Петков: Няма да платим цената на някой задкулисен играч

Опасява се, че едно бъдещо служебно правителство ще върне България към "Газпром"
26 юни 2022 15:53, Йоана Цонева
158
Петков: Няма да платим цената на някой задкулисен играч
Снимка: БГНЕС

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

Това каза пред БНР премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставка на правителството.

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция... Лексиката към задкулисието няма да бъде олекотена".

По думите му "на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев:

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи... Аз очаквам по-отговорна позиция, когато сме в политически риск за цялата нация".
Кирил Петков изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването".

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях:

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства... Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин".

И отново подчерта, че ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията или на прогреса? Дойде време разделно".

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
КИРО Е ЗАДКУЛИСЕН ИГРАЧ , ЛЪЖЕЦ .
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Божков му спряха делата по време на Продължаваме Промяната. Всички книжки със статии от Гугъл за Гешев , Борисов донесени съдът от Кирил Петков СА НЕПРИГОДНИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВА! Танкерите на новия газ са разтоварени в Турция НЕ СА В България! Запас наЗърно НЯМА! Благодарете на Продължаваме Промяната а.к.а ДА България на Христо Иванов а.к.а И.в.о Прок.оп..иев а,к,а Дьо..рд Шо .р.ошКирил Петков и Христо Иванов са съ-учредители на ДА България КОЯТО БЕШЕ ФОНДАЦИЯДО 2017 та .
115
1
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Кой има интерес да споменава непрекъснато какво се е изцепил изхвърленият и некадърен бивш премиер ( никога не е бил премиер) ? Само платениет ***.
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, просто Кире, кой те кара да плащаш чужди сметки!? Ти твоя масраф не можеш да платиш! Стана за смях повече от Орешарски-задния вход!
113
3
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Треска в Министерския съвет: Кирил Петков и Корнелия Нинова унищожават документи, замитат "частното счетоводство"! Четете в пик.бг!
112
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гн Петков е най точният и прозрачен и народен човек за премиер.Народе подкрепяйтего по всяко време.Само той мисли за вас.Милиярдерската мафия изгладня и се озъби яко на Кирил Петков.
111
1
 
4
 
! Отговори
alex преди 1 година
украинците трябва са се избият щото са безумни ***
110
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире та те всички страни западни взимат от Газпром , по добре проуратурата да се самосезира за безстопанственост
109
3
 
10
 
! Отговори
ЩО ТАКА? преди 1 година
Мисирките преди се мазнеха на Борисов,сега се мазнят на Кире Македонски Петков от ХарварТ...Много на кючек отива работата.
108
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва момченце Кирчо иска да направи България да заприлича на Украйна.
107
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Петкофпо едно време изръсиха,че бащата на копейкин бил...спрете се бре!ама за Бога спрете се,използват ви за... мъниста,ако го срещна където и да е ще упражня физическо кълна се...съзнателно и готов да си понеса отговорността...нищо по-вредно за България не бях виждал...а съм си възрастен вече
106
4
 
6
 
! Отговори
Ь преди 1 година
Хайде стягай багажа за затвора *** Киро
105
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
източна Европа на ЕС е червена Сорос свинеферма за угояване със забрана да си правят държави...............ама западните пуяци с уждържавите ги е страх и да не предната да не се ядосал гоуемио двустоличен вожд
104
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименхаха...плащане и цени имат гроб и ***,германският канцлер сподели,всички плащаме повече заради войната в Украйна и използването на енерго от путин като оръжие,я се замислете как плащат украйнците,Слава на Украйна!я си представете как са плащали жертвите на хитлер!Свободата не е даденост!всеки от нас трябва да е готов да плати цената и да не позволява крадци и обслужващи донеслият ни инфлация и скъпотия путин да ни манипулира...путин е пътник,не живеем в Рая,вината е у нас!!!
103
3
 
3
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Ние "Продължаваме Промяната" официално се самообявяваме за Доброто! Който е против нас, е против Доброто, значи е злото! Ако не го разбирате - като бяхме малки си казвахме "А ти, ако не направиш това, си еди си какво"! Ако не го помните, поне сигурно сте чували "кой не скача е червен"! Какво? Казвате ми, че трябва ДРУГИТЕ да ми дадат определение, не аз сам да се самообявявам за Доброто? На база на изречения 1 и 2 ви обявявам за злото! Добавям ви в черния списък и си продължавам с лозунгите! Чао!
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам Киро какво няма да плаща, ама народът вече плаща и добре знае какво.
101
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Каква ясна позиция имате,заеми и пренасочване на руския газ през ръцете на дилъри и покачване на цената до безкрай?Ей пишман-пешо бизнесмен и крадец,да не говориш глупости,че вече и децата не ви вярват.Всичките сте едни и същи.Герб,Дпс,Бсп,Итн,Пп,Възраждане,Да,България и всички партии през последните 30 години.Знаете какви пари се очаква да влязат в Бг и ще си издерете очите.В гроба ли ще ги носите тези пари не знам,къде ви тренират за такива ур*оди,къде е това тайно училище
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
104 Киро не е русофоб. Докато говореше против Русия свърши всичко, което е по вкуса на Путин. Събра се с Нинова, комунистката от руската БСП/ДС. Децата на комунистите от ПП, в никакъв случай, не са русофоби. Това му е само за камуфлаж, за да краде от държавата. ПП са лява, безпринципна, корпоративна ***.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро бяга от отговорност. Все друг е виновен за безобразие му.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Киро, като се опъна на Газпром, та я втасахме. Постижението на живота му! Цял свят му се смее, че и на всички ни заради него.