Какво следва след свалянето на правителството?

Нов кабинет или нови избори...
24 юни 2022 07:00, Петя Славова
62

Правителството падна след гласувания вот на недоверие. Сега следва да се завърти и конституционната рулетка, като ключова роля има президентът Румен Радев.
Още по темата

Следват консултации при президента, а след тях - връчването на проучвателните мандати. Първите два са на най-големите парламентарно представи партии, а третият мандат е по избор. Срок за това няма.

"В практиката и теорията се въвежда понятието т.нар "разумен срок". Нямаме дефиниция и обем на разумния срок", каза конституционалистът Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът трябва да назначи служебно правителство. Дотогава правителството в оставка продължава да изпълнява задълженията си.

"Правителството дори и в оставката, каквото е в момента, продължава да функционира до избора на ново правителство от НС или до назначаването на служебно от президента", заяви още Колев.

А големият въпрос е ще има ли избори.

"Колкото по-бързо отидем на избори, толкова ще е по-малка цената, която ще платим за сегашната политическа криза. Управлявалите досега няма как да не платят цена за своето управление. С тези протести се опитват да минимизират щетите, които би трябвало да понесат", подчерта политологът Румяна Коларова.

Според експертите следващото експертно правителство ще е на евроатлантическа база. А всяка партия ще трябва да покаже друг вид политика и нови лица.

По първоначални изчисления предсрочни избори може да има на 25 септември или 5 октомври.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва гореща супа и доста д....е ще падне докато я изсърбаме. Но ние си я поръчахме.
11
6
 
11
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Възраждане на избори ще са малко над 10 процента, избирателите си взеха поука от Волен и гледат че Костадинов би направил и коалция с ДПС, безмислено е да се гласува за тях, няма вариант в който Възраждане ще излъчи премиер.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва много ветровито време за българите.
9
6
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Елена Гунчева от партия "Възраждане" е напуснала Народното Събрание - току що казаха в новините! Тя открито обяви, че на депутатите им се нарежда как да гласуват! В случая с вота на недоверие са им заповядали да гласуват с ГЕРБ! А това е имитация на парламент - еднолично деружество на Дългия, Боко, Копейкин и "Магнитски"!Кой сега купува депутати?!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ша рече тва " на евроатлантическа база" ? Да *** непраат с прайд ?
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами следва терминал-2 , ако преди това каскета не се позаинтересува най-после какво гражданство има наш КирЕ.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро не е в позиция, да казва коя партия, кой лидер да има. Пак родихме прецедент, освен този с дуото от Харвард и пъстрата му свита роднини, любовници, партньори в далаверите.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случайно попаднал в политиката, защото се е продал. Няма и представа от нея. Не можеш да зачерктнеш две големи опозиционни партии и избирателите им, защото лидерите им ти пречат да се катериш в кариерата си. Заминаваш Киро просто. Вратата е там. Бай.
4
9
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Знам какво НЕ следва, не следва Боре пак да е Началник.......
3
11
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Нови избори Боко Тиквата ги печели категорично с около 40 процента .
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С думи като "мутрата от Банкя", лекето Киро просто няма политическо бъдеще в България. Хайде, чао, Киро, вече те забравихме.
1
5
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ИЗБОРИ ИЗБОРИ ИЗБОРИ