Кабинетът не оцеля при първия си вот на недоверие

Това е първото правителство в новата ни история, което пада с вот на недоверие
Обновена: 23 юни 2022 09:47 | 22 юни 2022 19:17, Камелия Цветанова
387

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабинетът на Кирил Петков не оцеля при първия си вот на недоверие.

В подкрепа на правителството гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и независимите, които се отцепиха от ИТН.

За свалянето на Министерски съвет бяха 123 народни представители от ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

Вотът на недоверие беше внесен през миналата седмица от ГЕРБ. В мотивите си депутатите от партията на Бойко Борисов посочиха, че правителството се е провалило във финансово-икономическата политика.

Още по темата

От ДПС, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че подкрепят вота на недоверие.

Доскорошните партньори във управляващата коалиция ИТН смятат, че този кабинет не се справя със задачите си.

Разривът в коалицията настъпи заради разногласия в позицията на ПП и ИТН за ветото за РМС за ЕС.

Лидерът на ИТН обяви, че оттегля министрите си от кабинета, а след това стана ясно, че депутатите му застават на страната на ГЕРБ за вота на недоверие.

Депутатите от ИТН  гласуваха и за предсрочното освобождаване на председателя на НС Никола Минчев от ПП заедно с ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“.

Сега президентът Румен Радев е на ход.

Той след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група ПП, да състави правителство.

Кирил Петков вече обяви, че ще търси подкрепа за съставянето на нов кабинет.

Ако обаче в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
8
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Както казваше един одавна забравен политик - ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
277
1
 
25
 
! Отговори
Yasen преди 1 година
В тоя парламент всяка чужда сила с някакви интереси в България си има партия. Турция - ДПС; Русия - Възраждане, (щото Атака се изхаби); Америка - ПП, ДБ и т.н. Останалите пък са собственост на разни вътрешните сили останали от времето на прехода и преди прехода. Само народа си няма партия в парламента, но нищо. Той пък ходи да гласува, избира си ги доволно и после ги маха, после ги вкарва отново същите с някоя друга незначителна промяна в конфигурацията. Радва се, че има демокрация с други думи!
276
5
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Тези не стават, онези не стават. От ГЕРБ не сте доволни. Ами то няма други. Все такива са в политиката.
275
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен313-"Простият гань О" иска да живее нормално и спокойно!-Цената на олиото да не е 5-6 лв,хляба(най-обикновения) да не е 2.50 лв,газа за отопление да не е с 500%по-скъп,и то още от лятото на 2021 г,Искаме спокоен живот,БЕЗ ЛЪЖИ! Е това искаме,нищо друго не искаме! ИСКАМЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ,НО ЖАЛКОТО И СТРАШНОТО Е,ЧЕ ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ ДО СЕГА НЕ СА ГОРАЗБРАЛИ,И ДНЕС НЕ ГО РАЗБРАХА,ЯСНО: НЕ ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ,ПЪК СА УЧУДЕНИ,ЧЕ НЯМА КОМУНИКАЦИЯ! ХА ЧЕСТИТО КИРИЛЕ,НАГЪЛ БЕЗСРАМНИКО!
274
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам как ИТН и Възраждане ще се вмъкнат в следващия кабинет. Буквално си гласуваха собствената политическа смърт. Едните - шутове (каквото имаше свястно се махна от там), а другите дори не знам от къде са появиха.
273
2
 
12
 
! Отговори
До 314 преди 1 година
Копейката с ДПС ли ще възраждат? Две небългарски партии
272
1
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Виновна е датата.Преди 210 години Наполеон влезе в Русия и пролетта го заточиха на Елба.
271
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че колко вота трябваше да има? Да си ходят. Просто не стават. А чичо Фестър от дивана пък за нищо не става, освен за цирей на собствения си гз.
270
22
 
22
 
! Отговори
УРА! преди 1 година
Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ на България!
269
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простият гань О пак избра мафията,тоз който плющи той винаги печели
268
4
 
3
 
! Отговори
До морски преди 1 година
Със сушени водорасли ли си предрусал?
267
15
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Това бе прекрасен ход на опозицията, защото ясно се очерта мафията, която без значение от политическия си цвят и заявки направи организирана престъпна коалиция гласувайки против младите и образовани хора застанали начело на страната ни. Най-логичното, а и най-хубавото сега са нови избори, в които мафията да вземе по-малко места в парламента.
266
5
 
18
 
! Отговори
Ами, туй-то! преди 1 година
ПП, ИТН, БСП и ДБ са "бита карта". За съжаление политическата криза в Бг ще продължи да се задълбочава, дори и след нови и предсрочни избори. Никой не би могъл да предскаже колко дълго ще продължи този политически хаос в Бг.
265
12
 
12
 
! Отговори
Any преди 1 година
Айде, Кире довиждане! Да си идва тикво*а, на не то поне сме му свикнали! Пък и парици имаше сякаш повече. От вас ни хубаво, ни лошо.
264
4
 
22
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Кака Корни гледаше като натровена:):):)Бойкикев и Гнома я успокояваха:):):)
263
3
 
12
 
! Отговори
сен симон преди 1 година
Няма политик, който реално да мисли за народа. Защо? Защото няма идеология, която да изповядват, а всичко е само демагогия и празни приказки. Колкото и да не ни харесва, това е реалността силата на парите! Богатите се обогатяват и мислят само как да си пълнят джобовете, чекмеджетата, будоарите, авоарите, а за бедните - трохи.
262
1
 
0
 
! Отговори
еди кой си преди 1 година
До Анкетапо какво определяш "бедни" и "богати"? по външния дълг ли?
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволниха Мария Овсянников от Die Welt. Сега е безработна в Германия, а там е скъпо. В Русия я считат за предател, а в Украйна за агент на Русия. А нейния работодател Улфщайн Шпрингер, редактора на Die Welt я привикал и и казал, ви можете от време на врема да работите при нас, но е нежелателно, защото и едните сте лоша, и за другите.
260
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафия, мафия, мафия, мафия, мафия, кълвете ли плиткоумници лъжите на крадеца киро!
259
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падна неадекватното лъжливо и крадливо правителство на престъпниците. Сиамските продажни близнаци корнелия и бойкиев няма да ги коментирам. Светъл ден за България!