Вървим към избори, а да се върне ли хартиената бюлетина?

Според Цицелков от ЦИК, те са познати и достъпни
16 юни 2022 10:32, Петя Славова
48

Сред въпросите, които отново идват на дневен ред е връщането на хартиените бюлетини при изборите.

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс, с които искат връщането им. Бившите управляващи предлагат всеки избирател да може да решава как да упражни правото си на вот - машинно или чрез хартиена бюлетина.

Още по темата

"Плюсовете на хартиените бюлетини са очевидни. Те са познати, достъпни и най-широко използваният метод за гласуване в този свят. Вероятно има и друг лесен начин за печатане са. Има държави, в които хората гласуват с отворени бюлетини, на листа човек може да напише кандидат, който дори не се е кандидатирал. По този начин се показва доверието към обществените личности", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "България сутрин".

Според него проблемите с хартиената бюлетина не съществуват.

"Проблемът е как ги използваме, същото е с машините. Всяка една технология сама по себе си е технология на гласуване, няма за цел да направи изборите по-честни или по-достъпни. При гласуването с хартиени бюлетини имаме най-високия брой сгрешени протоколи в света. Затова у нас се въведоха машини, за да падне този огромен брой недействителни бюлетини", допълни Цицелков в ефира на Bulgaria ON AIR.

А опитът им е показал, че са успели да се преборят с недействителни гласове.

"Произведохме избори, които бяха честни и това говори, че никой не е поставил под въпрос изборните резултати. Миналата година имахме това, което сега искат да се върне - методиката, която използвахме на изборите на 4 април. Тогава имаше изключително много сгрешени протоколи при механичното смесване на данни от машинния и хартиения вот. Имаше страшно много проблеми", подчерта председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Стоил Цицелков е категоричен, че самите машини са напълно защитени.

"Сертификацията е на високо ниво. Същите машини се използват и в други държави, те не са уникално произведение за България. Проблемът е какво става с резултатите след това. Ние не знаем дали там, където се обработват резултатите, има сертификат за качество. Лицензирани ли са, какви криптографски защити се използват, това не е достъпно за широката публика и не е направено възможно да се наблюдава в реално време", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
НЕ НЕ НЕ НЕ !!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ми няма проблем ние от терминал 1 пак сме на линия и представяте ли си за кого ще гласуваме;)
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са майстори във фалшифицирането на избори с хартиени бюлетини. Явно ГЕРБ искат пак да се върнат на власт фалшифицирайки изборите. Машинното гласуване беше голям удар по фалшифицирането на изборите.
34
4
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
НАЙ ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ МАШИНИТЕ -ФАКТ Е ЧЕ РАДЕФ Е ПРЕЗИДЕНТ!!!ААА?
33
3
 
4
 
! Отговори
Маадуро преди 1 година
Само машинно гласуване.... С него станах президент. Колегата Ким Севернокорейски и той харесва машинките. Само разни фалшиви демокрации като САЩ... Германия... Франция... Англия... не ги признават.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом могат да са оправят с банкомата и да си получат пенЦията или заплатката, значи уважаемите електорални единици ще се оправят и с машините за електронно гласуване ! Само че ,едни покупко-продажби на стойност от по 50лв няма да се осъществят ...
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вървим към избори, а да се върне ли хартиената бюлетина?" -Кой казва ?! Пак хранениците -калинки ли , дето още не са пипнати и сега бълват огън и жупел ?! Важното е ,според герберастките мечти ,кучетата да са разлаяни , да се вдигне пушилка и нещата така да се променят , че да си останат същите ! Щото при променени неща банкянските симпатизанти почват да огладняват ...
30
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Какъв избор може да направи беден неграмотен и умствено изостанал избирател който е зависим от чорбаджията си и е ЛЕСЕН за сплашване или подкуп ? ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ И ПРАВИЛЕН ИЗБОР....... Точно за това сега Парламента ни и Министерствата са пълни със алчни за пари ннекадърници.
29
1
 
5
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Машинното гласуване лиши от полагащите им се 50 лв. много от бедния ИликтУрат.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЕлате в Кърджалийска община и ще разберете, защо трябва да се гласува машинно! Кажете, хора, които не разбират бълг.език, не говорят бълг. език и не могат да четат и пишат на бълг език как гласуват!?
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам хартена бюлетина защо само на нея може да напишеш такива 'послания' като "kр за Левски"
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение как се гласува. Направо ЦИК да обявава резултатите и стига с тази мъка.
25
0
 
1
 
! Отговори
Нео преди 1 година
До 123 - - -добре де, а родителите ни? Моите старци не искат и да чуят за машина, без дори да знаят, че не е по - сложно от телефоните им!
24
0
 
1
 
! Отговори
Тити преди 1 година
До Румен... да, така е!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен Така е за съжаление :/
22
0
 
2
 
! Отговори
Тити преди 1 година
До РуменКорупция има навсякъде. Размерите са от значение :)
21
5
 
0
 
! Отговори
Машинко преди 1 година
Ако се машините можеха да се манипулират, при случай че по комисиите имаше най-много хора на Герб, познайте кой убедително щеше да е спечелил изборите... Но на никой не му се мисли... Просто машинките разбиха практиката в тъмната стая да се влиза с предварително попълнена бюлетина и платен глас..
20
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До Тити. Освен хартиено може да има и електронно и по пощата. Но избори не са необходими . Корупцията да се намали , че хората отвикнаха от градивен труд , а търсят само схеми, далавери, кражби. Отвикнаха да се печелят честно и отговорно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Избори идват преди 1 година
Ако някой иска наистина честни избори ДА ГИ НАПРАВИ ЯВНИ и всеки по всяко време да може да вижда за коя партия е отишъл гласът му..... ТАЙНИЯ ВОТ ВИНАГИ ВОДИ КЪМ КОРУПЦИЯ И МЕЖДУПАРТИЙНИ ДОГОВОРКИ.... без значение как се гласува, на хартия... машинно или на бял боб.
18
3
 
5
 
! Отговори
Тити преди 1 година
Естествено, че трябва да се върнат хартиените. Който иска да си гласува на машина. Друг е риторичния въпрос - дали се манипулира вота в тях. Манипулира се. И децата го знаят! Правото на гласуване е свещено и е залегнало в конституцията. Машините са за диктатори като Мадуро..............