"Файненшъл таймс": България отново в политически хаос

Свалянето на кабинета – удар за надеждите за разширяване на ЕС
23 юни 2022 14:38, Елка Василева
159
 "Файненшъл таймс": България отново в политически хаос
Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ постигането на споразумение за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза, пише "Файненшъл таймс".

Българското правителство беше свалено с вот на недоверие, което хвърля страната в нов политически хаос и попарва надеждите за напредък в намиращия се в застой процес на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Българските депутати гласуваха със 123 срещу 116 гласа да свалят премиера Кирил Петков, реформатор, обещал да се справи с корупцията и заел твърда линия срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Още по темата
Вестникът посочва, че Петков е бил свален след спор около план за отмяна на ветото на България за започване на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС, както и заради разногласия по бюджета. Сега страната вероятно се е запътила към четвъртите си от април миналата година парламентарни избори. Вотът на недоверие е и удар за евролидерите, които се събират днес в Брюксел, за да опитат да съживят процеса на присъединяване на Западните Балкани, коментира изданието.

По-рано вчера най-голямата опозиционна партия в България заяви, че ще подкрепи отмяната на ветото за преговорите с ЕС на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов каза, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува "за", макар първоначално преди три години да наложи вето заради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки рязката промяна ГЕРБ не се отказаха от вота на недоверие към правителството. Съюзниците на Петков подозираха, че промяната на позицията на Борисов за членството на Северна Македония в ЕС - в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно - е политически капан, коментира "Файненшъл таймс".

Европейски официални представители се опасяват, че забавяне на разширяването на ЕС може да доведе до политическа нестабилност на Западните Балкани и до разочарование относно подкрепата на Брюксел към западната ориентация на региона, от което може да се възползва Русия. Петков подкрепи европейските санкции срещу Москва и уволни министъра си на отбраната, след като той отказа да нарече руската инвазия "война", отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Отмяна на ветото върху преговорите със Северна Македония щеше да деблокира и преговорите с Албания, тъй като ЕС разглежда кандидатурите за членство на двете страни заедно, допълва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да Само ти ли не разбра? Хаос заради ГЕРБ, Възраждане, ДПС, ИТН и то по време на война. Това вече е истинско предателство.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16,20 ЧАСА- НОВА НЮЗ- ВЪРНЕТЕ И СЛУШАЙТЕ ДУДНЯТА НА КИРЕ ОТ БРЮКСЕЛ- ТОЯ ЧОВЕК Е ТОТАЛНО ИЗГУБЕН- НЕЗАБАВНОТО МУ ИЗЛИЗАНЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ЩЕ ПОМОГНЕ НА БГ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТ ТОВА КОЕТО И ПРИЧИНИХА.
101
9
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 1 година
Ние сами се излагаме - меко казано. Кирил се опита да ни вдигне нивото, но куче от кладенчева вода не разбира.
100
2
 
2
 
! Отговори
да преди 1 година
хаос заради тоя на снимката !
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията победи в България, поне за сега. След всичко, народът пак ще прави като вятъра.
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли как Путин ни спря газа заедно с Полша, по едно и също време? И при тях има голяма инфлация, цените се вдигат. Полша изгони една дузина руски посланици!. Никой в Русия не посмя да се меси в политиката на Полша обаче. Тук една нагла руска лелка размаха пръст на министър-председателя ни и го нарече обикновен чиновник. Петков я привика за обяснения и отговори подобаващо, но не я изгони... (Сигурно Корнелия Нинова не е позволила). А ТРЯБВАШЕ!!
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Кирчо обаче продължава да ни разнася и да ни излага по чужди държави:"Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме, обсъждаме, излизаме. Но не, пак! Било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци, каза Петков в Брюксел.Да говориш така против президента означава,че цяла България наричаш страхливци.Говорил е и че не се било махнало ветото на Македония,за да се крадяли милиони...Само ни излага.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕ да се пробва и другаря Янев и ако и той не успее президентска република и тва е. Или яко референдуми и народас решава.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чао, чао Затова пък "ханглийски" прелива от мозък. Браво! Сам ли го измисли?
94
1
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
До ДДРОнег: бъркаш. Борбата не е "срещу" мафиотските корумпирани партии, а "между" мафиотските корумпирани партии. Както е казал Алеко Константинов: и едните са маскари, и другите са маскари.
93
0
 
3
 
! Отговори
чао, чао преди 1 година
До Анонимен Само някой с дефицити може да сравнява "харвардски" и "парички".
92
5
 
5
 
! Отговори
ДГД ПП преди 1 година
От тези се спасихме - да идват следващите спасители :)
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каква Македония, боли ги политиците за Македония. Искат да се докопат до повече власт, че им спряха кранчетата и сега няма пАри!
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90, Кирето казва това, което иска да чуе глупавия мат'рял, той е просто един измамник, както каза оня датчанина за Асен Василев- той е един много умен измамник
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщайки Украйна, Русия връща своето.
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то те руските хибритчици защо пречат на евроатлантизма да се развива в България, а?
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чао, чао А твоето мислене е....нежелателно. Светът няма нужда от него, защото гледа напред, а не назад.
86
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
До "Файненшъл таймс": - Ние, българите, сме толкова древни, че сме измислили хаоса, бре - за забавление!
85
4
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Не, в България не цари политически хаос, а борба срещу мафиотските корумпирани партии като ОПГ герПдпс, итн, ваZZраждане, които са оплели част от Българския народ - предимно нискоинтелигентните русУфили и продажните "шведи"
84
1
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 1 година
Ти дори не си разбрал защо си на света. За "Киро и Корнела" ти е простено.