Радев: България може да е водеща страна в научните разработки

Страната имала най-важният капитал - млади учени
45
Радев: България може да е водеща страна в научните разработки
Снимка: Прессекретариат на президента

България има най-важния капитал, за да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес сред водещите държави: млади и талантливи хора със стремеж да се развиват и да допринасят за развитието на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните изследвания. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Националния център по мехатроника и чисти технологии - кампус "Студентски град",съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В кампуса, изграден в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с изключително модерно за страната оборудване. Президентът разгледа част от тях в рамките на посещението си и проведе разговор с ректорското ръководство на университета.
 
В приветствието си на церемония с участието на ръководителите на лабораториите, изградени в кампуса, държавният глава изтъкна, че реализацията на проекта има огромно значение не само за българското образование и наука, но и за бъдещето на България в свят, в който все повече ще се изостря икономическото и технологично противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на държави, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на държави, които консумират наготово тези технологии и изпълняват дневния ред, зададен от други, ще печелят тези нации, които не само издигат науката и образованието като стратегически и национален приоритет, но и които усъвършенстват своята научна и образователна инфраструктура.
 
„Никога няма да можем да достигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване областта на в образованието и научната инфраструктура. Този център е важна стъпка именно в тази посока“, посочи още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, характер, всеотдайност, за да бъде създаден Националния център, да се даде посока и да се създаде климат всички партньори в проекта да обединят сили и енергия, така че България да се позиционира като водеща страна в сферата на научните разработки.
 
Проектът за Национален център включва изграждането на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в БАН. Той ще обединява водещи учени от участващите научни организации и университети в проекта в който партньори са 17 научни организации, включително Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив и други водещи институти на БАН, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като партньори са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса.  Целта е да създаде водеща в областта на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: наукаучениРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Добре, Начи като пръйднеш и умириса орталъка .. незнам Ко си ял...ама недей тъй уе... То човещинка ама...ти са наайка ...пфуууу
34
1
 
1
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
до хм.33 Непознати анонимен господине - погледнете Русия на картата,запознайте се с нейните полезни изкопаеми,гас,петрол,злато,диаманти,Природа и др.и кажете кой без кого неможе: Русия без Запада или Запада без Русия? Ако искате,могат и да си премерят силите....А проблемите с Украйна!?... не е лесно да се воюва с братя...не е лесно да се убиват....
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТук става въпрос за нова апаратура, а не за съществуваща и остаряла така.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТи бъди раат. Тези пари не са Бойкови, а европейски, и през джипка не се раздават.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Радев говори като комсомолски секретар от 80те. След такъв упадък на науката и образованието през последните 30 години, няма шанс да сме иновативни. Няма такъв талант дето да се е родил научен. Аз знам каква апаратура има в ТУ и в СУ и в БАН, но знам и доста средна ръка лаборатории в западната част на Европа. Е няма много общо! Така, че не е зле Президента да свали розовите очила. А и темата на обществото в момента е как да си оправим политическите бакий към които президента има отношение.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ano.Точно тези учени не са астрономи. Те се занимават с напълно земни неща.
29
1
 
3
 
! Отговори
хм.. преди 1 година
Колев, когато такива като теб, казват да бягаме от чужди сили и "доброжелатели" и имат предвид Запада, но Русия я имат за нещо повече от Родината, няма как да има обединение! Ние родолюбците не се делим, отделяте се вие, които не приемате Русия за чужда и недоброжелателна сила и това е така още от Освобождението на България. Сега да ти кажа още нещо - какъвто и да е изхода за Украйна, Русия никога вече няма да бъде приета така както беше до 24.02.2022 ! Вече има ясен избор или Европа или Азия.
28
2
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Драги господа,(опоненти или приятели) целта оправдава средствата!....Нека да спреме да се делиме на русофили,русофоби,атлантици и незнам си още какви. БГ е нашата Родина! Да се обединиме и да я извлечеме от блатото на бедноста и зависимоста от чужди сили и"доброжелатели"....
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости.Толкова сме назад и встрани от света, че ви е бедна фантазията.
26
0
 
6
 
! Отговори
Прогледнете преди 1 година
В България никога не е имало демокрация от Заападен тип, а псевдо демокрация от Руски тип. Дълбоката държава в лицето на Д(п)С е много по-силна от легитимно избраните от народа правителства, а олигарсите смучат и трупат богатства за сметка на държавата и народа, като същевременно не позволяват на обикновения частен бизнес да процъфтява и да има по-силно влияние от тяхното. Така се насади усещане у хората за 30г , че истинската демокрация е нещо вредно и лошо !
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
юмрук като вдигнеш ли?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колев,нашият проблем не е демокрацията!НАШАТА ДЕМОКРАЦИЯ ИЗГРАДЕНА ОТ РЕПРЕСИВНИЯ ОРГАН НА БКП-ДС!НАШАТА ИКОНОМИКА ОГРАБЕНА ОТ СИНОВЕТЕ НА БКП!НАШИТЕ ОЛИГАРСИ СА от БКП!Нашите натовски генерали са от школата на КГБ!НАШАТА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ИЗКУПИХА ВНУЦИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО УБИВАХА КУЛАЦИТЕ,ЗОКОТО НЕ ИСКАТ ДА ВЛИЗАТ В ТКЗС!КОМУНИСТИТЕ НА КИТАЙ ОБИЧАТ КИТАЙ нашите ОБИЧАТ РУСИЯ
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С пропаднало правителство и държава ще развиваме високите технологии. Мирно! Ходом марш!
22
1
 
5
 
! Отговори
Военен ръси мозък преди 1 година
Другарю Фуражка, Китай дръпна, само защото привлече инвестиции от Запада - в момента цялото производство на Запада е там, това им развърза ръцете за промишлен шпионаж, но в крайна сметка като им позволяват. защо да не го правят. Но да сравняваш България с Китай е, да сравняваш кон с бълха. Ако не сме в ЕС и НАТО с България е свършено...ще сме на нивото на някоя държава от Африка...
21
2
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Преди няколко год.бях в близост до президент Хси Джин Пин на едно негово обръщение към Света!? Вижте ни,каза той,вижте Китай - за по малко от 30год. премахнахме почти бедноста и станахме една от водещите военно и стопанско-икономическа страна!....А ние какво направихме за тия 30год. Вкараха ни в капана на лъже демокрация,набутаха ни без да ни питат в ЕС и Нато и ни ограбиха и заробиха.....
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БЕЛАСИЦА Е РЕЗЕРВАТА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ!НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА САМО ПРИКАЗВАЩИ празни приказки!
19
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
С КОМУНИСТИ, МУТРИ И РУСОФИЛИ НАЧЕЛО НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
18
2
 
6
 
! Отговори
Тъжно, но вярно преди 1 година
България може да е водеща само по брой русофили на глава от населението в Европа, а това автоматично я поставя в дъното на всевъзможни положителни класации. Точка ! Дори пречим на Македония в нейното развитие, но и без нас тя, заедно с Албания вече ни задминават по много показатели...истината е грозна и много тъжна, за съжаление изход няма а се копае дъното, точно заради многото изостанали в мисленето си хора на тази територия.
17
1
 
8
 
! Отговори
Фалшив герой преди 1 година
Репортажите с Радев напомнят на тези с Тодор Живков....само надути пожелания без капка покритие...Завод за полупроводници, догодина цели !
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление България има и президент който хвърли страната в дълбока криза. Който дава пример как се нарушава конституцията.