МФ: Заради кабинета на Борисов са намалени средствата по ПВУ

Преизчисляването не налагало на този етап промени
5 юли 2022 16:34, Петя Славова
48
МФ: Заради кабинета на Борисов са намалени средствата по ПВУ
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него. Това заявяват от МФ в отговор на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес, че правителството и служебното правителство са провалили Плана за възстановяване.

Днес г-н Бойко Борисов заяви: "Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност". Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Още по темата

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко е учил и черпил зная от училището на самия Живот, пие от Извора на мъдростта на Живота
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За феновете на този на снимката народа е казал "Пр.ст народ,слаба държава."
15
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртия Пожарникар ше опраи положението с маркуча - само му дайте още един шанс да напълни и другото шкафче в спалня си
14
14
 
11
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Аз пък слагам бас, че банкянският комунист даже не е знаел какво подписва - ама е турил парафа!
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко - Банкенския старец като дойде на бял кон и ще оправи всичко.
12
9
 
11
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
До истина е. Истина е, ама само за обсебени от неистова завист и омраза към него такива олигоффрени като теб. Иначе нормалните хора виждат и знаят истината - виж социологическите проучвания.
11
9
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Гражданино от селски тип,само нискочели индивиди като теб могат да подкрепят една нагла,простовата и крадлива мутра.
10
5
 
11
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 година
Само аз ли не разбрах? Понеже България имала "много"добри показатели за икономически растеж, затова им намалили средствата? Тия верно ни направиха на ония 80%/по Иво Христов/! Само аз ли си спомням , когато Борисов изпрати Ананиев и Дончев да представят Плана за възстановяване в НС, те не ги допуснаха до трибуната! Бяха заети с изцепките на Мая Общата и Тошко Чалгарски! А Гърция тегли от този фонд още от миналото лято!
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето пак Борисов им е виновен за всичко на тези некадърници крадливи.
8
8
 
11
 
! Отговори
3737 преди 1 година
Какво още трябва да се случи по тези географски ширини? Може ли след всичко, което излиза наяве, търговията с влияние, натиска спрямо определени депутати, съмнителни договорки, явни лъжи и да има още хора, които считат, че 1 година и 3 месеца, след като е сдал властта е виновен Бойко? Не съм му защитник!!!! На калпав ..... вълната му крива, нали знаете. По-малката злина беше Бойко.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му слушайте глупотевините,тоя не е добре с главата.
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пocepковците на Радев 2 години не могат да приемат плана, ББ и ЕС са им криви :)
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко пак ни прецака - тоз ахмак отново преряза лентичката на фалита дори без да е в управлението.
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво,днес.бг.!За половин ден три статии с образа на мутрата от Банкя!Вие преизпълнихте плана си.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие чакайте и 2023 да го направите този план, щото явно ПП са нагли некадърници, та да се обезцени и да намалят още. Плана трябваше миналата година да е приет. Явно от ЕС не искат да дават пари на мошеници.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами как няма да се окаже, че цъфтим и всеки момент ще вържем? Не го ли вижда всеки от нас? Нека ни намалят парите, да ги дадат на закъсалите Германия, Швеция и други такива държави с растеж под очакванията!
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо да кажеш,сикаджийска мутро?