Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?

Ново правителство в този парламент едва ли ще има
439
Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред “Труд” народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори - 25 септември.

Още по темата

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда. От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда - 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично пред “Труд”, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите са на прага, а Стефан Янев още не е направил партия. Да я прави по-бързо, за да има за кого да се гласува
289
13
 
5
 
! Отговори
До 313 преди 1 година
Е край с прораша правителста и робско немислене!!! България е ЕВРОПА!
288
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само болен мозък може да жадува за гей паради в ЕС и за пушечно месо на САЩ в НАТО.
287
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАКТИ "Повече от 30 години ни управляват прозападни правителства" Поредният, който пише с гръмки думи "факти", след което изръсва куп лъжи. Почти всички правителства от 89та насам са обслужвали ИЗКЛЮЧИТЕЛНО руските интереси: Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Орешарски, Янев. Борисов играеше и с двете страни за собствена изгода.
286
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога повече със САЩ. Набийте си го в главите платени с центове продажници.
285
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е време да изпаднат от парламента. Тия ако дойдат Кирчо ще ви се стори като най добрия премиер. *** нали по села и паланки сте изостанали и нищо не ви е ясно, това което смятата зе национален интерес ще ни нареди до държави като Беларус Макетата и Сърбия -където бай Вуч се жали вчера че са го закинали.
284
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 299 бъдещето на България е в ЕС и НАТО, обратното само болен мозък може да го твърди.
283
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега да видим в следващия парламент КОЛКО депутати ще има Слави Трифонов и компания? Хващам се набас, че ще са по-малко от сегашните, но той понеже много е честен и много разбира - естествено че го знае. След 2 години никой няма и да си спомня за него.
282
6
 
5
 
! Отговори
потребител преди 1 година
До Анонимен 278 - ама при ГЕРБ сипвах гориво под 2 лева, хляб по 1 лев... да продължавам ли? калинки, малинки, всички са еднакви, Лена, Гюров, АсАн... защо не взеха Комитова в това правителство, като единствено тя размахваше документи и ги беше подпукала... явно защото тия сега просто са алчно продължение на Т-иквун, той поне се уяде, тия сега са гладни... мен ме интересува като вляза за хляб и сирене да не оставам с молци в портфейла...
281
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извън НАТО и *** и рашняци ще ни завземат за минути. За бъдеще с фес или путинско робство ли мечтаете копейки?
280
10
 
12
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
НИКОГА ПОВЕЧЕ С раша!!! Набийте си го в главите!!
279
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея направо провалиха прайда с тая новина....
278
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички дрОгари, провеждащи сега агитация за дрогаря Копейкин, на практика агитират за избор на ГЕРБ, което е най-сигурното за България решение! Стига проби с разни аматьори и скрити лимонки в парламента! Гласуваме за ГЕРБ!!!
277
12
 
7
 
! Отговори
ФАКТИ преди 1 година
Повече от 30 години ни управляват прозападни правителства .Получихме престъпност , корупция, наркомания, проституция, гей паради, населението е по малко от 7 милиона от които етнически българи по малко от 5 милиона.Нямаме собствена икономика и производство. Младите Хора бягат от България защото не виждат бъдеще тук.
276
7
 
7
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Анонимен 299 - не можеш да ме гониш от Родината ми мазен аутсайдер. Имам дълг към поколението след себе си, и този дълг е да не допусна жал/кари като теб да докарат тук миризливия казашки ботуш отново. Като не ти изнася хуквай към Сибир. Копейкин никога няма да управлява тая държава, така че - прави като вятъра.
275
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП се провалиха и новият американски посланик ще инсталира Янев
274
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТВ "Мафията не може да прости на Петков отказа от руски газ и спирането на потока от наркотици през Капитан Андреево." Забележи как всяко нещо, което третира проблемите, разкрити от Петков, се замита МОМЕНТАЛНО под килима и се отвлича вниманието с руския сценарий, в който Петков е "предател". Типична тактика на службите да фабрикуват компромати, когато някой им изкара кирливите ризи на показ.
273
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да падат тия крадци,а Простото и Кокорчо в раирани костюми към затвора
272
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето на България е извън ЕС и НАТО. А на такива като теб като не ти харесва тук прав път в гейропа
271
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фактите говорят Фактите говорят, след което излива един тон твърдения, които не са потвърдени от никакви "факти". Ей така се лъже народа. Прескачайки фактите и внушавайки му, че твърденията ти са "факти".