Какво следва след свалянето на правителството?

Нов кабинет или нови избори...
24 юни 2022 07:00, Петя Славова
62

Правителството падна след гласувания вот на недоверие. Сега следва да се завърти и конституционната рулетка, като ключова роля има президентът Румен Радев.
Още по темата

Следват консултации при президента, а след тях - връчването на проучвателните мандати. Първите два са на най-големите парламентарно представи партии, а третият мандат е по избор. Срок за това няма.

"В практиката и теорията се въвежда понятието т.нар "разумен срок". Нямаме дефиниция и обем на разумния срок", каза конституционалистът Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът трябва да назначи служебно правителство. Дотогава правителството в оставка продължава да изпълнява задълженията си.

"Правителството дори и в оставката, каквото е в момента, продължава да функционира до избора на ново правителство от НС или до назначаването на служебно от президента", заяви още Колев.

А големият въпрос е ще има ли избори.

"Колкото по-бързо отидем на избори, толкова ще е по-малка цената, която ще платим за сегашната политическа криза. Управлявалите досега няма как да не платят цена за своето управление. С тези протести се опитват да минимизират щетите, които би трябвало да понесат", подчерта политологът Румяна Коларова.

Според експертите следващото експертно правителство ще е на евроатлантическа база. А всяка партия ще трябва да покаже друг вид политика и нови лица.

По първоначални изчисления предсрочни избори може да има на 25 септември или 5 октомври.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
п.п. втора употреба - за части. Без връщане. Без рекламации. Отворен за договорка. Частна обява.
51
3
 
7
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Тродно ще свалиш враг окопавал се 12 години. На практика по места структурите на ГЕРБ си стояха и съботираха правителството. Щом Пеевски дойде в Парламента притеснен, значи това е било правилното правителство. Жалко за България! Окончателно падна в лапите на мафията. Пак ще ни обяснява с назидателен тон Бай *** колко лентички е отрязал и колкио пари е дал за това и онова. Радвайте му се, аз се връщам в Англия. Тук окончателно всичко приключи.
50
5
 
3
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Какво следва след свалянето на правителството? ....... простото Кире и ококорения да идват при мен!
49
4
 
5
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Всички знаем какво следва. ПП си отиват, ще ни "оправи" ППП - Пеевски Продължава Промяната.
48
3
 
4
 
! Отговори
До Shark преди 1 година
За да може то да краде, нали! За месец - 45милилиона в джоба на Про100Киро и Кокорещия се! Аре у лево!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** да подава оставката на "правителството си" и заедно с целия си антураж - на самолета и където им видят очите. Тук ги чака съд!
46
1
 
5
 
! Отговори
До анонимния тъпанар преди 1 година
По Бай Тошовски : Да изчакаме сега да видим какво ще стане, па после ако трябва ще се преустройваме ! Какво чакаме бе народе !
45
6
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Следва народа най-после да разбере и да се осъзнае и да елиминира четирите партии на мафията, които свалиха правителството защото им спря кражбите.
44
4
 
9
 
! Отговори
БезнароднотоСъбрание преди 1 година
Следва Народа да се сети, че Вампири и Измамници не му трябват. Гербажиите го лъгаха 10 години че мед и масло ще се лее от Европа но парите ги прибраха фирмите им. Копейката пък лъже че Джуджето е номер 1 обаче не казва колко рубли му платиха за да хвали Московския Хитлер. Славчо Вампира пък уж иска да е лидер а не може да излезе на светло и си седи в пещерата. Зли и тъмни сили събират армия за да поробят Светлите Българи. Докога ще ги слушате ??
43
5
 
5
 
! Отговори
чичото преди 1 година
следва 5% избирателна активност по избори.
42
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Избори и да изритатаме чалгата от Парламента.Вече повече от година чалгарин Славчо се гаври с Държавата.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва избори.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва да изядете попарата,която ви надроби новото мнозинство.
39
7
 
13
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Банкянския мутраген май не е много навит на нови избори. За трети път в рамките на година и половина ще трябва да плаща по махалите, а матряла нещо не се справя с новите машини за гласуване.
38
7
 
12
 
! Отговори
следва.. преди 1 година
Следва ,че Боко пак ще пробва да си напълни чекмеджето.
37
2
 
11
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Партията ми се разпада щото не деля кинтите на Доган с останалите, ама не маибе, аз съм депозирал за втора къща на морето.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
следва ревизия и към Гешев
35
6
 
9
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
СТИГА С ТАЗИ ПРОВАЛЕНА ПРОМЯНА БКП И ГЕЧЕВ ЛИ Е ПРОМАНАТА 12 КЛОЗЕТА ДЕДЕ ПЕНКИОНЕР ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ С ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА МИЛИОНЕР И ДБ ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ШЕПА КРЕЩЯЩИ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА КОЙ ВИ Е КАЗАЛ ЧЕ МЕ ПРЕВЪЗХОЖДАТЕ Я СТИГА ВЕЧЕ МАРГИНАЛИ СТАНАХТЕ РАЗБЕРЕТЕ БКП И ПЪПЪ И ДБ КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ПРОВАЛЕНИ КРАДЦИ ДОКАЗАНИ
34
6
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Това ,което следва след падането на правителството, е някой държавник да пойде на власт и да изпрати в затвора цялата кохорта харвардски недорасляци ! Все пак някой трябва да отговаря за съсипването на държавата и хорските съдби ! Особено важна задача има правосъдната мини-стерва ,Йорданова - с тази закръглена устичка ще се върне на секретарското си място при Пинокио и ще се задоволи да му прави фелацио само на него. Друг не е пожелал.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало да следва импийчмънт на президента, който е най-главният стожер и проводник на интересите на Кремъл в България и той го доказа за пореден път , като не подкрепи правителството на Петков и допусна то да бъде свалено от всички онези партии, които работят за Русия. Предател!