Антоанета Цонева с подробности за френското предложение за РМС

Включва и мониторинг на езика на омразата
60
Антоанета Цонева с подробности за френското предложение за РМС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС едва след като бъдат направени промени в нейната конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ. Това се съдържа в предложението на Френското председателство, което правителството изпрати на парламентарната комисия по външна политика, заяви депутатът от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите ѝ проектът предвижда още да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението.

"Това е безпрецедентно - междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата - македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде не само България, а целия Европейски съюз. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора", каза Цонева.

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония - от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга - говори за предателство.

"През изминалите години изпуснахме много, но днес имаме на масата предложение, изготвено след консултации с нашето МВнР. В изслушването си пред парламента Генчовска каза, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано в резултат на тези усилия. Е как тогава да приемем тезата, че това е предателство? Употребата на темата за Македония като дъвка, омазването й в катран и лепването на етикета предателство, не работи за разрешаването на проблема. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение - е как от една страна те не са доволни, от друга слагаме знак на равенство с мнението на президента и на ИТН. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са доволни и президента Радев също не е доволен - нали те не би трябвало да са на една позиция?", попита Цонева.

Относно предстоящия вот на недоверие Цонева коментира, че е отговорност на министър-председателят да осигури мнозинство в подкрепа на кабинета.

"Протестите след свалянето на Никола Минчев са сравними само със спонтанните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това е показателно, защото тази нова коалиция изплаща България в миналото. Хората, които се събраха на протестите, усещат с кожата си, че тя праща страната към миналото. И съветвам депутатите, от чието гласуване ще зависи това, много внимателно да преценят как ще излязат на улицата след това. Дали ще изпитват страх или срам? И, ако едно от тези чувства ги е завладяло, да си дадат сметка дали не са загърбили избирателите си? Това, което ще се случи следващите дни, зависи от силата на гражданите", изтъкна тя.

По думите ѝ единствената опозиционна партия, която знае какво иска и накъде да работи след евентуално падане на кабинета е "Възраждане".

"Никой в тази конфигурация, в тази коалиция "Ориент-експрес" не знае какво иска и накъде води страната. Единственият, който знае какво иска, е Костадин Костадинов. Той каза в Народното събрание, че тези избори ще бъдат референдум за бъдещето на България в НАТО и ЕС. Каза и че Македония трябва да бъде присъединена към България. С такива екстремистки послания да се отиде на избори, за да може единственият човек, който знае какво иска в тази коалиция да бъде Костадин Костадинов, това не го ли намирате за голям риск?", попита тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: РМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЕС ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ СЪС ГОЛТАЦИ
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Цветанова, нали не става въпрос за РМС (виж заглавието), а за РСМ - Република Северна Македония? РМС е Работнически младежки съюз.
19
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАРОДЪТ Нещо си се объркал. Отделянето на Македония като "нация" беше ИЗЦЯЛО инициирано и проведено от руснаците, с помощта на техните слуги в Белград. Запада няма НИЩО ОБЩО с това.
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френското предложение е да се спазва договора от 2017 плюс промяна на Конституцията на РСМ, в която българите да бъдат записани като държавотворен народ.
17
6
 
27
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
ПЪРВО ЕС ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ ЗА ГРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА ЗАПАДА ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 20ТИ ВЕК И ЗА ТЯХНАТА ВИНА ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЕДИН НАРОД, КОЙТО ГОВОРИ ЕДИН ЕЗИК! А ПОСЛЕ СТАЛИН И КОМИНТЕРНА ЗАДЪЛБОЧИХА ПРОБЛЕМА. СЕГА ЕС ИЗПЪЛНЯВА ВСЪЩНОСТ ПОЛИТИКАТА НА СТАЛИН СПРЯМО БГ! СРАМ И ПОЗОР ЗА ЕС! НЕ ЧЕТАТ. НЕ ЗНАЯТ. НЕ МИСЛЯТ.
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаранция''Франция''...доказано е, че не върши работа.Нищо не може да гарантира нито една държава,нито една световна институция,нито ЕС. Промените в света вървят много бързо,ежедневно."Всичко тече,всичко се променя" е казал в древността Хераклит,а сега повече от когато и да е било.Вето за скопяните докато не признаят своето създаване от Коминтерна през 1944г.и историята им от тогава досега.Всичко преди тази година е КРАЖБА на българската история.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като стана дума за Пеевски, я припомнете кой го предложи за шеф на ДАНС от парламентарната трибуна. До скоро мафия му се викаше на това, но днес отгоре има залепен етикет Промяна.
14
1
 
30
 
! Отговори
Тате ще ти купи преди 1 година
Всичко това добре когато го видим дефакто от макетата. Иначи ме звучи като - тате ще ти купи колело,ама друг път.
13
5
 
28
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
ЕС Е С НАПЪЛНО ПОГРЕШНА ПОЛИТИКА СПРЯМО БГ!!! СКОРО ЩЕ ИЗГУБЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ЦЕННАТА БГ, НО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ЕК И МК! ДРЪЖТЕ СЕ, БЪЛГАРИ!!! ОТСТОЯВАЙТЕ ДЪРЖАВНОСТТА НИ!!!
12
1
 
36
 
! Отговори
Хей сестро преди 1 година
Има си договор за добросъседство, има решение на оарламента.Всякакви предложения раьлични от ориетото от БЪЛГАРИЯ са абсолютно неприемливи.
11
12
 
19
 
! Отговори
лили преди 1 година
Днес в Скопие са се събрали над 90хил. на митинг срещу правителството ,за това да не се навеждат на ЕС.за ветото от България и искат оставката му !!!! Проклинат българите до девето коляно!!!!
10
3
 
39
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Как може ЕС ДА ГАРАНТИРА НЕЩО, КОЕТО САМАТА МК / ПО- СКОРО НЕЙНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ/ НЕ ЩАТ?!!!!
9
1
 
22
 
! Отговори
Не РМС,а РСМ преди 1 година
Тук поговорката Преоблякъл се Илия,огледъл се-пак в тия не върви.
8
3
 
39
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Ние си имаме преговорна рамка!!!! Да си изпълняват нея!!!!! От какъв зор ще даваме на чужда държава да си прави пияр за наша сметка!!!! Първо изпълняваш и после преговаряш......
7
6
 
50
 
! Отговори
Макрон българина преди 1 година
Какво ще ви гарантира Макрон, вие нормални ли сте? Макрон гони разширение на пазарите на ЕС, както и Германия. Дреме им на тях, че имало език на омразата срещу България. И всичко това тези от дб много добре го знаят. Проблемът е, че и на Цонева толкова й дреме.
6
4
 
41
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Вместо да ни го преразказвате дайте да видим оригиналноя текст на предложението. Аз мисля че ни лъжат. От това което видях нищо се споменава за конституция!
5
3
 
47
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Стига ни лъгахте в очите! ЕС нищо не може да гарантира! Хайде публикувайте го това френско предложение да го видят хората! Никаква вяра на западняците не бива да имаме! Лъжовни, лицемерни и зли са! същите т.нар.велики сили франция и англия, които унищожиха санстефанска България и се погавриха с националния ни идеал и с хилядите жертви, дадени за обединението на родината ни, сега ни залагат капан за рсм! Стига натиск! Който наш политик се огъне сега е национален предател!!! Нито крачка назад!
4
21
 
3
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Како, а колко от гaнювцuтe, реално, ще разберат, какво казваш. Говори им по-простoвaто...
3
0
 
31
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До 100%Кое е смешното ? Ми то в тази географска област освен Българи друго няма. Всъщност вече има и албанци. Кое не е ясно?
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кака Цона е по спонтанните протести