжка, над 2,462 милиарда са прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи, без комисия, която да приеме качеството. Това строителство е без гаранция”, заяви Василев.

„Ако АПИ се беше придържала към текущ ремонт, нямаше да сме във финансовия казус, в който сме в момента. Нарушението на ЗОП се дължи изцяло на прикрито строителство. Става въпрос за почти 2,5 милиарда. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки”, каза Василев.

„79% от допълнителните извънредни задания са инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция, които изискват оценка за съответствие, инвестиционни проекти, разрешение за строежи, надзор, гаранция. Реално 80% от направените възлагания ги нямат, а би следвало да ги имат. Тези отсечки са незаконни строежи, по смисъла на ЗУТ. Те представляват неправомерна държавна помощ, тъй като са възложени на неконкурентен принцип”, каза Василев.

Някои практики са били меко казано „скандални”, продължи финансовият министър. Той даде и пример с отсечка от път край Смолян. Става въпрос за превантивен ремонт на път 31861, на стойност над 45 милиона лева.

„Строителството е възложено на 28 август 2020 г., а проектирането на 5 ноември 2020 г. Явно някой е ползвал машина на времето, след като е възложено проектирането около 2 месеца и половина по-късно и с машина на времето сме се върнали 3 месеца, за да възложим проекта с точност до стотинка”, заяви Василев.

Подобни случаи били десетки. Василев даде още 2 примера. Проектирането на път 3667 било възложено на 29 април и пак на 29 април са възложени строително–монтажните работи.

За ремонта на виадукта на „Хемус” - проектирането е възложено на 30 юни, около месец преди това – на 29 май е възложено строителството, обясни Василев.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
8
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
...че при ГЕРБ се строеше с пълна сила, а по думите на Кирчо и Кокорчо, даже имало и за "крадене"? А сега, понеже те не "крадяли", строителството и ремонтите умряха от март миналата година! Само не казвайте ,че ГЕРБ били "окрали", защото Асенчо се хвали че държавата "цъфтяла"! Цялата работа ми мирише, че Харвардските измамници по-скоро се набират и те да измъкнат някоя комисионна от строителните фирми, и затова е този рекет!
80
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига плюхте бе, само с плюене не става! Как да съм сигурен че и в други ви министерства не е така? Как за 6 месеца не го забелязахте? Ако Слави не беше излязъл от коалицията, щяхте ли да забележите?
79
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пак не се разбра! ГЕРБ били "крали" 8 милиарда на година??? Тези не "крадяли"? Ами къде са парите тогава? Доколкото чета, Асенчо се лови за процедури, и че нямало гаранции? Ами за спешни ремонти е възможно да няма поръчка и гаранция! В Златоград като останаха без достъп, да не би да чакат обществена поръчка и конкурс? Дори и всичко което казва Асенчо да е вярно, въпросът е от на-проСтите...вие какво направихте една година след ГЕРБ! Този изобщо разходил ли се е из страната да види пътищата!
78
0
 
1
 
! Отговори
Мазен прекупвач преди 1 година
Вдигайте, вдигайте, и аз ще пренапиша етикетчетата тогава.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
венеция ангова и ивайло мирчев с по два пръста чело, защо в продажните и жълтопаветните са само ***, може би защото като киро простия се погледне във вълшебното огледало то да не може да му каже, че има по *** от него
76
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой какво е крал, но досега се строяха магистрали на 5-10 милиона лева на километър в България, а в Гърция на 20 милиона евро. В България метрото беше 3 пъти по евнтино на км от това в Букурещ.
75
4
 
8
 
! Отговори
сакове преди 1 година
Държавна поръчка, теглиш от банката в кеш, като Антонио Монтана, товариш в саковете, единия сак за тебе, другия за партийния ти надзорник от ГЕРБ.
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре си заминава властелина на решетките, а след това и казанова и кокореско
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74. Фирмите на Бойко имат капацитет само да товарят кинтите в чували.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плешивия го загази, ама ЯКО
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то никога нищо няма да се строи значи в близките 10 години, щото няма да искате да давате пари на фирмите на лошите. Кой ще ви строи трите тунела по Стара планина и четирите моста над Дунав. Като в България има десетина фирми които имат капацитет да строят големи инфраструктурни проекти. Това е истината.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 Абе какви 4 млрд не се прави на луд. Ти изкара че още малко ИТН ще искат целя бюджет за тях само.
69
1
 
3
 
! Отговори
Спасявайте се преди 1 година
В България се изтезават и Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той парапета каза , че и записа е компромат... Колко трябва да си зле да ровиш по гащите на любовницата си по стълбищата, която си я назначил на държавна работа със заплата от 14 хиляди лева.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67. Ами те ИТН затова излязоха, щото не им отпуснаха 4 милиарда, които да раздадат на фирмите на Бойко и Доган. А това за Македония е за улави.
66
0
 
5
 
! Отговори
Рев преди 1 година
Щом се чува герберастки рев - добро се прави.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това този същия Асен Василев ли е който лъжеше преди изборите че няма да взимаме заеми? Сега пак лъже за да отклонява вниманието. ИТН излязоха от правителството и изведнъж станаха лоши, а като бяха в управлението нито дума. Явно става дума за отмъщение.
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 метра тръба за 3 милиона, а учиндолския плешак крещи МАКЕДОНИЯЯЯ и смуче на Доган.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** кой ги е дал, вие ли? Защото при вас парите уж се разплащат наляво надясно, а строителство няма.
62
8
 
6
 
! Отговори
9 млрд преди 1 година
Тиквата загроби България