След вота на недоверие: Ще има ли увеличение на пенсиите от 1 юли?

Пенсионният бюджет фатално закъснява
24 юни 2022 07:53, Петя Славова
91

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

"Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем", коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Още по темата

А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От "Има такъв народ", например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

"Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие - по-добре да не се случва", допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

"След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%", подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

"Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа", поясни финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
15
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Нищо няма да има, нито пенсиите ще бъдат увеличени, нито планът за развитие ще се задвижи. Именно това беше целта на националните предатели от новата коалиция. Вместо да се разглежда бюджета те се занимават с Македония. Много им е мъчно, че не могат да кладат, сега тези пари ще отидат незнайно къде, но не и при хората!!! Мислете с главите си като гласувате наесен. Киро си имаше много трески за дялане, но дспря кражбите и затова националните предатели го свалиха.
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството падна, и цените паднаха! Вече си купуваме хляб по 30 стотинки, зареждаме си колите с бензин за 1,50 лева литъра, Копейкин раздава добавки на пенсионерите, на печелившите - честито! Нали това искахте? Пак ли сте недоволни, а?
41
0
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Имено за това бе...катурнато правителството Петков,за да не се пренасочат парите към народа. Меди Доганов...дръпна синджира на политико...чалгаря,за да торпилира правителството,защото порциите,трябва да ги раздава ТОЙ. Ама той вече...огладня и порциите са само за...него. Даже Боко мига и гледа кат...треснат в Банкя,защото величието в Росенец...реши и се...прегърнаха дружно,да му...изпълняват. Така че...увеличение,кога дойде Кирчо пак на власт.
40
4
 
6
 
! Отговори
Целта преди 1 година
На фащ, Европа тук да остане територия, която да се ползва за военни бази. За 30 и повече години това доказах те. Това са фактите колкото и грозно да звучат.
39
3
 
8
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
2 милиона пенсионери хихихи , може да се били толкова преди първата ковид вълна .
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има гореща супа на воля.
37
4
 
8
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Партията ми се разпада щото не деля кинтите на Доган с останалите, ама не маибе, аз съм депозирал за втора къща на морето
36
3
 
14
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Твойта батка така ни оправи,че за 12 години останахме най-бедната ,най-болната,най-бързо изчезващата нация в света.Мерси от такова оправяне.
35
2
 
3
 
! Отговори
НО АНОТИМЕН преди 1 година
НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ простьо направи този бюджет и хубав лош сега за него се борят.
34
0
 
5
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 1 година
БЕЗ ОТГОВОРНОСТ АРОГАНТНОСТ. СЕГА ГЕПИ ДУПСЕТО ВЪЗРОНАГЛИТЕ ТОШО СЛАФ ДА СЕ ЗА МИСЛЯТ. ЩО ТАКА БЕ МИМЕ. ВКАРАХА СИ ТАКЪВ АФТОГОЛ ОТ ЦЕНТЪРА. МЪКА МИ Е, ЧЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ ЛАПАТ А ЗА НАС НЕ МИСЛЯТ. НО КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА НЕ НАРОД А......... БЕГАЙТЕ У ГРЕЦИЯ ХОДЕТЕ НА ЛОВ И ЗА ГЪБИ. И ДА НЕ ВИ ПУКА.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако новото мнозинство прецака актуализацията,ще плати много висока цена за това.
32
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджета е приет на първо четене,след малко"препирни"ще видим и приет актуализиран бюджет на второ четене от парламента,стига сте всявали паника,че без продажникът Простьо Киро земята спира да се върти!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два милиони пенсионери гледат кой спъва с всевъзможни хватки актуализацията на доходите. Ще му благодарят на изборите.....
30
3
 
18
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
А замисляш ли се защо "богатите пенсионери" взиамат по-високи пенсии? Защото са се осигурявали на по високи доходи, не са били от масата скатавки дето се осигуряват на минимума и под масата тройно пари, после като стане време за пенсии, на нас защо няма ами няма какво си дал че искаш?
29
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия пенсионери, че вече станахте досадни! Половината пенсионери у нас взимат по-високи пенсии от нас, работещите за малко над минималната заплата. Имам си ги двама такива в къщи.
28
6
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Путин ви е взел ума и само него сънувате..Вижте у нас некомпетентността на управляващи, евро партийни....
27
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-сетне ще се върне бат Бойко да ни оправи държавата -че от тези псевдоспециалисти не мога да си заредя колата та да си видя роднините
26
2
 
5
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
Арменското недоразумение да обясява за кетони алкани...все пак е завърщил ВХТИ,нали?
25
6
 
20
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Съветвам пенсионерите да си търсят обезщетението пред имението на Славуц Учиндолски!
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за богатите пенсионери с пенсии 1500лв. увеличението ще е 500лв. За тези с 400лв. увеличението ще е 40 лв. Така че бедните пак ще го д у хат.