Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.

Няма нужда от всяване на паника, посочи Александър Николов
Обновена: 3 юли 2022 20:26 | 3 юли 2022 20:25, Красимир Ангелов
109
Един от реакторите на "Козлодуй" може да е с друго ядрено гориво след 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това обяви пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов.

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той, но бе категоричен, че има алтернативен доставчик и е въпрос на време това да се случи.

"Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората", допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са толкова вредни ,че заслужават тия където гласухава за тях да бъдат линчувани....всеки изминал ден се вършат безобразия и слугинаж ...пиявици мръсни продажни
66
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези експерименти ще гръмнат реактора. Помнете ми думата!
65
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А до 2024? А останалите реактори? Яко ви нахендри Харвардеца. Сега за да е щастлива Корни ще има режим на тока точно като в бай Тошово в еме.
64
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам. Това друго ядрено гориво ще бъде ли утилизирано от доставчика или си остава за като "бонус" за нас? Защото Русия прибира всички отработени ядрени горива на своя територия. Само ни липсва да ни превърнат в депо за ядрени отпадъци Тея от ПП и про100 Киро. Нашите "съюзници" ни превърнаха в сметището на Европа ,а нас в обслужващ персонал.
63
5
 
22
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Подгответе се за съкрушителен удар от страна на Русия. Ако спрат всякакви търговски взаимоотношения с нас оставаме без бензин. Познайте колко ще ни помогнат нашите "съюзници"като и те имат проблеми с горивата.
62
2
 
4
 
! Отговори
за реактора е преди 1 година
ОЩЕ РАНО ДА СЕ КАЗВА,но ти СКОРО ВЕЧЕ НЯМА ДА СИ КАКВОТО СИ....ДНЕС!!!!!ЯСНО ЛИ Е????!!!!
61
5
 
10
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Така е затова е важно да не се прави този експеримент в САЩ, а в България , ако експеримента е успешен ,ще може да си ползваме и реактора от Белене а и решаваме технологичните проблеми на новите американски реактори които са проектирани за руско гориво.Ако Русия спре доставките си за САЩ .България ще е решила проблема с адаптацията на американските ядрени централи към американско ядрено гориво.Което е един от най големите страхове на Америка да останат без руско гориво.
60
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно добро и сигурно средство за енергийната ни сигурност имаме и тия *** ще го oсepaт и него.И не само това ами ще ни затрият завинаги.Хора купувайте си йодни таблетки дорде още ги има.В Румъния вече са изчерпани.
59
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо само Козлодуй още не са гръмнали, значи са го оставили за коронен номер. Хахах. Бензин 4 лева, хляб 4 лева, няма газ, няма топло, закрихме руското посолство, заселихме укрита тук, сега логичното е да имаме и малък ядрен инцидент, за да се закрие държавата. И всичко това - само за шест месеца! Браво! Евалла!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е доставчика е ясен , ще пише опаковано в САЩ ,произход неизвестен.Така няма да се пише произход Русия и руснаците няма да се досетят ,че те са го произвели ембаргото е спазено.А защо САЩ не ЕС , само САЩ изкупуват достатъчно големи количества така че отклоняването на една опаковка да остане незабелязана от руснаците.Дори китайците нямат голяма консумация на руско ядрено гориво, така че и те не стават.
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой хора,спешно се нуждаят от лечение за наркозависимост.Експериментите с ядрено гориво са бомба със закъснител.Ядрена при това.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да заредиш руски ядрен реактор с американско ядрено гориво е все едно да сипеш в резервоара на Мерцедес двутактова смес за Трабант.Руският тупаник е неизбежен,*** народе.
55
3
 
21
 
! Отговори
tt преди 1 година
Г-н Николов не каза, че АЕЦ-а работеше доста време с разхерметизирана касета на уестингхаус. Та не са баш пригодни за нашия АЕЦ.
54
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик"_______Само когато ви разрешат от американското посолство, нали така?
53
1
 
22
 
! Отговори
Sa преди 1 година
Джони, дай примери за руски централи работещи с чуждо гориво и за американски, работещи с руско
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам този кратун да каже откъде ни идва газта. Ама не от коя тръба- гръцка или турска,а от кой посредник и посредникът откъде я закупува. Защото ако я купува от Русия тогава за какви спрени доставки ни плямпат с просто Кирчо и колко за ни загубите
51
4
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
АЗ----НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
4
 
16
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
За РОСАТОМ ние сме капка в морето, въпроса не е в това .Важно е да покажем че сме добри васали а не лоши васали, това е основен приоритет на правителството.От друга страна е важно за добрите васали да не плащаме много висока цена , засега тази цел не се получава на правителството, но въпреки ,че е вторична цел тя също е важна-
49
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамериканско? Правителството ни купено от ФАЩ, газът ни препродаден от ФАЩ, самолетите ни нарисувани на хартия от ФАЩ, медиите ни, купени от ФАЩ за България. Що па и ядрената ни енергия да не е от ФАЩ. Дъ ленд ъф дъ фрии слейвс
48
21
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Айде стига с тия руски тъпизми и простотий ,бе...олигавихте медиите и форумите с рев и сранье по радиото и телевизията --не разбрахте ли , че целия свят мрази тая руска ко чи на на руско-азиатските сатрапи...!???...