Радев: България може да е водеща страна в научните разработки

Страната имала най-важният капитал - млади учени
45
Радев: България може да е водеща страна в научните разработки
Снимка: Прессекретариат на президента

България има най-важния капитал, за да се върне на световната карта на научно-техническия прогрес сред водещите държави: млади и талантливи хора със стремеж да се развиват и да допринасят за развитието на страната, както и учени със солидни разработки и резултати в научните изследвания. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Националния център по мехатроника и чисти технологии - кампус "Студентски град",съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В кампуса, изграден в Технически университет-София, има комплекс от 16 лаборатории с изключително модерно за страната оборудване. Президентът разгледа част от тях в рамките на посещението си и проведе разговор с ректорското ръководство на университета.
 
В приветствието си на церемония с участието на ръководителите на лабораториите, изградени в кампуса, държавният глава изтъкна, че реализацията на проекта има огромно значение не само за българското образование и наука, но и за бъдещето на България в свят, в който все повече ще се изостря икономическото и технологично противоборство. По думите му в бъдеще, в което светът ще се разделя на държави, които развиват високи технологии и задават дневния ред, и на държави, които консумират наготово тези технологии и изпълняват дневния ред, зададен от други, ще печелят тези нации, които не само издигат науката и образованието като стратегически и национален приоритет, но и които усъвършенстват своята научна и образователна инфраструктура.
 
„Никога няма да можем да достигнем социално и икономическо сближаване с развитите държави от ЕС, докато не постигнем сближаване областта на в образованието и научната инфраструктура. Този център е важна стъпка именно в тази посока“, посочи още президентът. Румен Радев благодари на всички вложили визия, воля, характер, всеотдайност, за да бъде създаден Националния център, да се даде посока и да се създаде климат всички партньори в проекта да обединят сили и енергия, така че България да се позиционира като водеща страна в сферата на научните разработки.
 
Проектът за Национален център включва изграждането на 3 кампуса – по един в ТУ-София, в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в БАН. Той ще обединява водещи учени от участващите научни организации и университети в проекта в който партньори са 17 научни организации, включително Централната лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив и други водещи институти на БАН, Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Технически университет – Габрово и Химико-технологичния и металургичен университет. Като партньори са привлечени и университети в Израел, Холандия и Швейцария, както и представители на бизнеса.  Целта е да създаде водеща в областта на мехатрониката и чистите технологии научна институция, която да насърчи научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: наукаучениРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак пък водеща страна.. В момента България е сред водещите страни с водеща държавна глава която изказва такава водеща огромна ....................
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съжалявам, но това не е вярно. Хората намаляват, образованието запада, как да е водеща.
13
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Пак изхвърляния, като в туризма - 'руснаците ще зарежат Дубай и Турция и ще се върнат в Слънчев Бряг'. Нанай.
12
7
 
2
 
! Отговори
Прав е преди 1 година
БАН е много уважаван в цяла европа. И в САЩ. Американците ни подариха супер компютър! Подариха! - да се подчертае. В ЦЕРН главния детектор от който зависи целия експеримент също е разработка на БАН. Това са по-известните, има и още много.
11
0
 
10
 
! Отговори
да бе преди 1 година
България няма една нормална тоалетна в центъра на столицата си, за научни разработки се размечтали. Една тоалетна не можете да построите и оборудвате.
10
0
 
0
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Преди САЩ и останало свет.
9
0
 
0
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Може, ама ако има кражба тогава ще се влагат кинти, иначе няма смисъл. От магистралите я някой милион се сгъне, а от книжните плъхове какво, дето цял живот са чели?
8
2
 
0
 
! Отговори
България в ЕСА преди 1 година
Крайно време е държавата ни да се присъедини към ЕСА. Румънците вече са там. България има много научни разработки. Парите които отиват към ЕСА реално после се връщат обратно в икономиката.
7
0
 
9
 
! Отговори
Тцъ преди 1 година
България има една изцяло съсипана от некадътници образователна система. От неграмотни младежи учени на световно ниво нема да станат
6
1
 
5
 
! Отговори
закривай преди 1 година
България може само да стане полигон за синтез на нови елементи за Менделеевата таблица в следствие ядрено делене на атома.
5
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Най вероятно е да не може.У нас трудно нещо може.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помним как същия този ни обещаваше светли бъднини с промяната начело.
3
3
 
0
 
! Отговори
ЛЕЙДИ ЛЕНА преди 1 година
Слава на Република България, аз съм Ви обещала и синхронно чрез ПП ще доизчегъртам като Вицепремиерка всички от ГЕРБ, НАЧЕЛО С ТЕХНИЯ ЛИДЕР !!!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имала... през 1989 година. Сега има представители на 3тия пол.
1
1
 
7
 
! Отговори
Изумен преди 1 година
Пълен майтап. България не се слави с много млади учени, а с много млади и необразовани шведи!