Ваня Григорова: Да ограничим износа на ток

Настоява, че така ще бъде подкрепен бизнеса
23 юни 2022 18:38, Росен Стойчев
30
Ваня Григорова: Да ограничим износа на ток
Снимка: БГНЕС/EPA

"Минимум 50% от средната работна заплата трябва да бъде минималната такава.

Още по темата
И това е заложено като препоръка в Директивата за минималните възнаграждения, която скоро ще бъде приета от ЕК и ЕП. Това ключов показател, който дава сигнал и на частния сектор", обяви пред БНР Ваня Григорова.

"Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в промените на Закона за енергетиката и се очаква средствата да дойдат от дивидентите, които държавата отчислява от държавните енергийни дружества. Може би ще бъдат подпомогнати, за разлика от домакинствата, за които са отделени 2 млрд. лв, но всъщност 1,5 млрд. лв. са само за увеличаване на пенсиите".

"Което означава, че половин млрд. лв. няма как да се усетят значимо от българските домакинства, каквито и да са мерките и колкото и ефективни да са те. Макар че част от мерките въобще не са ефективни и по-скоро ще оставят повече средства в търговците, отколкото в домакинствата", добави тя.

Според Гриргорова, когато сме създали предпоставки за значително увеличение на горивата, каквито и помощи да се предвидят в бюджета, те няма как да минимизират пагубния ефект на увеличението на цените на горивата. Това, което задължително трябваше да направят управляващите – да се увеличи минималната работна заплата и да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в публичния сектор. Да се увеличат минималните осигурителни доходи и максималният осигурителен доход, така че да се обезпечи възможността за изплащане на по-високите пенсии, вече заложени в бюджета за ДОО.

"Трябва да бъде осигурено възможно най-евтиното гориво. От миналата година настояваме да се ограничи износът на ток, заради спирането на доставките на газ, така че тези високи цени да не се прехвърлят на вътрешния пазар. Износът на ток от България не е ограничен! Ние имаме възможност да задоволим нуждите на вътрешния пазар. И само това може да намали напрежението върху бизнеса, а оттам и върху инфлацията в страната. Тази мярка би подпомогнала както предприятията, които са енергийно интензивни, така и българските домакинства", настоява Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
Temata e minimizirane na qdrenite moshnosti na durgavata i uveli4avane potreblenieto na Ruski gas. Vuprosa e koi shte plashta i na kogo? Na Albancite shto ne im butate gas ami nash tok? Zaradi liberalniq pazar kudeto ve4e e platen i sega go prodavate na sushte hora po 10. Niski dohodi i prodagbi po 20 puti nad sebeinostta na cenata na toka sled komunizma ako tova ne e nakazanie zdrave mu kagi. Liberalen pazar napravo si pla4ite za revoluciq ne za komunizum ili kapitalizum kamo li demokraciq.
28
0
 
2
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Да ! Можем да изнасяме ток само в найлонови торбички от БИЛА .
27
0
 
4
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Да продава се излишния ток,който не може да сложиш в джоба,но паричките от тази продажба отиват джобовете на т.н.бизнесмени.Защото системата на електропроизводсво и електроразпределение така е изградена при социализма,че дори и едно вързано магаре ще вади печалби от нея.По надолу писах титуляр,собственик на тази система е българския народ.Той трябва да печели,а не да страда от нея.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що говори глупости тази госпожа, мислех я за по - умна. Как се ограничава износ на ток? Изнася се излишък който не може да се консумира. Ток не се съхранява .Как си го представя това нещо? В джобовете ли да си го носим.
25
4
 
3
 
! Отговори
аож преди 1 година
Тази гербаджийка какво се прави на защитничка на работниците. Да се мащааааа
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ото - чува се за ограничаване износа на ток, не за спиране! Иначе замирисва на режим на тока!
23
2
 
9
 
! Отговори
Ото преди 1 година
Ванче, ама за да спре износа на електрическа енергия ще трябва да се спре генерацията на около 2000 MW мощности защото тази енергия ако не се консумира не може и да се "произвежда". Значи да разбираме, че искаш да бъдат спрени ТЕЦ в източномаришкия басейн. Там поне има хора дето са наясно с тези неща, питай ги бе госпожо, с питане става. Не се излагай, моля ти се.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 СталинМного правилно !
21
4
 
1
 
! Отговори
до болшевик преди 1 година
До БолшевикПак си забравил хапчетата, по-бързо ги вземи, че по-лошо ще стане...
20
6
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
Бизнес ли е, частник ли е, капиталист ли е, когато и да го разстреляш, винаги е късно.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква е заплата на трътката?
18
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Оди пел при Доган да ти сипе по_евтин.Бадева.
17
6
 
10
 
! Отговори
Болшевик преди 1 година
Българския народ не си ли върне собствеността, не национализира ли пак всичко, не го ли направи атново НАРОДНО ще загине до 50 максимум. Единствения начин е унищожаване на частната собственост и връщането и на народа. Народ без собственост е робски народ, загинал. Да не говорим за колонизаторите си от ЕС, САЩ и НАТО, те ни довършват с часове. Мръщане на всичко заграбено от народа. Земя, вода, гора, природни ресурси и блага, плажове, злата, заводи, фабрики всичко трябва да е на всички хора
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красавица!
15
1
 
3
 
! Отговори
Пффффффф преди 1 година
Тези уж трябва да са загрижени за работниците, те за бизнеса и те се притеснили. За кръвопийците на целия народ, на всички ръботници. И Подкрепа и КНСБ работят зда бизнеса откакто са създадени против българите и България.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И износа на сирене, луканка и ракия!
13
3
 
25
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Най уродливите форми на капитализма се родиха/изродиха/на наша земя.Трудолюбиви българи електрифицираха България по време на социализма.Техният труд беше огромен ,а оценен недостатъчно добре.Те знаеха,че работят за Народната Република за добруването на своя народ и не искаха това,което им се полага.Дойдоха алчници чужди и наши възседнали готовите централи и мрежи и не само печелят,но чрез тях грабят народа,който ги е изградил
12
4
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Спрете инвалидните пенсии,социалните пенсии, пенсиите за старост на племето играещо цял живот кечек и да си плащат за доктори и бърза помощ!Пари ще има тогаз!
11
3
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Поредните празни приказки от които резултата ще е=0!Българската мафия-най мафиотската мафия по света и у нас!Дебелиян и Доган какво казват по въпроса ?
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** заспала от кога взе да разбираш и от електроенергия?