Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?

Ново правителство в този парламент едва ли ще има
439
Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред “Труд” народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори - 25 септември.

Още по темата

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда. От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда - 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично пред “Труд”, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега последно парадиране на нестандартенсекс с детски рисунки и шарени знаменца ще има ли?
269
13
 
14
 
! Отговори
ТВ преди 2 години
Мафията не може да прости на Петков отказа от руски газ и спирането на потока от наркотици през Капитан Андреево.
268
9
 
14
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Миро - значи, бъдещето ти е в мизерията и утайката. Язден от мазни комунисти. Аз съм живял при комунизЪма, служил съм в последните му години - и знаеш ли, тея мазни про/стотии на друг ги продавай. Бъдещето на България е в ЕС и НАТО и далеч от Русия. Само така ще излезем от дупката. Не случайно 1936 година българския златен лев е бил еталон в Европа - когато сме били далеч от Русия. Русия в България е равнозначно на мизерия, гнет и корупция. Прочети Възрожденците ни - Левски, Ботев...
267
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата българина пак ще кряка, като му дойдат новите сметки, но ще е късно. Баце ще си кара самодовлно жипката, Костя ще си седи на топло в новата къщичка, чалгаря ще си кара едно ферари с цвят червен, а Орела ще пуши пура пред камината.
266
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички АМтролове Уан Уей Етикет и да не се връщат тук.
265
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и да паднат ПП, Радката ще трябва на назначи "временни", които са най-опасни барабар с него.
264
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не на мафиите - Никой не иска да знае за кого ще гласуваш! Платен агитатор на новите "светци"! Пази Боже!
263
11
 
6
 
! Отговори
Фактите говорят преди 2 години
Разбира се че тук играят парите от американското посолство. Руснаците са стиснати и пари не дават .Но такива опорки само някой *** от Козяк може да спуска.
262
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Миро Бъдещето ни е извън НАТО и в приятелство с Русия само така ще оцелеем. ----- чемодан, вакзал, масква
261
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ГЕРБ ви гони? Време е Възраждане да управляват!!!
260
8
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Дано на предсрочните избори изхвърлим ИТН от Парламента.Празноглавия Чалгарин се подиграва с Държавата.
259
3
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Никога повече БСП на власт.
258
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че свалиха Гешев. И спряха кранчетата на кражбите. Е, за едни изчезнали 9 милиарда няма да се ***.
257
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не на мафиите Нито ПП нито ГЕРБ.Гласувам за Възраждане! .... че то по-добре да останат ПП бе :)
256
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МММ - не е единствена т.н. "вина" на Петков липсата на дар слово, даже е твърде маловажна! От самото начало на новата ера избори, "изчегъртването" беше особено глупава стратегия. всички последвали изборни резултати показаха това, защото ГЕРБ и ДПС показаха устойчива маса избиратели. Незачитането на изборните резултати при съставяне на кабинет е най-грубата грешка. Типично тоталитарно поведение, с развитие при 2 и 3 избори. Има още и още. Слаба политическа култура на 4-та коалиция!
255
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Тук играят много пари - милиардите откраднати от ГЕРБ ......... тц, играят парите на Черепа, руското посослтво, откраднатото от служебните правителства на големоухия нищоправец и сегашната управляваща cгaн
254
16
 
5
 
! Отговори
Не на мафиите преди 2 години
Нито ПП нито ГЕРБ.Гласувам за Възраждане!Имаме нужда от радикална промяна.
253
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се качват на влака за Етрополе и да заминават!
252
14
 
6
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Бъдещето ни е извън НАТО и в приятелство с Русия само така ще оцелеем.Ще гласувам за Възраждане ш Костадинов!
251
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на този мандат един човек загина в битка за олио, докато жената на Лореал се хвалеше в мрежите с шампанско от 200 долара и бонбони от 100.